Dansk Fjernvarme støtter strategi for nedtrapning af biomasse
Biomasse er fortsat vigtig for forsyningssikkerheden i Danmark, men Dansk Fjernvarme støtter Klimarådets opfordring til strategi for nedtrapning.
Biomasse udgør fortsat en vigtig del af forsyningssikkerheden i Danmark, og det vil den også gøre i de kommende år. Men Dansk Fjernvarme er enig med Klimarådet: Der er behov for en national strategi for udfasning af biomasse til fordel for alternativer.
- Det skal være en strategi, der skal have til formål at sikre et robust og forsyningssikkert energisystem, fastslår chefkonsulent i Dansk Fjernvarme, Maria Dahl Hedegaard, og uddyber:
- Biomassen har spillet en afgørende rolle i vores skifte væk fra især kul, og vi ser nu, at der i stor skala er nye teknologier på vej, der kan erstatte biomassen i varmesektoren. Men man skal samtidig huske, at biomassen også spiller en vigtig rolle for vores el- og varmeforsyningssikkerhed, fordi vi kan producere el fra biomasse, når vind og sol svigter.
Der er altså fortsat en plads til biomasse i det danske energisystem i fremtiden, for selv om vi elektrificerer energiforsyningen, så vil den vedvarende energi have dage, hvor solen ikke skinner, og vinden ikke suser og drejer møllevingerne rundt.
Det gælder naturligvis også for fjernvarmesektoren, der står for op mod 70 procent af danskernes opvarmning. Her har biomassen været en uhyre vigtig faktor i udfasningen af kul. Nu er det, mener Dansk Fjernvarme, tiden, hvor man åbner for andre energikilder, men uden helt at udfase biomassen allerede i morgen.
- Alle analyser viser, at vi ser ind i en naturlig reduktion af forbruget af biomasse de kommende år. En udvikling vi støtter op om. I fremtiden vil selskaberne også bruge en lang række andre teknologier og de mange forskellige teknologier medvirker til, at vi får en robust og prisstabil fjernvarmeproduktion, udtaler Maria Dahl Hedegaard.
I den sammenhæng får politikerne en vigtig rolle, fordi de skal sørge for, at fjernvarmesektoren kan omstille sig til de andre energikilder, så forsyningssikkerheden ikke bliver sat over styr. Og det kræver politisk handling her og nu.
- Politisk skal man se på indfasning af de alternative varmekilder, så som store eldrevne varmepumper, elkedler og øget brug af overskudsvarme og få ryddet de benspænd vores medlemmer støder på, af vejen, når man taler ind i en fremtid uden det forbrug af biomasse vi historisk har haft, siger Maria Dahl Hedegaard.
Skriv kommentar