Gå til hovedindhold

Demokratisk ejerskab: Vi skal holde fokus på formålet

Det går overordnet godt med det demokratiske ejerskab, lød det formand for COOP, Pernille Skipper, under Landsmøde 2024. Men der skal hele tiden være fokus på det overordnede formål.

25. okt. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

- I mine øjne er det spændet mellem forening og forretning, der kan være svært at håndtere, og det er der, problemerne opstår, lød det bl.a. fra Pernille Skipper om udfordringerne ved det demokratiske ejerskab. Foto: Jesper Voldgaard.

  • Læs op

Indhold

    Fjernvarmesektoren er ikke ubekendt med andelseje og demokrati, så der var meget fælles klangbund, da formanden for COOP, Pernille Skipper, indtog scenen på Landsmøde 2024 for at tale om styrker og svagheder i det demokratiske ejerskab.

    Som endnu relativt ny formand for det mere 100 år gamle demokratiske fælleseje, COOP, slog hun meget på, at fordelen ved forskellen mellem en ren kommerciel virksomhed og en demokratisk ejet virksomhed meget er at finde i ”det højere formål”.

    - Det er netop, fordi vi har et formål ud over det rent kommercielle – at formålet er højere end det – der er vores styrke. Og det gælder også for andre sektorer, hvor der er forbrugerejerskab – at vi kan noget andet og mere end de andre, lød det bl.a. fra Pernille Skipper.

    Hun underbyggede sin tro på det demokratiske ejerskab ved bl.a. at fremhæve, at det generelt går godt for de demokratisk ejede virksomheder – også selv om, som hun erkendte åbent og ærligt – at COOP døjer med et underskud og har gjort det igennem længere tid.

    Derfor fremstår fx COOP som en stor ineffektiv klods, men – påpegede hun – det er som følge af ejerformen.

    - Det er derimod den gode ”governance”, der kan blive glemt og klemt i fokus på de demokratiske processer. I mine øjne er det spændet mellem forening og forretning, der kan være svært at håndtere, og det er der, problemerne opstår, argumenterede Pernille Skipper og understregede, at den demokratiske proces er et middel til at opnå og indfri det højere formål, men ikke formålet i sig selv.

    Samtidig talte hun om, at de demokratiske deltagelsesformer både ændrer sig og er under pres. Og dermed er ikke bare COOP, men også andre demokratisk ejede virksomheder under pres.

    - Derfor duer det ikke længere at bruge den gamle og velkendt facon, mente Pernille Skipper og henviste til den gængse måde med generalforsamlinger og valg:

    - Det er ikke det, de unge vil have, når de vil involvere sig. Og vi har den mest involveringsinteresserede unge generation nogensinde, så hvis vi ikke formår at få dem med, så er det ikke dem, der fejler – så er det os.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...