Elektrikermangel kan kortslutte grøn omstilling
Der vil mangle knap 10.000 elektrikere i 2035, og det vil kunne forsinke den igangværende elektrificering. Dansk El-Forbund opfordrer derfor til en samlet plan for elektrificering af Danmark.

En ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at der vil mangle knap 10.000 elektrikere og andre på det el-tekniske område i 2035. Det skyldes blandt andet den forventede femdobling af forbruget af grøn strøm, der skal til, hvis Danmark skal nå sine klimamål.
Det får Dansk El-Forbund til at komme med en opfordring til en samlet plan for elektrificering af Danmark og for behovet for kvalificeret arbejdskraft til den grønne omstilling.
- Fortsætter vi som nu, bliver der færre elektrikere i fremtiden - til fem gange så meget strøm. Det regnestykke holder ganske enkelt ikke, og vi risikerer, at den grønne omstilling kortslutter, udtaler forbundsformand i Dansk El-Forbund, Benny Yssing.
Den forestående elektrikermangel bliver forudsagt i en ny rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Der skal bl.a. bruges elektrikere og andre med el-tekniske kompetencer til opsætning af vindmøller, solceller, varmepumper og – ikke mindst – en gennemgribende effektivisering af energinettet.
For at sikre, at den grønne omstilling ikke kortslutter i manglen på kvalificeret el-teknisk arbejdskraft, foreslår Dansk El-Forbund, at der laves en samlet elektrificeringsplan for Danmark, som inkluderer de nødvendige kompetencer. En sådan plan kan ifølge fagforbundet sikre sammenhæng mellem udbygning af elproduktionen og elnettet i forhold til lokal/regional beskæftigelse og uddannelse.
- Elektrikernes viden om at optimere brug af energi og trække kablerne til den grønne omstilling er helt essentiel. Derfor mangler vi en konkret prioritering af de erhvervsuddannelser, som er nødvendige for den grønne omstilling, bl.a. elektrikeruddannelsen. Der er brug for mere og bedre udstyr samt endnu stærkere lærerkompetencer og flere undervisere. Første vigtige skridt blev taget med sommerens aftale om flere faglærte til den grønne omstilling – vi har nogle bud på de næste skridt, siger Benny Yssing.
Uddannelse af flere elektrikere vil ikke alene kunne dække behovet til den grønne omstilling. Derfor skal der sættes fokus på kvalitet, sikkerhed og ordentlige vilkår for udenlandsk arbejdskraft og opkvalificering af ufaglærte, mener Dansk El-Forbund, som derfor inviterer til et styrket samarbejde om udfordringerne:
- Vi må ikke gå på kompromis med kvalitet og sikkerhed. Myndigheder, politikere og andre organisationer må sammen sikre, at der er nok el-teknisk arbejdskraft til borgere og virksomheders behov for og produktion af dansk grøn strøm. Det er fint med de politiske visioner, men nu skal der til at ske noget i virkeligheden, siger Benny Yssing.
En ny omfattende analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE 2024) ”Arbejdskraft på det el-tekniske området frem mod 2035” viser, at der i 2035 vil mangle næsten 10.000 medarbejdere på det el-tekniske område i Danmark. 7.500 af dem vil være elektrikere.
Den grønne omstilling vil især øge behovet for elektrikere og andre kolleger til opsætning af vindmøller, solceller, varmepumper, lade-standere og til en gennemgribende effektivisering af energisystemet
Energinets langsigtede udviklingsplan 2024 fra maj 2024 vurderer, at Danmark i 2050 skal bruge mere end fem gange mere strøm end i dag, når vi skifter til elbiler, varmepumper og laver grønne brændsler som fx brint.
Regeringen lægger i regeringsgrundlaget op til en udbygning af el-nettet, og opfatter fremtidens energisystem som kritisk infrastruktur. Ved udbygningen af vedvarende energi og det danske elnet skal der derfor stilles krav om de mest sikre og bæredygtige løsninger på markedet, lyder det i regeringsgrundlaget.
Skriv kommentar