Gå til hovedindhold
Distribution & Lagring
Elmarked & Eltariffer
Dansk Fjernvarme

Elkedlers rolle i fremtidens el-system

Fjernvarmeselskaberne investerer mere og mere i elkedler. Dansk Fjernvarme går sammen Energinet om en temadag, der ser på elkedlers rolle i fremtiden el-system.

22. maj 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
 • Læs op

Indhold

  Aalborg Forsyning har for ganske nylig taget de første spadestik til etablering af ikke mindre end tre elkedler på i alt 150 MW lige ved siden af Nordjyllandsværket. Området er ved at blive byggemodnet og klargjort til de grønne teknologier, der skal tage over, når den kulbaserede fjernvarmeproduktion på Nordjyllandsværket stopper med udgangen af 2028.

  Elkedlerne skal – når de er etablerede – indgå i det nye mix af varmeproduktion, der i forhold til tidligere er elektrificeret med – udover elkedlerne – akkumuleringstanke og varmepumper.

  Forsyningen i Aalborg er langt fra ene om at gå elektrificeringens vej, da der er installeret over 1.800 MW elkedler over hele landet. Men ændringer i elnettarifferne i retning af kapacitetstariffer og ændringer i systemydelsesmarkederne har medført store ændringer for økonomien i elkedler.

  Elektrificeringen og særligt elkedlers rolle er derfor helt central for en ny temadag, som Dansk Fjernvarme i samarbejde med Energinet tilbyder i slutningen af maj under overskriften ”Elektrificering og elkedlers rolle i fremtidens el- og varmeforsyning”.

  - På temadagen vil vi fokusere på de mange elkedler, der er installeret, og sammen med Energinet lægger vi op til en åben og aktiv drøftelse af, hvad elkedlers rolle er i fremtidens el-system, forklarer chefkonsulent i Dansk Fjernvarme, Michael Søgaard Schrøder.

  - Programmet vil også give deltagerne rige muligheder for at dele erfaringer og oplevelser vedrørende elkedler, føjer han til.

  Michael Søgaard Schrøder nævner også, at deltagerne vil få et indblik i den aktuelle debat om kraftvarmens rolle som en nøgleaktør i elforsyningssikkerheden.

  Andre klikkede på...