Gå til hovedindhold
Dansk Fjernvarme
Medlemmer
Ledelse & Bestyrelse

Fjernvarmebranchen skal arbejde med diversitet

Fjernvarmesektoren har som resten af energibranchen en udfordring med diversitet blandt ansatte, men særligt på bestyrelsesniveau. Det skal der arbejdes med, lyder opfordringen fra Dansk Fjernvarme på Regionalmøderne.

29. feb. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Tallene taler sit tydelige sprog, når det handler om diversitet for både alder og køn i fjernvarmesektoren. Bestyrelserne består langt overvejende af ældre mænd. Unge og kvinder er der til gengæld meget få af.

    For selv om der er fremskridt at spore, så er det oftest ældre mænd, der sidder på posterne i bestyrelserne, men det fortsat kun er omkring halvdelen af bestyrelserne i fjernvarmesektoren, der tæller kvinder. Og i de fleste tilfælde er der blot én kvinde i bestyrelsen.

    Det er en udfordring, som bestyrelsen i Dansk Fjernvarme har taget op – blandt andet med et oplæg på Regionalmøderne. På mødet i Lyngby var det direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen, der synliggjorde årsagerne til, at fjernvarmesektoren skal arbejde med udfordringen.

    - Jeg ser det som en fælles udfordring for alle medlemmer. Hvis vi også i fremtiden skal appellere til at være en del af den grønne omstilling, skal vi afspejle det omkringliggende samfund, og det gælder både på alderssammensætning og køn, lød det fra Kim Mortensen.

    Som allerede nævnt, så er der fremgang at spore for bestyrelserne. I 2017 bestod tre ud af fire bestyrelser udelukkende af mænd, mens det i dag – i 2024 – trods alt kun er halvdelen af bestyrelserne, der er helt uden kvinder.

    Bestyrelsen i Dansk Fjernvarme er et godt eksempel med 17 medlemmer, der alle er mænd. Også aldersmæssigt er bestyrelsen udfordret – de to yngste er 40 henholdsvis 52 år. Så på alle parametre er der udfordringer.

    Kim Mortensen fortalte, at bestyrelsen selv har valgt at have fokus på større diversitet og konkret har nedsat en arbejdsgruppe, der skal komme med anbefalinger til at øge diversiteten.

    Han understregede, at det er en udfordring for fremtiden, fordi det bl.a. handler om at kunne rekruttere ikke bare til bestyrelserne, men også til den daglige drift. Det bliver i høj grad underbygget af bl.a. den demografiske udvikling, hvor flere – særligt unge – bosætter sig i byerne.

    - Det giver så i hvert en udfordring for de fjernvarmeselskaber, der ikke er i de større byer, hvis de skal tiltrække faglærte medarbejdere i fremtiden – og det er uanset hvilken type fag, vi taler om, lød det fra Kim Mortensen.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...