Fjernvarmen er en del af Ryslinges fortælling
FJERNVARMEPRISEN 2024: Frivillige ildsjæle i landsbyen Ryslinge har med græsrodsarbejde sikret, at byen nu har fået fjernvarme. Det er med til at skabe en positiv fortælling om byens udvikling, mener Ryslinge Udviklingsselskab, som har vundet Fjernvarmeprisen 2024 for sin indsats.
Når man kører igennem landsbyen Ryslinge på Midtfyn, er den halvstore grå kasse ved vejen i byens udkant nok ikke det første, man lægger mærke til.
Inde i kassen foregår der imidlertid noget, som bestemt er værd at tage notits af. Den huser nemlig en pumpestation, som for nylig begyndte at sende fjernvarme fra nabobyen Ringe rundt i hele Ryslinge.
Det er en milepæl for de lokale kræfter i byens såkaldte udviklingsselskab, som gennem de seneste år har arbejdet intenst for at få fjernvarme til byen. I Ryslinge vil man nemlig selv drive udviklingen frem for at vente på, at den kommer af sig selv.
Derfor har byens lokalråd stiftet Ryslinge Udviklingsselskab, der i kraft af et stort græsrodsarbejde er lykkedes med at skabe en tilslutning til fjernvarmen på hele 84 procent.
På Dansk Fjernvarmes landsmøde i oktober måned blev det arbejde anerkendt med Fjernvarmeprisen 2024. Det vækker glæde hos udviklingsselskabets formand, Torben Vind Rasmussen:
– At vinde sådan en pris er jo helt klart en anerkendelse af de visionære borgere i byen, som tør holde fast i de gode idéer og følge dem til dørs, siger han.
Fjernvarme er med til at udvikle byen
Idéen om at få fjernvarmen til Ryslinge opstod ud af et ønske om at få en mere bæredygtig landsby, fortæller Torben Vind Rasmussen. Tanken var, at på samme måde som man har en stærk skolekultur og flere dagligvareforretninger i byen, skulle man også være selvforsynende, når det kom til varme.
– Vi er 2.100 borgere i Ryslinge, og tingene sker ikke af sig selv. Vi er nødt til som lokalsamfund at finde vej til at bevare attraktionen ved byen som bosætningssted. Så vi skal skabe så mange positive fortællinger som muligt, så man ser Ryslinge som en perle iblandt de lidt større byer, som ligger omkring os, siger formanden.
Lige nu oplever man i Ryslinge, at investorer gerne vil bygge lejeboliger og lægge penge i byen, fortæller han. Ifølge ham skyldes det mange parametre og ikke kun fjernvarmen, men den er et vigtigt element, understreger han.
– Vores stærke skolemiljø, kulturlivet på Fabers Fabrikker og nu fjernvarmen. Det er små fortællinger, som er med til at styrke den store fortælling om byen.
Godt for hele Midtfyn
Det var i 2017, at Ryslinge Udviklingsselskab første gang tog kontakt til Midtfyns Fjernvarme, som i dag leverer varmen i Ryslinge, i håb om at få hjælp til at sætte gang i et fjernvarmeprojekt. I starten var det dog lidt svært at se idéen om at udvide til Ryslinge, indrømmer forsyningsselskabets direktør, Karsten Godiksen.
– En del år tidligere havde man forsøgt at sætte gang i fjernvarmeudrulningen til Ryslinge – men projektet døde hurtigt, og derfor var det svært at se idéen i at forsøge igen, fortæller han og fortsætter:
– Med tiden besluttede vi os dog alligevel for at gå ind i projektet, men understregede, at de selv skulle skabe opbakningen i Ryslinge. Det må man sige, at de er lykkedes med.
Initiativet fra Ryslinge Udviklingsselskab har været med til at rykke ved den måde, Midtfyns Fjernvarme ser på sin rolle i den grønne omstilling på, forklarer Karsten Godiksen. Faktisk har man skiftet navn fra Ringe Fjernvarmeselskab for at signalere, at man nu favner bredere.
Netop dette er en af grundene til, at han nominerede udviklingsselskabet til Fjernvarmeprisen 2024.
– Vi er gået fra at være et værk, der mest koncentrerer sig om at levere billig fjernvarme, til også at se vores ansvar i at bidrage til den grønne omstilling udenfor vores eksisterende område. Det er jo en fordel at være flere om det, for det gør, at vi har nogle flere kræfter til at udvikle.
Mødte kritik i starten
Selvom Midtfyns Fjernvarme med tiden besluttede sig for at samarbejde om fjernvarmen med Ryslinge Udviklingsselskab, var den kollektive opvarmning ikke ligefrem et hit fra første færd.
Til det første borgermøde dukkede der 25 lokale op – de fleste med en indstilling om, at fjernvarmen ikke var noget for dem, fortæller Torben Vind Rasmussen.
– Kritikken var til at tage og føle på. Men vi valgte at holde fast og blev ret hurtigt bevidste om, at de offentlige bygninger og ikke mindst byens høj- og efterskole spillede en stor rolle i at sikre grundlaget for fjernvarmen, forklarer formanden og fortsætter:
– Med tiden fik vi indført en masse små tiltag, som viste sig at virke. Vi fik oprettet en Facebook-side, hvor vi kunne tage dialogen med naboerne, og vi fik uddelt små klistermærker, som folk kunne sætte på postkassen, hvis de havde valgt fjernvarme. Det er jo helt ufarligt, for man behøver slet ikke at sige sin mening højt.
Vigtigt med lokal dialog
Hos Midtfyns Fjernvarme har man været imponeret over den indsats, som Ryslinge selv har lagt i at få projektet til at lykkes.
Det er i høj grad udviklingsselskabet selv, der har taget initiativet – både til at oprette Facebook-gruppen, afholde borgermøder og dele foldere ud.
– Det har aflastet os meget, at folk kunne komme til de lokale og stille spørgsmål. Når borgerne fra Ryslinge er kommet til os, har vi godt kunnet mærke, at den indledende snak allerede var taget, forklarer Karsten Godiksen og fortsætter:
– Samtidig har det været kanon, at man selv har klaret dialogen på de sociale medier. Det giver en anden troværdighed, når det er lokale frivillige og ikke det store forsyningsselskab, der svarer.
Var klar til at rykke, da krisen kom
Det, der vendte projektet i Ryslinge fra en god historie til en bragende succes, var særligt gasprisernes himmelflugt, samtidig med at kommunale bygninger samt høj- og efterskolen meldte sig til. Nu havde piben fået en helt anden lyd, da Ryslinge Udviklingsselskab igen inviterede til borgermøde.
– Pludselig kunne folk se på deres egne udgifter, hvad det kostede at fyre med gas. Så jo, selvfølgelig var vi heldige med timingen. Men det skyldtes også, at vi havde projektet klar, da prisstigningen kom. Derfor kunne vi spille på heldet, siger Torben Vind Rasmussen og fortsætter:
– Det var en vedholdenhed – også på et tidspunkt, hvor der var modstand – som gjorde, at det begyndte at gå stærkt, da vi fik medvind. Det har stor betydning, at vi i Ryslinge tør formulere projekter, som måske lyder vanvittige til at starte med, men faktisk ender med at blive til noget.
”Der er noget i mulden i Ryslinge” er et populært udtryk blandt byens borgere. Og hvad det helt er – altså udover fjernvarmerør – tør Torben Vind Rasmussen ikke sige. Men i hvert fald oplever han, at der er noget imellem de mennesker, som bor i byen.
– Når jeg kigger tilbage på vores tidligere projekter og frem mod nye, er fjernvarmen en af de ting, hvor man tænker: Det gjorde vi. Og det er med til at skabe identiteten i Ryslinge, siger han.
Denne artikel har været bragt i Fjernvarmen, der udkom i december 2024.
Om Ryslinge Udviklingsselskab
- Ryslinge Udviklingsselskab er skabt af Ryslinge Lokalråd med et formål om at sikre udviklingen i lokalområdet.
- I modsætning til lokalrådet kan udviklingsselskabet eje bygninger og jord, og derfor har man et godt udgangspunkt for at foretage konkrete investeringer i byen.
- Udover at have været med til at sikre fjernvarme i byen har udviklingsselskabet investeret i tre hektar fredet skov og har desuden et biodiversitetsprojekt på tegnebrættet.
Præmiepengene kan gøre stor forskel
Med Fjernvarmeprisen 2024, som Ryslinge Udviklingsselskab vandt i forbindelse med Dansk Fjernvarmes landsmøde, følger en præmie på 50.000 kroner. Og selvom det mest er selve anerkendelsen, der vækker glæde i Ryslinge, understreger Torben Vind Rasmussen, at pengene kan få reel effekt på byen.
Står det til ham, skal beslutningen om, hvad midlerne skal bruges til, drøftes sammen med Ryslinge Lokalråd. Den snak mangler man stadig at tage, men Torben Vind Rasmussen håber naturligt nok på, at pengene vil gå til udviklingsprojekter.
– Byen må gerne kunne se, at vi har vundet en pris, så for mig skal pengene ikke bare pakkes ind i almindelig drift. 50.000 kroner kan få stor betydning for nogle af de udviklingsprojekter, vi er i gang med lige nu, siger han.
Skriv kommentar