Forskere: Biomasse fra produktionsskove gavner klimaet
Der er al mulig grund til at udnytte biomasse fra udtyndingstræ i produktionsskove til blandt andet fjernvarmeproduktion. Når man jævnligt tynder ud og planter nye træer i skove, bindes der nemlig langt mere CO2 i skoven, skriver flere forskere i et debatindlæg.
I det samlede danske CO2-regnskab giver det enormt god mening at brænde biomasse fra produktionsskove af for at fortrænge fossile brændsler.
Når man fælder og udtynder i træer efterhånden som de ældes og udnytter dem til andre formål – for eksempel som træflis til fjernvarmeproduktion – giver det nemlig en større positiv effekt på den samlede CO2-udledning, end urørt skov nogensinde vil kunne.
Det skriver en række forskere og en skovejer i et debatindlæg i Altinget.
Ifølge dem har produktionsskove en mere positiv effekt på klimaet, fordi det særligt er træer i vækst, som har en høj lagringsevne. Og dem har man langt flere af end i urørte skove, fordi der løbende udtyndes, fældes og plantes nye træer.
- Nyanlagt, urørt skov binder meget CO2 i de første år, ligesom produktionsskov. Men derefter falder bindingen og udledningen fra forrådnelse stiger. Al vedmasse i urørt skov rådner før eller senere, hvorved næsten al CO2 vender tilbage til atmosfæren. På 100 års sigt er klimaeffekten af urørt skov tæt på nul, bortset fra lidt kulstofbinding i jorden, skriver forskerne i debatindlægget.
De peger særligt på substitutionseffekten, når man afbrænder biomasse fra produktionsskov som en af de helt store årsager til skovenes værdi. I indlægget bruger de halm som eksempel, men ifølge forskerne gælder de samme beregninger også for blandt andet træflis.
- Substitutionseffekten er enorm, uanset om man ser på, hvor meget kul, olie eller naturgas, som kan forblive i undergrunden, eller på mængden af el som kan produceres, lyder det.
Selv i en fremtid med masser af havvindmøller og solpaneler bliver der brug for enorme mængder af backup, når det ikke blæser og solen ikke skinner.
En vigtig afløser for fossile brændsler
I nyere tid har biomassen spillet en vigtig rolle i at udfase fossile brændsler fra særligt fjernvarmeproduktionen. Men i fremtiden vil – og skal – biomassen spille en mindre og mindre rolle, idet den udfases til fordel for grønnere alternativer.
Men også til den tid kan der være brug for biomasse, mener forskerne:
- Selv i en fremtid med masser af havvindmøller og solpaneler bliver der brug for enorme mængder af backup, når det ikke blæser og solen ikke skinner, lyder det.
Det synspunkt bakkes op af Anders Frandsen, direktør i Dansk Skovforening og bestyrelsesformand for Triangle Energy Alliance.
- I dag bruger vi meget biomasse fra landbrug og skov til energi i form af direkte forbrænding. På kort og mellemlangt sigt er der ikke nogen alternativer til dette, medmindre man ønsker en tilbagevenden til fossile brændsler, hvilket dog vil umuliggøre, at Danmark når sine ambitiøse klimamål, skriver han i et debatindlæg i GridTech og fortsætter:
- På sigt vil udbygning af sol-, vind, geotermi og forbedret energieffektivitet kunne reducere andelen af biomasse som anvendes relativt uforarbejdet direkte i den danske energisektor.
Vi fælder ingen træer for at lave biomasse til fjernvarmeværker
Strenge krav til fjernvarmens biomasse
Dansk Fjernvarme bakker op om brugen af biomasse fra produktionsskove og hæfter sig ligesom forskerne ved, at træflis og halm har stor betydning for udfasningen af fossile brændsler.
- I Dansk Fjernvarme ser vi bæredygtig biomasse som en del af løsningen til produktion af grøn varme og el. Efter den politiske aftale i 2012 har biomasse bidraget markant til at gøre Danmark fri af kul og sætte mere skub i den aktuelle udfasning af gas – og snart vil bæredygtig biomasse samtidig bidrage til negative emissioner via CCS, siger Rune Moesgaard, politisk chef i Dansk Fjernvarme.
Han fortæller desuden, at en stor del af biomassen i fjernvarmebranchen i dag kommer fra lokalt skovbrug eller lokale halmproducenter. Specifikt træflis udgør omkring 40 pct. af biomasseforbruget til fjernvarmeproduktion i Danmark. Og der er strenge bæredygtighedskrav, som skal overholdes og dokumenteres.
Samtidig understreger Rune Moesgaard, at der ikke unødigt fældes træer for at levere træflis til varmeværkerne. I stedet er der tale om udtyndingstræ fra produktionsskovene, som alligevel skulle fjernes for at gøre plads til, at resten af skoven kan vokse og binde endnu mere CO2.
- Rigtig mange fjernvarmeselskaber landet over bruger lokal dansk biomasse og indgår dermed i en grøn og fornuftsbetonet symbiose med den danske skovdrift. Vi fælder ingen træer for at lave biomasse til fjernvarmeværker - vi udnytter derimod en fraktion fra skovene, siger han.
Rune Moesgaard
Afdelingschef for Public Affairs & Regulering
Økonomisk regulering af fjernvarme og affald
Mobil:
+45 24 90 41 49
E-mail: rum@danskfjernvarme.dk
Skriv kommentar