Gå til hovedindhold
Konverteringer
Projekter & Planlægning
Varmekilder

Hedensted godkender andelsejede termonetløsninger

Landsbyerne Hjortsvang og Rårup i Hedensted Kommune bliver de første i Danmark, der får godkendt et termonetprojekt efter varmeforsyningsloven. Lokalt engagement og godt samarbejde har banet vejen for godkendelsen, vurderer Hedensteds borgmester.

05. mar. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Det er ikke set før, men som de første to landsbyer i Danmark har Hjortsvang og Rårup i Hedensted Kommune fået godkendt fjernvarmeløsninger i nystiftede andelsselskaber baseret på termonet efter bestemmelserne i varmeforsyningsloven.

    Godkendelsen betyder konkret, at de to landsbyers nye andelsselskaber nu kan igangsætte processen med at søge billig finansiering til anlæggene.  Det muliggør udfasning af opvarmning med fossile brændstoffer i landsbyer, hvor traditionel fjernvarme ikke er en mulighed.

    At aftalen med godkendelse af andelsejede fjernvarmeløsninger baseret på termonet er kommet i hus, skyldes et exceptionelt engagement og godt samarbejde med lokalbefolkningen, påpeger Hedensteds borgmester

    - At vi er kommet så langt skyldes først og fremmest et stort lokalt engagement og et godt samarbejde om at få udformet de konkrete projektforslag. Det har været med til at give de nystiftede andelsselskaber og lokalsamfundene et klart billede af, hvad en løsning med termonet indebærer, så man lokalt kan træffe en beslutning om varmeløsninger på et oplyst grundlag, siger borgmester Ole Vind.

    På eget initiativ

    I Hjortsvang er der langt for de omkring 110 indbyggere til de traditionelle fjernvarmeværker. Derfor valgte indbyggerne på eget initiativ at undersøge mulighederne for en fælles varmeforsyning, da priserne på olie, gas og træpiller steg voldsomt i forbindelse med Ruslands invasion af Ukraine. Det viste sig at være vejen frem at gå med en fælles løsning.

    - Vi vendte flere forskellige alternativer, også individuelle varmepumper, men vores beregninger, undersøgelser og dialog med både kommunen og eksterne eksperter viser, at en fælles løsning med termonet er den rigtige, fremtidssikrede løsning, fordi det især nu bliver muligt at søge en kommunegaranti, der kan give os attraktive finansieringsmuligheder, forklarer formand for Hjortsvang Fællesvarme, Jørn Eskildsen.

    I Hjortsvang er det forhåbningen, at ca. 75 husstande bliver tilmeldt det kommende projekt.

    Et afgørende nybrud

    De to nye godkendelser er ikke bare en god nyhed for landsbyerne Hjortsvang og Rårup. Godkendelserne er også en god nyhed for den grønne omstilling og forsyningssikkerheden i landområderne generelt, da der er tale om et afgørende nybrud i retningen mod, at flere landsbyer i Danmark kan få etableret en fælles, grøn varmeløsning.

    I Hedensted Kommune er man ikke bange for at gå forrest, påpeger borgmester Ole Vind.

    - Vi er meget ambitiøse i forhold til at få udrullet grønne, kollektive varmeløsninger i så mange områder af Hedensted Kommune som muligt. Derfor er vi også villige til at gå forrest og til som de første i Danmark at godkende lokale termonetprojekter i henhold til varmeforsyningsloven.

    Billigste løsning 

    Beregninger af projekterne i Hjortsvang og Rårup viser, at termonet koster cirka det halve af, hvad det ville koste at etablere traditionel fjernvarme i områderne, og det er også en billigere løsning end individuelle varmepumper. Det forklarer Anders Reuss, der er ingeniør og varmeplanlægger i Hedensted Kommune.

    - Selvom det er komplekst at etablere og drive et varmefællesskab, kan det godt betale sig. Både for miljøet, samfundsøkonomien og for den enkelte husejer. Særligt når vi kigger på den lange bane. Samtidig er termonet en gennemprøvet teknologi, som har vist sit værd både herhjemme og i udlandet, så vi er sikre på, at det bliver en gevinst for lokalsamfundene, som måske kan etablere et samarbejde med eksisterende fjernvarmeselskaber eller med hinanden for at udveksle erfaringer og gøre det administrative arbejdere lettere.

    Netop derfor overvejer de to nye andelsselskaber i Hjortsvang og Rårup at lave et formelt samarbejde, som kan lette både udbud, etablering anlæggene og den efterfølgende drift.

    Næste skridt bliver, at de to nye andelsselskaber i Hjortsvang og Rårup skal sikre den nødvendige opbakning og finansiering til anlæggene.

    Andre klikkede på...