Gå til hovedindhold
Energiforbrug
Klima- & Miljøforhold

HOFOR opfører de første nye landvindmøller siden 2018

På en mark mellem landsbyerne Gundersted og Blære i Vesthimmerlands Kommune erstatter HOFOR seks udslidte møller med nye landvindmøller. Den nye vindmøllepark er de første landvindmøller, HOFOR opfører siden 2018. Møllerne vil stå klar inden udgangen af 2024.

28. jun. 2024
Tekst af Karen Grønning Mikkelsen, kgm@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    I slutningen af 2024 står den nye Bjørnstrup Vindmøllepark klar.

    Den nye vindmøllepark kommer til at være på en mark mellem landsbyerne Gundersted og Blære i Vesthimmerlands Kommune og den kommer til at erstatte seks udslidte møller.

    Bjørnstrup Vindmøllepark er de første landvindmøller, som HOFOR opfører siden 2018.

    HOFOR forventer, at den vindmøllepark skal hjælpe forsyningsselskabet med at opnå regeringens grønne klimamål.

    - Det er afgørende for den grønne omstilling, at vi igen får gang i udbygningen af vindmøller på land, hvis vi skal nå det mål, som Folketinget har sat – og firedoble mængden af grøn strøm fra solceller og vindmøller på land inden 2030, siger Kristine van het Erve Grunnet, der er områdechef for Forsyningsstrategi Energi i HOFOR.

    Regeringens har et mål om, at Danmark skal være klimaneutrale inden 2050. HOFOR har et mål om allerede inden 2030 at ville reducere deres CO2-udledning med 70 procent. For at nå den milepæl har HOFOR været nødt til at øge produktionen af grøn strøm betydeligt, her spiller vind- og solenergi en central rolle.

    Fem år undervejs

    Selvom det er lykkes med at få den nye vindmøllepark klar inden udgangen af 2024. Så har vindmølleprojektet faktisk været fem år undervejs, fordi der har været uenighed mellem lokalsamfundet og HOFOR omkring den nye vindmøllepark beliggenhed.

    Tilbage i 2021 gjorde Viborg Stiftsøvrigheden under en offentlig høring indsigelse mod projektet på grund af den visuelle påvirkning på Gundersted Kirke, som ligger godt 1500 meter fra nærmeste mølle – et såkaldt ”kirkeveto” .

    Sagen endte i Indenrigsministeriet og efter et besøg fra daværende indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek i Gundersted, afgjorde ministeren sagen til fordel for vindmølleparken. Kort efter godkendte byrådet i Vesthimmerland Kommune endeligt Bjørnstrup Vindmøllepark.

    Det er Vestas som leverer vindmøller til vindmølleparken. Selvom seks vindmøller ikke er nogen stor ordre for et verdensomspændende firma som Vestas. Er aftalen også vigtig for Vestas. Det er den af to årsager. Årsag et der er mangel på projekter til vindmøllevirksomheden og årsag to der er også en generelt langsom sagsbehandling for vindmølleproducenten. Bjørnstrup-projektet er Vestas’ første ordre i Danmark i år, og i hele 2023 forventer Vestas kun at installere omkring 50 MW.

    Fem af de gamle vindmøller i området omkring Bjørnstrup Vindmøllepark er allerede taget ned. Hen over sommeren og efteråret vil HOFOR opføre de nye møller og anlægge den tilhørende infrastruktur.

    Naboer får kompensation

    Sammen med de to lodsejere, som lægger jord til vindmøllerne, har HOFOR besluttet at oprette en lokal fond. I løbet af møllernes levetid vil fonden kunne fordele et millionbeløb til formål, som kommer de nærmeste lokalsamfund i Blære, Gundersted, Ejdrup og Hornum til gode. Fonden kommer oven i de øvrige ordninger for kompensation, der gælder for boligejere, som bliver nabo til vindmøller.

    Selvom HOFOR har loven på deres side og en slutdato for, hvornår Bjørnstrup Vindmøllepark står klar, er det vigtigt at der ikke opstår nye udfordringer.

    - Vi, der udvikler vindmølleprojekter, har haft svære år og vanskelige vilkår. Der er mange snubletråde i de processer, der fører frem mod godkendelse af en ny vindmøllepark, og Bjørnstrup Vindmøllepark er ingen undtagelse. Det er vigtigt, at der ikke kommer nye snubletråde til, fortæller Kristine van het Erve Grunnet.

    Andre klikkede på...