Gå til hovedindhold
Produktion
Projekter & Planlægning

Kæmpe investering på vej i Billund: Elektrificerer produktionen

Billund Varmeværk investerer hele 300 mio. kroner i en komplet overhaling og elektrificering af produktionsapparatet, som skal sikre, at varmeværket kan understøtte byens hastige udvikling.

22. jan. 2024
Tekst af Niklas Lindstrøm Jørgensen, nlj@danskfjernvarme.dk

Billund Varmeværk udskifter store dele af produktionen frem mod 2025 - og bliver dermed primært et elbaseret fjernvarmeværk fremover. Foto: Billund Varmeværk.

Indhold

    Elektrificeringen af fjernvarmen er for alvor på vej i Billund.

    Det står klart, efter at Billund Varmeværk for nylig har delt deres planer for en komplet overhaling af den nuværende varmeproduktion, som i dag er baseret på 80 procent biomasse.

    En stor del af den biomasse skal fra 2025 erstattes af elbaseret varmeproduktion i form af varmepumper og elkedler, mens den smule naturgas, man stadig bruger i dag, helt skal udfases.

    Sammen med investeringer i infrastruktur og en ny kontorbygning løber planen op i hele 300 millioner kroner – ikke så lidt for et mindre varmeværk med lidt over 4.000 forbrugere. Investeringerne er dog både nødvendige, fremsynede og ikke mindst til gavn for forbrugerne, understreger direktør Jens Enevoldsen.

    - Billund er jo en by i voldsom vækst. Det skal vi som varmeværk kunne understøtte, og derfor har vi valgt at zoome ud og kigge på et lidt længere perspektiv i planlægningen af vores fremtidige produktion, fortæller han og fortsætter:

    - Samtidig er en væsentlig del af vores nuværende produktion ved at være nedslidt, så der var store investeringer på vej uanset hvad. Og de muligheder, vi får med det nye produktionsapparat gør også, at vi regner med at kunne holde en stabil varmepris på trods af investeringerne.

    Med investeringerne vil vi fremover få et produktionsmiks, som er baseret 70 procent på el og 30 procent på biomasse.

    Jens Enevoldsen, Direktør, Billund Varmeværk

    70 procent elproduktion

    Det er ikke småting, der kommer til at ske i Billund i løbet af de næste par år.

    Helt konkret skal to af fjernvarmeselskabets tre varmeværker nedlægges og ombygges til pumpestationer, mens al produktionskapaciteten flyttes til ét værk på Rugmarken.

    Her beholder man den eksisterende halmkedel på 12 MW og en elkedel på 15 MW – mens der skal etableres 16 MW i varmepumper og en elkedel på hele 30 MW. For at blive mere fleksible, når der produceres fjernvarme med el, bygger man desuden også en akkumuleringstank på 10.000 m3.

    Alt det kombineres med to transmissionsledninger til de gamle varmeværker, hvoraf den ene er en nyinvestering. Med dem vil man kunne få en højere flowhastighed i ledningsnettet, sænke temperaturen i rørene og dermed opnå en mere effektiv produktion.

    Grunden på Rugmarken skal fremover også huse en transformerstation, en ny teknikbygning og en administrationsbygning, som fremover bliver basen for Billund Varmeværk.

    - Vi har valgt at tage et helhedsblik på vores produktionskapacitet, infrastrukturen der forbinder vores værker og vores bygningsmasse. Og ud fra det har vi fundet den løsning, som bedst kan løse Billunds varmebehov i de kommende år, fortæller Jens Enevoldsen om planerne og fortsætter:

    - Med investeringerne vil vi fremover få et produktionsmiks, som er baseret 70 procent på el og 30 procent på biomasse. Samtidig kan vi med akkumuleringstanken i højere grad udnytte billig strøm produceret på vedvarende energi, når det er tilgængeligt. I det hele taget vil vi gerne væk fra at brænde så meget af – og det kommer vi for alvor med den nye produktion.

    Ny produktion understøtter byens udvikling

    For at illustrere den udvikling, Billund Varmeværk oplever lige nu, fik man sidste år 370 nye forbrugere – og i år er der indtil videre planlagt at tilkoble yderligere 270.

     Udviklingen skyldes i høj grad, at flere af byens større erhvervsvirksomheder lige nu udvider voldsomt. Det er med til at give en konstant tilvækst af boliger i byen.

    Samtidig er erhvervslivet i Billund nogle af de helt store fjernvarmeaftagere – og derfor er det blandt andet også deres ønsker om at få en grønnere profil, som har været medvirkende til, at Billund Varmeværk nu elektrificerer.

    - Som en del af vores overvejelser har vi selvfølgelig talt med vores store kunder for at spørge ind til den retning, de gerne så, at vi udvikler os i. Og de har været meget tydelige omkring deres forventninger til fjernvarmeproduktionen i fremtiden, forklarer Jens Enevoldsen og tilføjer:

    - At vi går væk fra at brænde så meget af gør også, at erhvervslivet i Billund fortsat kan have fjernvarmen som en del af deres grønne profil.

    I de kommende år slipper Billund Varmeværk dog ikke helt for at sende røg op ad skorstenen. Det er nemlig først om nogle år, at man forventer at udfase varmeværkets halmkedel, som i mellemtiden bliver vigtig i årets koldeste måneder.

    - Men omkring 2030 skal vi lægge en plan for vores næste produktionsapparat, som skal udfase halmen og sikre, at vi fortsat har kapaciteten til at forsyne byen. Lige nu er geotermi et godt bud på en løsning, fortæller Jens Enevoldsen.

    Klar til næste år

    Med så stort et projekt som elektrificeringen af fjernvarmen i Billund tegner til at blive, er det ved første øjekast måske svært at se, hvordan man allerede kan være klar til næste år.

    Det hjælper dog lidt på forståelsen, når Jens Enevoldsen fortæller, at de 16 MW varmepumper allerede er sendt i udbud, mens der er skrevet kontrakt på både akkumuleringstank, transformer og transmissionsledning. Derudover mangler der at blive skrevet kontrakter på den store elkedel og de to nye bygninger.

    - Vi regner med, at det hele står klar i tredje kvartal af 2025. Det er vi faste i blikket på, understreger direktøren.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...