Gå til hovedindhold
Klima- & Miljøforhold
Medlemmer
Dansk Fjernvarme

Klimafolkemødet: Afslappet setup, men direkte kontakt til de, der bestemmer

Næstved Fjernvarme deltog torsdag i Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalgs audiens på Klimafolkemødet. Formålet var at få politikerne til at sætte en slutdato på gas.

29. aug. 2024
Tekst af Karen Grønning Mikkelsen, kgm@danskfjernvarme.dk

Fjernvarmesiden var ved "audiensen" med udvalget repræsenteret af - fra venstre - Jens Andersen fra Næstved Fjernvarme, Bjørk Paamand Olsen fra E.ON samt Nina Holmboe fra KLAR Forsyning. Foto: Dansk Fjernvarme.

  • Læs op

Indhold

    Torsdag eftermiddag gav Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg audiens på Klimafolkemødet, hvor borgere og repræsentanter fra foreninger og interesseorganisationer havde mulighed for at præsentere en problemstilling, et projekt eller en holdning til et emne inden for klima- og energiområdet overfor medlemmer af Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg.

    Til audiensen deltog følgende politikere Signe Munk (SF), Marianne Bigum (SF), Søren Egge Rasmusen (EL), Torsten Gejl (ALT), Theresa Scavenius (UFG)  og Henrik Frandsen (M).

    Overfor dem sad Nina Holmboe fra Klar Forsyning, Bjørk Paamand Olsen fra E.ON og Jens Andersen fra Næstved Fjernvarme klar til i fællesskab at komme med deres input til politikerne om, hvorfor det er nødvendigt, at der politisk vedtages en slutdato for gas.

    Det var Nina Holmboe, som tog hul på audiensen, da hun som den første påpegede, at fjernvarmeprojekter, som er klar til at blive eksekveret lige nu bliver udfordret af andre varmekilder. Her supplerede Bjørk Paamand Olsen med at påpege, at gode solide fjernvarmeprojekter kan risikere at forsvinde, hvis der ikke bliver sat en slutdato for gas.

    Dernæst fortalte Jens Andersen, at Næstved Fjernvarme har en fast procedure for at få flere borgere til at vælge fjernvarme til. Hver fjerde måned rykker fjernvarmeselskabet ud til et nyt område i kommunen, som ikke har fjernvarme endnu for at fortælle om fjernvarme.

    For at kunne udrulle fjernvarme er det nødvendigt med tilkoblingsprocent på 60 procent. En tilkoblingsprocent som Dansk Fjernvarme tidligere på sommeren har beskrevet, er en udfordring for Næstved Fjernvarme at opnå i de områder, som endnu ikke har fået fjernvarme.

    Fælles opfordrede de politikerne til at blive konkrete og sætte en slutdato for gas. For Jens Andersen virkede det til, at politikerne tog deres fælles opsang til sig.

    - De lyttede, og jeg kunne høre, de havde fanget pointerne, og at de tager nogle af dem med hjem. De udfordringer, vi fremhævede, tog de til sig og med dem videre til ministeriet, som er forretningsgangen.

    Efter opsangen til politikerne påpegede Signe Munk, at det ikke er et urealistisk krav, at fjernvarmeselskaberne får en opfølgning fra politisk side om, hvornår eller om der kommer en slutdato på gas, således at der kommer en afklaring.

    Torsten Gejl tog dernæst ordet og spurgte Nina Holmboe, Bjørk Paamand Olsen og Jens Andersen, om fjernvarmeselskaberne nu også er klar og til at regne med, hvis slutdatoen for gas bliver sat i morgen.

    Her lød der et enstemmigt ja fra alle tre. Hvorefter tiden var gået til at debattere en slutdato for gas.

    Jens Andersen var efterfølgende tilfreds med, hvordan audiensen var gået.

    - Det var et uformelt, afslappet setup, men direkte kontakt til dem der bestemmer og laver lovene. Det var en fed oplevelse.

    Jens Andersen ved allerede nu, at han er at finde til næste års Klimafolkemøde.

    - Jeg er her højst sandsynligt næste år. Det er altid godt at netværke og at tale med ligesindede. Men det er også vigtigt at tale med mennesker, som har en anden opfattelse eller holdning til klimaet. Det er godt at blive udfordret og at blive klogere.

    Det er Jens Andersens forventning, at når Klimafolkemødet er slut, drager politikerne hjem til Christiansborg og gør noget konkret.

    - Der skal handles nu, det er nu, vi har brug for, at politikerne handler og sætter en slutdato.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...