Gå til hovedindhold
Medlemmer
Konverteringer
Rammevilkår & Regulering

Opsang til regeringen: Sæt en slutdato for gas

Næstved Fjernvarme skyder en hvid pil efter målet om at 4900 husstande overgår til fjernvarme. Uden en slutdato for gas vælger forbrugeren ikke fjernvarmen til, vurderer Næstved Fjernvarmes direktør Jens Andersen.

24. jun. 2024
Tekst af Karen Grønning Mikkelsen, kgm@danskfjernvarme.dk

- Der er brug for, at politikerne sætter en slutdato for gas. Forbrugerne tror ikke på, at der kommer en slutdato, lyder det fra direktør for Næstved Fjernvarme, Jens Andersen. Foto: Jesper Voldgaard.

Indhold

    Det går mildest talt trægt med udvidelsesplanerne hos Næstved Fjernvarme.

    - Det går ikke som planlagt, det går ikke godt. Rigtig mange områder er faldet fra, fortæller Næstved Fjernvarmes direktør Jens Andersen.

    Oprindeligt var planen var, at 4900 husstande i Næstved by tilbydes at overgå til fjernvarme i perioden 2024 til 2028. Foreløbig har mindst 1.400 takket nej – og flere følger formentlig trop. Seneste deadline for at få husstande i Næstved by til at overgå til fjernvarme er 15. august 2024. Men det projekt går heller ikke godt.

    Derfor skyder Jens Andersen allerede nu en hvid pil efter målet.

    - Det lykkes vi ikke med. Hvis vi når halvdelen, vil det være en kæmpe succes. Men det er tvivlsomt.

    Alligevel vælger Næstved Fjernvarme at holde fast i nogle elementer af plan A, da der ikke er nogen plan B.

    Derfor kommer direktøren med en opsang til regeringen.

    - Der er brug for, at politikerne sætter en slutdato for gas. Forbrugerne tror ikke på, at der kommer en slutdato. Det er den manglende slutdato, som holder forbrugerne tilbage.

    Vandrehistorier i omløb

    Men Næstved Fjernvarme kan ikke vente på, at regeringen sætter en slutdato for gas. Derfor har Fjernvarmeselskabet taget nye tiltag i brug for at få forbrugeren til at vælge fjernvarme til.

    Næstved Fjernvarme har blandt skabt et ambassadørkorps på ti personer, som tager ud til de husstande i de områder, som potentielt kan overgå til fjernvarme.

    - Ambassadørkorpset er blevet klædt på i fjernvarme, fortæller Jens Andersen.

    Det har haft en positiv effekt, at fjernvarmeambassadørerne har besøgt forbrugerne på deres banehalvdel.

    - Effekten har været, at de områder er blevet til noget, uddyber Næstved Fjernvarmes direktør. 

    - Jeg savner at vores politikere træder mere i karakter, når det omhandler den grønne omstilling, siger Jens Andersen fra Næstved Fjernvarme. Foto: Jesper Voldgaard.

    Men ambassadørkorpset har ikke været nok til at overtale forbrugerne. Derfor er Jens Andersen mødt personligt op i forbrugerens stuer.

    - Vi holder også nabomøder, hvor der typisk deltager femten ejendomme.

    Til de møder medbringer direktøren ikke salgsmateriale.

    - Det lader jeg blive hjemme. Jeg er der for at svare på deltagernes spørgsmål. Nabomøderne er ofte de steder, hvor det ender med at fjernvarmen bliver til noget.

    Men direktøren deltager også til de møder for at sætte en stoppe for falske fjernvarme historier.

    - Vi oplever, der er vandrehistorier om fjernvarme i omløb i nogle af de boligområder, hvor vi har nabomøder.

    - Jeg har hørt historier om misforståelser om vores tilbud, hvor forbrugerne tror, at de skal betale tillæg og tilslutningsbidrag. De historier er vi nødt til at italesætte ikke er sande.

    Inspiration fra Nederlandene

    For nylig deltog Jens Andersen i et arrangement i Nederlandene afholdt af Danish Board of District Heating, som har givet direktøren fornyet energi og inspiration.

    - I Nederlandene arbejder man på, at den enkelte kommune selv kan sætte en slutdato for gas, hvis der findes en grønnere varmekilde.  

    Det er direktøren fra Næstved Fjernvarmes pointe, at han ikke mener, at den nuværende lovgivning gavner den grønne omstilling. Det er også Jens Andersens oplevelse, at der lige nu sker for mange fejlinvesteringer, som ikke favner alle omkostninger på el-siden, som et fjernvarmeprojekt skal sammenlignes med.

    Og understreger:

    - Det er dyrt at lave infrastruktur, som fjernvarme er. Lige nu skal både el-selskaberne og fjernvarme tilbyde en forbindelse, fordi kunderne frit kan vælge. Men det er vanskeligt at lave store infrastrukturprojekter på valgfrihed.

    - Jeg savner at vores politikere træder mere i karakter, når det omhandler den grønne omstilling.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...