Lars Aagaard: Beredskabskrav skal skærpes i energisektoren
Regeringen er klar med sit lovforslag, der bl.a. vil stille krav til fremtidens beredskab for fjernvarmeselskaber. Der er alvor bag den nye lov, lyder det fra klimaminister.
![](/media/00fk5tnx/724x480_overvaagningskamera_fjernvarmevaerk-i-baggrunden_grenaa_voldgaard.jpg?width=800&height=530&v=1dabcb5524d96d0)
Beredskabet skal styrkes i energisektoren - herunder hos fjernvarmeselskaberne - så de samfundskritiske virksomheder bedre kan modstå cyber- og hybridangreb i fremtiden. Foto: Jesper Voldgaard.
Energiforsyningen i Danmark – herunder fjernvarme – er at regne for samfundskritisk infrastruktur og dermed vigtigt at værne om og beskytte. Det er den helt enkle baggrund for, at regeringen nu er på vej med et lovforslag, der skal skærpe og udvide beredskabskravene til hele energisektoren.
Udvidelsen af kravene til beredskab kommer til at omfatte hovedparten af fjernvarmeselskaberne, der i dag ikke er omfattet af lovkrav til deres beredskab, og skærpelsen af kravene rammer mere bredt.
Og der er god grund til at få styrket kravene til beredskab i lyset af den stadigt stigende trussel fra ikke mindst russiske hackere, der nu også er gået over til hybridkrig, der udover cyber-kriminalitet også omfatter fysisk sabotage.
- Bagtæppet er alvorligt. Truslen mod energisektoren er kritisk, fordi et samfund uden energi er et samfund, der ikke fungerer, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard i et større interview med Berlingske.
- Det gør sektoren til et mål for både fysiske angreb og cyberangreb, så der er ingen tvivl om, at alvoren er rigtig stor, siger ministeren videre.
Helt konkret vil regeringen med sit nye lovforslag – ifølge Berlingske - øge antallet af virksomheder, som er omfattet af beredskabsregulering og faste tilsyn, fra 84 til 177. Derudover skal 203 mindre forsyningsvirksomheder omfattes krav om beredskabsplan, ligesom nye aktører inden for el, gas og olie skal omfattes - herunder ladestandere og biogas.
Lovforslaget har været kendt igennem et stykke tid, men det er først nu, at indholdet bliver kendt, fordi Energistyrelsen netop har sendt forslaget i høring.
Klar med kurser til medlemmerne
Dansk Fjernvarme har over de senere måneder haft en tæt dialog med Energistyrelsen, der står for at udarbejde lovforslaget, og brancheorganisationen er allerede langt med sin indsats i forhold til sine medlemmer.
Projekt- og udviklingskonsulent i Dansk Fjernvarme, Kim Behnke, fortæller, at både brancheorganisationen og medlemmerne tager positivt imod udsigten til skærpede krav til deres beredskab.
- De cyberangreb, der allerede har fundet sted, vidner om, at der er en meget reel trussel, så derfor er det noget, som vores medlemmer er meget opmærksomme på. Derfor er der stor opbakning til, at beredskabet skal styrkes yderligere, siger han.
Dansk Fjernvarme har indenfor de seneste uger taget fat på at afvikle kurser, der gennemgår de sandsynlige nye krav til forsyningsvirksomhederne, så medlemsselskaberne kan begynde at forberede sig på, hvad der formentlig venter dem på den anden side af årsskiftet.
- Vi har afviklet en lang række kurser, og det fortsætter vi med at gøre i efteråret. Det er vigtigt for os i Dansk Fjernvarme, at vi bidrager til, at medlemmer bliver så godt rustet som muligt til at efterleve de nye krav, slår Kim Behnke fast.
Samtidig har Dansk Fjernvarme sikret sine medlemmer en række fordelsaftaler, der skal sikre fornuftige priser for ydelser, der skal give medlemmerne sikkerhed for, at deres beredskab er klar til at møde de nye krav for lovgivningen.
Forslag til lov om styrket beredskab i energisektoren
Energistyrelsen har netop sendt forslag om at styrke beredskabet i energisektoren - herunder fjernvarmeselskaber - i høring.
Du kan læse høringsmaterialet - klik her.
Cybersikkerhed: Trusselsniveauet for cyberangreb øges
Læs artiklen – klik her.
Masser af kurser efter sommerferien
Efter sommerferien rykker beredskabskurserne til Sjælland, hvor i alt syv forskellige beredskabskurser bliver udbudt fra september og frem til oktober. Alle kurser bliver afviklet i Glostrup:
- NIS2 – EU-direktiv – 18. september
- CER – EU-direktiv – 19. september
- Risiko- og sårbarhedsanalyse – 23. september
- Klassisk beredskab – 24. september
- IT/IOT – 30. september
- Kontrolrum – 1. oktober
- Brand og sikring – 7. oktober
Senere bliver der yderligere syv kurser, der bliver afholdt i Fjernvarmens Hus i Kolding:
- NIS2 – EU-direktiv – 11 november
- CER – EU-direktiv – 12. november
- Risiko- og sårbarhedsanalyse – 18. november
- Klassisk beredskab – 25. november
- IT/IOT – 26. november
- Kontrolrum – 2. december
- Brand og sikring – 5. december
Fordelsaftaler
Dansk Fjernvarme har via Dansk Fjernvarmes Handelsselskab, DFH, indgået en række fordelsaftaler med forskellige leverandører. Det drejer sig om aftaler med leverandører inden for opfyldelse af de nye krav til beredskab i fjernvarmesektoren.
Medlemmer af DFH vil kunne tilgå de attraktive aftaler uden yderligere omkostninger, mens øvrige medlemmer af Dansk Fjernvarme skal betale et årligt administrationsgebyr for at få adgang til fordelsaftalerne.
Fordelsaftalerne gælder følgende områder:
- Brand og sikring
- Incident Response
- NIS2
- CER
Der vil løbende blive tilføjet flere fordelsaftaler, i takt med at de bliver indgået.
Læs mere: www.dfhservice.dk
Skriv kommentar