Gå til hovedindhold
Forsyningssikkerhed
Konverteringer
Produktion

ENERGI PÅ TOPPEN: Naturgas er på vej ud af fjernvarmen

De danske fjernvarmeværker er hastigt på vej til at udfase naturgas fra varmeproduktionen. Det sker til fordel for grønnere brændsler, men det er vigtigt at gøre det i det rette tempo uden at sætte forsyningssikkerheden over styr.

28. nov. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    I 2023 oversteg varmeproduktionen fra varmepumper og elkedler for første gang varmeproduktionen fra de gasfyrede anlæg på fjernvarmeværkerne i Danmark. Det er et af de mest synlige tegn på, at fjernvarmeselskabernes omstilling væk fra fossile brændsler til varmeproduktion ikke blot er i gang, men også allerede er kommet langt.

    Men spørgsmålet er selvfølgelig hvornår det bliver til et endegyldigt farvel til naturgas fra fjernvarmeværkerne? Det spørgsmål bliver taget op på årets sidste udgave af Energi På Toppen under den fælles overskrift: Hvor længe skal fossil energi være geopolitisk våben?

    Chefkonsulent Bettina Vester fra Dansk Fjernvarme vil i sit oplæg give en status på, hvordan det går med udfasningen af naturgas i fjernvarmen.

    - Der er ingen tvivl om, at det er vigtigt at udfase den fossile gas fra boligopvarmning, hvis vi skal nå vores klimamål. Men løsningen er ikke at skrotte de gasfyrede kraftvarmeanlæg fra den ene dag til den anden, forklarer Bettina Vester.  Især varme- og elforsyningssikkerhed er en vigtig faktor. Gasfyrede kraftvarmeværker understøtter elforsyningen, i de perioder, hvor der ikke er tilstrækkelig produktion fra vedvarende energikilder som vind og sol. Samtidig kan de bidrage til at holde varmeprisen nede i perioder med meget høje elpriser.

    - Hvis vi fra den ene dag til den anden sløjfer de gasdrevne kraftvarmeværker, stiger risikoen for strømafbrydelser og en ustabil energiforsyning, der både rammer Hr. og Fru Danmark og vores industrivirksomheder, siger Bettina Vester.

    I de seneste år er andelen af opgraderet biogas i det danske ledningsnet vokset betydeligt, og nogle prognoser indikerer at gassen kan være helt grøn allerede inden 2030.  Dermed vil de eksisterende anlæg også kunne være en del af en bæredygtig energiløsning for fremtiden. Det kræver imidlertid, at vi formår både at øge biogasproduktionen markant og samtidig reducerer gasforbruget – både i fjernvarmen og industri, men i særdeleshed også i den individuelle boligopvarmning.

    - Det kan ikke stå alene at fjernvarmesektoren mindsker gasforbruget – det skal gå hånd i hånd med at de individuelle gasfyr udfases, og at den biogas der bliver til rådighed bruges, hvor der ikke er andre alternativer, som der pt er i den individuelle opvarmning fortsætter Bettina Vester.

    Heldigvis har fjernvarmeselskaberne allerede fuld gang i omstillingen - både af værkerne og i boligerne. Bettina Vester henleder opmærksomheden på en undersøgelse, som Dansk Fjernvarme har lavet med 118 medlemmer.

    I 2013 udgjorde ledningsgas 90-100 % af brændselsforbruget for næsten halvdelen af selskaberne. I 2023 var der ikke ét eneste selskab tilbage, hvor ledningsgas udgjorde over 90 % af brændselsforbruget.

    - Vi kan med andre ord se en tydelig tendens for, hvordan produktionsmixet ændrer sig i takt med den grønne omstilling. Værkerne får flere forskellige tangenter at spille på i varmeproduktionen. Mange fjernvarmeselskaber har allerede suppleret eller erstattet gasanlæggene med solvarme, elkedler, varmepumper og biomassekedler, siger hun og nævner ligeledes, at overskudsvarme fra industrien vinder også indpas som varmekilde.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...