Gå til hovedindhold
PtX & CCUS

Ni selskaber byder ind: Vil lagre CO2 i Danmarks undergrund

Hele ni selskaber har ansøgt om at få lov til at undersøge mulighederne for CO2-lagring i den danske undergrund. Den store interesse cementerer potentialet for CCS i Danmark, mener Dansk Fjernvarme.

25. jan. 2024
Tekst af Niklas Lindstrøm Jørgensen, nlj@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Der er stor interesse for at lagre CO2 i den danske undergrund.

    I alt ni selskaber – både danske og udenlandske – har nemlig søgt om tilladelse til at undersøge potentialet for CO2-lagring i fem udpegede landområder. Det skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

    Det er GEUS, der har udpeget de fem områder omkring Gassum, Havnsø, Rødby, Stenlille og Thorning, fordi de er særligt velegnede til lagring af CO2. Helt konkret vil de valgte ansøgere få tilladelse til at undersøge områderne for, om undergrunden med sikkerhed kan bruges til lagring.

    Der er søgt om tilladelser i alle fem områder – og næste skridt i processen bliver nu, at Energistyrelsen skal vurdere de enkelte ansøgeres bud.

    Viser det sig, at et område lever op til alle miljømæssige krav og konstateres egnet til lagring af CO2, vil selskabet med tilladelse i området efterfølgende få fortrinsret til at ansøge om tilladelse til at lagre – en tilladelse, som kan vare i op til 30 år med mulighed for forlængelse.

    Vi ser frem til, at dette skal bidrage til effektiv CCS på land, hvor vores medlemmer med CO2-fangst ambitioner vil få stor glæde af arbejdet.

    Jannick Buhl, områdechef for CCUS & PtX i Dansk Fjernvarme

    Interesse cementerer dansk CCS-potentiale

    At hele ni selskaber viser interesse for CO2-lagring i Danmark er en positiv udvikling, siger Jannick Buhl, der er områdechef for CCUS & PtX i Dansk Fjernvarme. Han bider særligt mærke i, at der er ansøgt i alle fem områder, da det øger mulighederne for, at man kan realisere nogle af projekterne.

    - Det er en kærkommen interesse, der cementerer potentialet for både CO2-fangst og lagring i Danmark. Vi ser frem til, at dette skal bidrage til effektiv CCS på land, hvor vores medlemmer med CO2-fangst ambitioner vil få stor glæde af arbejdet, lyder det.

    I den kommende tid vil Energistyrelsen gennemgå ansøgningerne og vurdere ansøgernes tekniske og finansielle kapacitet og de arbejdsprogrammer, som selskaberne har tilbudt i ansøgningerne.

    Tilladelserne til at undersøge undergrunden bliver i første omgang givet i op til seks år med mulighed for forlængelse til i alt ti år.

    Disse aktører har ansøgt

    Udbuddet af tilladelser til at efterforske den danske undergrund på land blev åbnet den 13. december 2023 med ansøgningsfrist 24. januar 2024.

    Energistyrelsen har modtaget ansøgninger fra følgende aktører:

    •    Equinor Low Carbon Solutions Denmark A/S sammen med Ørsted Carbon Solutions A/S
    •    Wintershall Dea International GmbH sammen med INEOS E&P A/S
    •    CarbonCuts A/S
    •    Carbon Vault Denmark ApS
    •    Capio Danmark Holding II ApS
    •    Gas Storage Denmark A/S
    •    Storegga Geotechnologies Limited

    Vigtigt at udvikle infrastrukturen

    Det seneste udbud af CO2-lagring er en del af en politisk aftale fra 2023, som skal styrke rammevilkårene for etablering af CCS i Danmark.

    Både i år og næste år offentliggøres flere udbud – og ifølge Jannick Buhl er det i den forbindelse vigtigt, at man tænker udbudsbetingelserne for kommende CCS-udbud sammen med tidsplanen for de danske lagre, så CO2 indfanget i Danmark også kan lagres i den danske undergrund.

    - Udviklingen af CO2-lagring på land skal samtidig også tænkes sammen med udviklingen af en sammenhængende infrastruktur i forbindelse med, at der begynder at blive indfanget CO2 fra danske aktører, siger han og slutter:

    - Både lagring på land og CO2-infrastruktur er væsentlige forudsætninger for at reducere de samlede omkostninger til CCS til gavn for de danske klimamål og den grønne omstilling.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...