Nyt samarbejde om fangst og lagring af CO2 i Østdanmark
15 virksomheder er gået sammen i et nyt samarbejde om CO2-fangst og -lagring i den østlige del af Danmark: CCS Zealand.
CCS Zealand har set dagens lys som et samarbejde i Østdanmark om at fremme implementeringen af CO2-fangst, -transport, -lagring og –anvendelse i stor skala og for derigennem at understøtte decarboniseringen i Europa.
CCS Zealand skal ifølge en pressemeddelelse fungere som et forum for opsamling, etablering og deling af erfaringer tager over for det nu hedengangne lignende samarbejde, C4 – Carbon Capture Cluster Copenhagen.
- Med etableringen af CCS Zealand, vil vi samarbejde om etableringen af CO2-fangst, -transport og -lagring i Østdanmark. Det gør vi, fordi vi ved, at samarbejde er helt nødvendigt, for at vi kan komme i mål med vores projekter og reducere vores omkostninger, udtaler Trine Lindegaard Holmberg, Forperson for CCS Zealand og CEO for ARGO.
- Ved at spille hinanden gode, bliver vi også bedre selv, slår hun fast.
Østdanmark er helt central for, at Danmark kan nå sine klimamålsætninger, mener man i CCS Zealand. I Østdanmark ligger mange af de store CO2-udledere, og i Østdanmark er der ligeledes gode muligheder for at lagre CO2 i undergrunden og at anvende overskudsvarme fra processerne i fjernvarmesystemerne.
Samtidig er der mulighed for at hjælpe vores nabolande med at håndtere deres CO2. Det er både godt for klimaet, og kan samtidig holde samfundets omkostninger til at nå klimamålene nede, mener CCS Zealand.
- Jeg er glad for at det er lykkes os at få så mange virksomheder og hele CCS-værdikæden med i det nye samarbejde. Det muliggør et tæt samarbejde mellem fangst, transport, lagring samt anvendelse af overskudsvarme, som vil understøtte vores fælles mål om, at mindske CO2-ledningerne i Danmark og i udlandet, siger Ulrik Olbjørn, næstforperson i CCS Zealand og projektchef ved CO2 Storage Kalundborg.
CCS Zealands vision er en fremtid med et reelt marked for CO2, hvor aktørerne uden større barrierer, kan købe og sælge CO2 til og fra hinanden. Ligesom andre markeder, kræver CO₂-markedet dog infrastruktur med fælles adgang, for at det kan fungere frit.
Et væsentligt element i CCS Zealands vision er derfor, at der etableres CO₂-rørledninger under jorden med tilstrækkelig kapacitet.
Bag samarbejdet står virksomhederne:
AffaldPlus, ARC, ARGO, CarbonCuts, CTR, Evida, Gas Storage Denmark, HOFOR, CO2 Storage Kalundborg, Kalundborg Havn, Novo Nordisk Foundation, Novonesis, VEKS, Vestforbrænding samt Ørsted.
Baggrund og fakta om CCS Zealand
CCS Zealand har til formål at fremme implementeringen af CO₂-fangst, -transport -lagring og -anvendelse i stor skala og herigennem blandt andet understøtte decarboniseringen i Europa. Samarbejdet skal fungere som et forum for opsamling, etablering og deling af viden, erfaringer samt resultater vedrørende fangst, transport, lagring og udnyttelse af CO₂.
Samarbejdet dækker fjernvarmeproduktion, affaldsenergi, transport af CO2, lagring af CO2, teknologileverandører samt en almennyttig fond.
CO2 i dybden
Du kan læse mere om CCS på denne hjemmeside:
Skriv kommentar