Gå til hovedindhold
Rammevilkår & Regulering
Medlemmer

Øst- og Vest-Danmark får forskellig CO2-rangering i 2024

Energistyrelsen har udgivet en opdateret CO2-rangeringsmodel som del af fjernvarmedeklaration. Den skal være synlig på fjernvarmeselskabernes hjemmeside.

24. jan. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Fjernvarmeselskaberne skal være opmærksom på, at Energistyrelsen har opdateret CO2-rangeringen, så fjernvarmeselskaberne skal bruge de nye grænseværdier, når de indplacerer deres farve. Efter dialog med Energistyrelsen er vi kommet frem til, at det altid er den nyeste CO2-rangering, som gælder, læs mere her

    Udover en opdatering af grænsen mellem grøn og gul, er der en opdeling i forhold til, hvor i landet fjernvarmeselskabet ligger.

    Det skyldes, at Energistyrelsen bruger miljødeklarationerne fra Energinet for DK1 (Jylland og Fyn) og DK2 (Sjælland, Lolland-Falster og Bornholm) til at beregne grænseværdierne.

    De nye grænseværdier imellem gul og grøn er lavere end hidtil, og det kan betyde, at fjernvarmeværker kan opleve at deres rangering fremover bliver gul fremfor grøn, selvom deres varmeproduktion er uændret.

    Grænseværdier imellem gul og grøn afspejler den gennemsnitlige udledning fra en individuel varmepumpe, og denne værdi er lavere end tidligere, fordi beregningen for varmepumper nu baserer sig på miljødeklarationerne for el.

    Det betyder også, at fjernvarmeselskaberne fremadrettet skal bruge disse miljødeklarationer fra Energinet, hvis man anvender el som brændsel.

    Vi er opmærksomme på, at Energinet – grundet usikkerheder - ikke længere har emissionsværdier for SO2, NOx, CO, NMVOC, og Partikler, som en del af miljøredegørelsen- hverken for den nationale deklaration eller DK1 og DK2 deklarationerne.

    I år udarbejdede Energinet data til hjælp med beregningen, og det samme kan gøres for 2023 miljøredegørelsen, når den udgives.

    Emissionerne for el som brændsel for DK1 og DK2 med 200% metoden var for 2022:

    Andre klikkede på...