Gå til hovedindhold
Konverteringer
Projekter & Planlægning
Klima- & Miljøforhold

Gasudfasning: Politikerne svigter den grønne omstilling

Et ellers lovende fjernvarmeprojekt i Juelsminde og Klakring er tæt på at lukke og slukke. Det skyldes manglende politisk vilje til en reel indsats for grøn omstilling, lyder kritikken fra en af hovedmændene bag projektet.

11. jul. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Tre af de oprindelige initiativtagere til fjernvarme i Juelsminde og Klakring – fra venstre Erik Gudbjerg, Kurt Jensen og Axel Klæsøe – har arbejdet hårdt for at gøre konvertering væk fra gas til virkelighed. Nu er udsigten til, at det lykkes ikke ret stor længere, lyder det fra Erik Gudbjerg. Foto: Jesper Voldgaard.

  • Læs op

Indhold

    Fjernvarmeprojektet for Juelsminde og Klakring kom endog meget lovende fra start i slutningen af 2022, da gaskrisen var på sit højeste, og varmepriserne bare steg og steg. Lokale kræfter tog hul på et projekt om at udbrede fjernvarme i Juelsminde og Klakring øst for Vejle og kom flyvende ud af starthullerne.

    I løbet af nærmest et snuptag var der tilstrækkelig med opbakning fra beboerne i de to byer, der er gasbyer. For politikerne – med statsminister Mette Frederiksen i spidsen – havde jo gjort det klart, at nu skulle gassen ud af opvarmningen hos danskerne.

    Men i dag – sommeren 2024 – er det en noget slukøret og desillusioneret frontperson for projektet, Erik Gudbjerg, der melder, at den sidste frist for tilmelding til projektet er den 1. august. Og han er meget  bekymret for, om det lykkes at komme i hus.

    - Jeg er ved at miste troen på det, siger han og peger på, at ikke mindst en kombination af relativt lave gaspriser, den totalt manglende politisk opbakning til fjernvarme projekterne og en klar udmelding om slutdatoen for gasforsyning til opvarmning som årsagerne til, at projektet nu er tæt på at lide skibbrud.

    - I 2022 troede alle, at vi skulle af med gassen på grund af krigen i Ukraine, men det er jo ikke det, der er tilfældet. Vi skal af med gassen for at nå klimamålene. Men det forstår folk ikke – og slet ikke, når politikerne ikke handler på det. Der er jo ingen politikere, der står frem nu og siger, at vi skal have konverteret væk fra gas for at nå klimamålene, siger Erik Gudbjerg.

    Den glemte fjernvarme

    Han ser derfor nu konverteringsprojektet i Juelsminde og Klakring som historien om ”den glemte fjernvarme”, der lider under, at den politiske vilje til økonomisk at fodre den grønne omstilling er udeblevet.

    Erik Gudbjerg erkender, at politikerne har bidraget med midler til Fjernvarmepuljen – og andre puljer – men at det har været symptomatisk, at det har været en stop-and-go tilgang, hvor puljen gang på gang er løbet tør for penge, så processen går i stå eller – i bedste fald – bliver forsinket. Hvilket har ført til stigende omkostninger for projekterne, og dermed yderligere hindringer for succes.

    - Juelsminde er ganske tæt bebygget, og jeg gruer for, at alle skal have hver sin varmepumpe. For uanset hvor støjsvag en varmepumpe, man ender med at investere i, er, så støjer de. Sådan er det bare, når du flytter luft – det støjer, siger Erik Gudbjerg. Foto: Jesper Voldgaard.

    Han har selv mange års erfaring fra energi- og forsyningsbranchen og har en alder, hvor han kan huske, hvordan naturgas i sin tid blev udbredt over det ganske land. En lignende proces for udfasning af gas fra opvarmning – med massiv økonomisk støtte  og politisk opbakning –  ville være godt for den grønne omstilling.

    - Jeg føler i hvert fald lige nu, at jeg og de andre her i området har påtaget os en opgave under falske forudsætninger, fordi politikerne løber fra deres løfter, siger han og mener, at det gør det svært at være bannerfører for den grønne omstilling i Juelsminde og Klakring.

    - Og jeg synes jo, at det er vigtigt at huske på, at det jo ikke kun handler om, at vi får fjernvarme til Juelsminde og Klakring. Nej, det handler om, at vi med fjernvarme – til forskel fra varmepumper – vil få et system, der kan bidrage til hele energiforsyningen, siger han.

    Fjernvarme kan meget mere end levere varme

    Fjernvarme har – med hans ord – nemlig mange andre fordele end at kunne levere grøn og prisstabil varme til forbrugerne. Fjernvarmeselskaberne kan balancere elsystemet, fordi de kan lagre el, når der ikke er brug for el fra solen eller vindmøller – og koble ud, når solen er dækket bag skyer eller vinden løjer.

    - Det sætter man over styr, hvis man i stedet satser på varmepumper, hvor der kunne være fjernvarme, slår han fast.

    Samtidig peger han på, at alternativet til fjernvarme for husstandene i Juelsminde og Klakring er varmepumper – forudsat at der på et tidspunkt bliver lukket for gashanerne. Og det er en udsigt, der ikke er attråværdig, mener Erik Gudbjerg.

    - Juelsminde er ganske tæt bebygget, og jeg gruer for, at alle skal have hver sin varmepumpe. For uanset hvor støjsvag en varmepumpe, man ender med at investere i, er, så støjer de. Sådan er det bare, når du flytter luft – det støjer.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...