Gå til hovedindhold
Medlemmer
Dansk Fjernvarme
Produktion

Ry og Gl. Rye holder nu varmen sammen

Fusionen mellem Ry Varmeværk og Gl. Rye Kraftvarmeværk er nu overstået. Dermed er der nu samlet set næsten 3500 andelshavere til at dele varmeforsyningens opgaver og risici i Ry-området.

28. feb. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Siden den 1. januar 2024 er der ikke længere to fjernvarmeselskaber i Ry. Ry Varmeværk og Gl. Rye Kraftvarmeværk har nemlig tilendebragt en fusion, der fordeler både opgaver og risici på næsten 3.500 andelshavere. Det giver stordriftsfordele for både miljø og pengepung.

    - Det er en virkelig god fornemmelse at være nået hertil, siger bestyrelsesformand for Ry Varmeværk, Simon Boel.

    - I mine øjne er det en naturlig udvikling, at vi rykker sammen, samler kræfterne og skaber de bedste rammer for liv og dagligdag i hele Ry-området. Det stiller store krav at skulle gennemføre den grønne omstilling, som nu ikke kun er vigtig i forhold til klimaet – men også geopolitisk i forhold til importstop for naturgas fra Rusland. Jo flere vi er om at implementere planerne, jo bedre konsoliderede og mere modstandsdygtige er vi nu og for fremtiden, fastslår formanden.

    Flere heste og mere in-house viden

    I kraft af fusionen og af det kommende varmepumpe-anlæg i Ry er varmeforsyningen fordelt ud over et bredt udvalg af tidens gængse produktionsformer: Fliskedler, grundvandsvarmepumpe (Gl. Rye), luft-til-vand varmepumpe, elkedel, solvarmeanlæg (Gl. Rye), oliefyr (nøddrift, Ry) og gaskedel (nøddrift, Gl. Rye).

    Denne teknologiske vifte er fordelagtig på flere niveauer, forklarer direktør Flemming Joel Skjødt:

    - Først og fremmest bliver varmeproduktionen med den ny fjernvarmeledning fossilfri med et fingerknips. Dernæst har vi nu flere heste at spille på og kan producere varme på den del af anlægget, der er mest rentabel på det givne tidspunkt. Når elpriserne er høje, fyrer vi op for fliskedlerne, og når solen skinner på solcelleparkerne, vindmøllerne snurrer lystigt, og elpriserne er lave, kører vi maksbelastning på elkedlen og de forskellige varmepumper.

    Han peger på, at mangfoldigheden samtidig gør selskabet mere attraktiv, når man i fremtiden skal søge efter nye medarbejdere. Vokseværket er et godt trækplaster, mener direktøren.

    - Det betyder også, at vi kan løse flere opgaver in-house og spare penge i stedet for at hente dyre specialister ind udefra. Jeg er derfor meget begejstret for fusionen, lyder det fra Flemming Joel Skjødt.

    Gældsudligning er i fuld gang

    Som følge af fusionen er forbrugerne i Gl. Rye nu gået i gang med – løbende over varmeregningerne – at nedbringe resterende gæld tilbage fra det gamle kraftvarmeværks tid.

    - Når to varmeværker skal fusionere, er det afgørende, at gælden pr. andelshaver i de to selskaber bliver bragt ned på samme niveau. Rye Kraftvarmeværk havde større gæld pr. andelshaver end Ry Varmeværk. Det skyldes bl.a. lån til anlæg af varmepumperne i Gl. Rye samt anlæg af fjernvarmeledningen til Ry, forklarer Flemming Joel Skjødt.

    Over de næste otte år udlignes hver enkelt forbrugers gæld med 35 kroner pr. kvadratmeter pr. år. Det svarer til cirka 4.550 kroner årligt for et standardparcelhus. Når de otte år er gået, er gælden udlignet, og varmeregningerne vil i Gl. Rye og Ry herefter rumme præcis de samme poster.

    - Det er muligt at betale sin gældsudligning på en gang, hvis man skulle ønske det. Satserne for forbrug, driftsbidrag og abonnementsbidrag er allerede nu ens i de to forsyningsområder, tilføjer direktøren.

    Anlægsarbejdet skrider frem

    Der er ved et byggemøde d. 20. februar gjort status over arbejdet med at etablere en 8,5 km lang fjernvarmeledning mellem Ry og Gl. Rye. På Hejnæsvej er der lagt 960 meter fjernvarmerør i jorden, og der ligger yderligere 300 meter rør oven på jorden, som er svejset sammen og klar til nedgravning.

    På Emborgvej er der lagt 720 meter rør i jorden, og yderligere 320 meter er svejset sammen – parat til at blive gravet ned.

    Det har i løbet af januar været svært at få materialer transporteret frem, og deadline for projektet er derfor ikke længere sat til ”i løbet af maj”, men nu ændret til ”inden sommerferien”. Dog kan vejr og vind fortsat spille en rolle og besværliggøre processen yderligere undervejs.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...