Norge giver forsyningssikkerhed en mavepuster
Danmark har nu mere end tidligere brug for et politisk udspil om forsyningssikkerhed, efter at regeringen i Norge ikke vil erstatte de to strømkabler til Danmark. Det øger behovet for dansk fleksibel elproduktion, mener Dansk Fjernvarme.

Der er nu flertal i Stortinget i Norge for at sløjfe to af de i alt fire kabler, der forbinder Norge og Danmark over Nordsøen. Det styrker kravet til et dansk udspil om forsyningssikkerhed, mener Dansk Fjernvarme. Foto: Colourbox.
Der er dårligt nyt fra Norge, hvor der nu er politisk flertal i Stortinget for, at Norge hverken levetidsforlænger eller fornyr to af de i alt fire kabler, der rent strømmæssigt forbinder Norge med Danmark og resten af Europa.
Det sætter – igen – en tyk streg under, at man i Danmark har behov for at sikre forsyningssikkerheden, mener Dansk Fjernvarme. Den norske strøm – produceret på vandkraft – er nemlig med til at sikre, at der er tilstrækkeligt med el i kontakterne, når den øvrige elproduktion i Danmark eller længere nede i Europa svigter eller ikke leverer tilstrækkeligt.
- Siden 1976 har vi har haft en sikkerhed fra den strøm, som vi har kunne modtage fra Norge, og som er en del af et sammenhængende elmarked, der ikke kun omfatter Danmark, men også resten af Europa. Det risikerer vi at sætte over styr, hvis ikke vi snart – og gerne meget snart – får et forsyningsudspil fra regeringen, siger Michael Søgaard Schrøder.
- Rammerne for Danmarks forsyningssikkerhed i fremtiden skal fastlægges nu – og ikke efter store utilsigtede elafbrud, slår han fast.
Her og nu er der en ganske god forsyningssikkerhed for el i Danmark, men som bl.a. Energinet har påpeget, så er der udsigt til en voldsom stigning i elforbruget i Danmark, og det skal systemet indrettes til at kunne håndtere – fx når der opstår Dunkelflaute, hvor de fluktuerende elkilder ikke kan levere på grund af mangel på sol og vind.
Dansk Fjernvarme har med flere analyser som baggrund påpeget, at fjernvarmen og helt særligt kraftvarmeværkerne vil være en helt central brik i forsyningssikkerheden. Generelt kan fjernvarmeselskaberne bidrage til sikkerheden ved at lagre, når der er rigeligt med el og omvendt bidrage til at opretholde balancen, når der er brug for det.
- Her er nu er det ikke afspejlet i de regulatoriske rammebetingelser for kraftvarmeværkerne, og det betyder, at man lige nu desværre ser, at kraftværkerne enten er på retur eller helt bliver lukket ned og det sætter vores forsyningssikkerhed under pres, forklarer Michael Søgaard Schrøder.
- Den aktuelle udmelding fra Norge er en af flere faktorer, der øger behovet for regeringens længe ventede forsyningsudspil, som har været annonceret i flere af de seneste års klimaprogrammer, men som vi stadig ikke har set.

Michael Søgaard Schrøder
El-tariffer
Elforsyningssikkerhed
Compliance
Finansiel elprissikring
Systemydelser
Energimarked (Day-ahead, intraday, balancemarked)
Mobil: +45 30 90 27 66
E-mail: mss@danskfjernvarme.dk
Skriv kommentar