Gå til hovedindhold

Gaskunders spareiver fører til prishop: Evida hæver tarifferne med op mod 60 pct.

LÆS I DAG: Silkeborg Forsyning får kritik for at mørklægge kæmpetab på spekulation. Greve Fjernvarme går efter yderligere 1.800 forbrugere. Foreløbig vil kun to husstande tilbagebetale varmecheck. Frygter kæmpebøder: Aalborg Portland trækker sig fra udbud om CO2-fangst. Stik mod klimamål: Verden bygger kulkraftværker og dropper planlagt udfasning.

12. apr. 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Finans.dk:
    Gaskunders spareiver fører til prishop: Evida hæver tarifferne med op mod 60 pct.

    Færre kunder og et faldende gasforbrug har fået Evida til at hæve tarifferne med op til 60 procent om året fra den 1. april. Der er dog geografiske forskelle, skriver Finans.dk, så hovedstadsområdet samt Nord- og Midtjylland er hårdest ramt.

    - Evida arbejder hver dag for at effektivisere gassystemet. Et faldende gasforbrug betyder dog, at Evidas indtægter falder, mens udgifterne til at drive gasnettet er stigende bl.a. på grund af inflation og grøn omstilling, og derfor må vi desværre hæve tarifferne, forklarer Evida i en mail til Finans om prisstigningen.

    De ter med andre ord en cocktail af spareiver hos gasforbrugerne og faldende antal kunder i det hele taget, der fører til, at prisen nu er steget. I kroner og ører ligger den årlig merudgift inklusive moms til Evida i niveauet 341-723 kr. for et hus på 130 kvadratmeter med et ifølge Energistyrelsen typisk gasforbrug svarende til 1.650 kubikmeter om året.

    Selv om Evida nu skruer op for priserne, betyder det ikke, at overskuddet vokser, lyder meldingen fra selskabet, der formelt ejes af Finansministeriet.

    - Tariffen skal løbende afspejle de omkostninger, som det koster at drive at nettet, og når de transporterede mængder er lavere end tidligere, giver det sig udslag i en højere enhedspris, forklarer Evida-ledelsen til Finans.dk.

    *****

    EnergiWatch:
    Silkeborg Forsyning får kritik for at mørklægge kæmpetab på spekulation

    Silkeborg Forsyning har afvist offentligheden indsigt i den spekulation i elpriser, der sidste år førte til et tab på ca. 70 mio. kr. En regning, der i sidste ende lander hos fjernvarmeforbrugerne. Det fører nu til kritik i byrådet, der bl.a. går på, at det er umuligt at få viden om det, fremgår det af EnergiWatch.

    - Først fik jeg bare nogle intetsigende dokumenter, som ikke beskrev andet, end det jeg selv havde kunnet søge frem på internettet. Så jeg bad om at få nogle interne dokumenter; altså om bestyrelsen var blevet informeret, hvad den interne risikohåndbog sagde, og om der var reivsionsprotokollater, som kunne indikere, om man var bevidst om, hvad man gjorde. Der fik jeg svar tilbage, at det kunne jeg ikke få, siger byrådsmedlem Jan Beck-Nielsen.

    Jan Beck-Nielsen er forundret over den manglende åbenhed fra Silkeborg Forsyning. Han påpeger, at byrådet udgør den øverste politiske ledelse i kommunen, som ejer forsyningsselskabet, og derfor bør kunne få indsigt i forhold som dette.

    Den politisk udpegede bestyrelsesformand i Silkeborg Forsyning, byrådsmedlem Søren Kristensen fra borgmesterpartiet Socialdemokratiet, afviser over for EnergiWatch at kommentere Jan Beck-Nielsens eller EnergiWatchs anmodninger om aktindsigt.

    - Der er jo mange elementer i det her, som er underlagt fortrolighed. Så når der kommer en anmodning om aktindsigt, så overstreger vi det, vi vurderer, der skal overstreges, efter dialog med vores advokat, siger Søren Kristensen til EnergiWatch.

    *****

    Energy Supply:
    Greve Fjernvarme går efter yderligere 1.800 forbrugere

    Der er fuld fart på udfasningen af naturgas i Greve. Udbygning til de første 2.000 boliger blev igangsat i 2022, og nu har Greve Fjernvarme ansøgt Greve Kommune om at fortsætte udbygningen til yderligere 1.800 boliger - de skal kobles på nettet inden 2028.

    – Vi er stolte af, at Greve Fjernvarme kan bidrage til den grønne omstilling ved at få boligopvarmningen væk fra fossilt brændsel og afhængighed af gas, siger Sophus Vørsing, bestyrelsesformand i Greve Fjernvarme ifølge Energy Supply.

    Greve Fjernvarme starter tilslutning af de første boliger i 2023 samtidig med, at sagsbehandlingen af næste fase af udbygningsprojektet foregår. Herefter vil yderligere information og flere tilbud bliver sendt ud til de relevante boligejere, og Greve Fjernvarme vil indkalde til flere informationsmøder, hvor udbygningsprojektet og tilmelding til fjernvarme vil blive gennemgået nærmere.

    – Vi er glade for, at den store interesse fra boligejerne fortsætter på trods af, at gaspriserne er faldet lidt igen siden toppen i august 2022. Vi oplever, at rigtig mange har forstået de politiske ambitioner i klimaaftalen fra 2022 om, at der ikke skal anvendes gas til rumvarme i danske husstande fra 2035, siger Sophus Vørsing.

    *****

    Energy Supply:
    Foreløbig vil kun to husstande tilbagebetale varmecheck

    Ministerium forventer, at omkring 17 vil tilbagebetale varmecheck på 6000 kroner. To har ansøgt hidtil, fremgår det af blandt andet Energy Supply, der også fortæller, at de to husstande endnu mangler at sende deres penge tilbage til statskassen, da de endnu ikke har modtaget fakturaen.

    Varmechecken blev uddelt i august sidste år til godt 411.000 husstande for at hjælpe dem igennem energikrisen. Dermed blev i alt 2,5 milliarder kroner udbetalt af den daværende socialdemokratiske regering.

    Siden har Energistyrelsen vurderet, at op mod 10.600 husstande fejlagtigt fik den udbetalt. Borgere, der ikke havde brug for pengene, modtog checken, fordi oplysninger i BBR-registret enten var forældede eller forkerte.

    Det betyder, at flere borgere står registreret med et gasfyr, som de for længst har udskiftet.

    *****

    Klimamonitor:
    Frygter kæmpebøder: Aalborg Portland trækker sig fra udbud om CO2-fangst

    Kun to virksomheder er nu tilbage i kampen om at få milliarder i støtte til at fange og lagre sin CO2-udledning. Aalborg Portland har trukket sig, fordi de er bekymret for manglende infrastruktur og store bøder, fortæller Klimamonitor.

    Det betyder, at der nu kun er to tilbage - Ørsted og Vestforbrændingen – der begge har afgivet deres respektive bud inden deadline. Det oplyser Energistyrelsen tirsdag.

    - Vi ser ind i et udbud, hvor vi kan imødese bøder på trecifrede millionbeløb, hvis vi ikke når at indfange 400.000 tons CO2 allerede i 2026, udtaler Aalborg Portlands adm. direktør Søren Holm Christensen i et mailsvar til Klimamonitor.

    Aalborg Portlands fortæller, at de stadig ønsker at reducere deres CO2-emissioner med 73 procent frem mod 2030.

    - Men vi afgiver ikke et endeligt bud, fordi der på nuværende tidspunkt ikke er en eksisterende infrastruktur for lagring af CO2 i Nordjylland, og fordi vi ikke mener, det er realistisk at nå at få både infrastruktur og anlæg klar inden for den tidsplan, der er en ufravigelig betingelse i udbuddet, svarer Søren Holm Christensen, administrerende direktør i Aalborg Portland.

    *****

    Ingeniøren.dk:
    Stik mod klimamål: Verden bygger kulkraftværker og dropper planlagt udfasning

    Klimamålet om en total udfasning af kulkraft på verdensplan inden 2040 kræver en gennemsnitlig årlig tilbagegang i kapacitet på 117 GW. Men konklusionen i en ny rapport er ifølge Ingeniøren.dk, at kulkraftværker skal lukkes ned fire og en halv gange hurtigere end nu, hvis kulkraft skal udfases inden 2040.

    Det er positivt, at tendensen på verdensplan peger på aflysninger af planlagte kulkraftprojekter. Men en af de i forvejen helt store syndere, Kina, er gået den modsatte vej. Sidste år planlagde Kina nye kulkraftprojekter med en kapacitet på 126 GW for at bekæmpe stigende energipriser.

    Tidligere i år blev tre kulkraftværker også midlertidigt åbnet igen i Storbritannien på grund af efterspørgsel på energi, og det på trods af landets planer om total udfasning inden 2024.

    - Flere nye kulkraftprojekter betyder bare en stejlere kurve for udfasning i fremtiden, siger Flora Champenois, hovedforfatter af rapporten.

    Lige nu er der ifølge rapporten planlagte og igangsatte byggeprojekter af kulkraftværker med en samlet kapacitet på 537 GW på verdensplan.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...