Gå til hovedindhold

Regeringen foreslår at fortsætte millionstøtte til varmepumper i potentielle fjernvarmeområder

LÆS I DAG: Stort spadestik til grøn fjernvarme. Energipartnerskab skal udnytte overskudsvarme. Silkeborg Forsyning fik kritik for at mørklægge tab – nu giver klagenævn klart svar. Andel Energi siger farvel til aconto-regninger. Gaspriserne i Europa ryger igen i vejret efter norske udfald.

14. jun. 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Altinget:
    Regeringen foreslår at fortsætte millionstøtte til varmepumper i potentielle fjernvarmeområder

    Stik imod ønsket hos et flertal i Folketinget lægger regeringen nu op til at udbetale millioner af støttekroner til varmepumper i dele af landet, hvor der potentielt kan udrulles fjernvarme. Det kan risikere at udhule økonomien i nye fjernvarmeprojekter, lyder advarslerne ifølge Altinget.dk.

    Årsagen skal findes i, at kun blot halvdelen af kommunerne har leveret de varmeplaner, som myndighederne skal bruge til at have overblik over, hvor der er eller kan komme fjernvarme.

    Derfor foreslår ministeren nu, at udbetalingerne også gives i de områder, hvor man endnu ikke har overblikket over, om der kommer fjernvarme, når puljen efter planen åbner til efteråret.

    - Jeg mener ikke, at vi kan lade kommunernes manglende overholdelse af aftalen om at indberette varmeplaner spænde ben, skriver ministeren i et mailsvar til Altinget. 

    Regeringens linje møder kritik fra professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet Brian Vad Mathiesen.

    - Hele idéen med varmeaftalen er, at vi skal udmønte midlerne, der hvor vi har en afklaring. Den aftale bør man holde fast i, siger han til Altinget.

    Hos Dansk Fjernvarme håber man stadig, at flere kommuner vil overholde aftalen og være klar med varmeplanerne, når puljen åbner om tre måneder. Det vil ifølge organisationen gøre problemet med statsstøtte til varmepumper i fjernvarmeområder minimalt.

    Hvis antallet af nølende kommuner fortsat er højt, bør politikerne dog justere kursen, mener Rune Moesgaard, politisk chef i Dansk Fjernvarme.

    - Så bør puljen kun åbnes for dem, der bor i områder, hvor varmeplanerne er klar og uploaded i systemet, så der ikke gives statstilskud til varmepumper i områder, hvor det ikke er meningen. Det vil også give et klart incitament til kommunerne, at det kun er borgere i de kommuner, der er klar med varmeplanerne, der kan få støtte, siger han.

    *****

    Midtjyllands Avis:
    Stort spadestik til grøn fjernvarme

    Mandag blev arbejdet på to grønne fjernvarmeanlæg til Silkeborg Forsyning sat i gang. Det giver et kæmperyk for klimaet og en fordel for forbrugerne, sagde forsyningsdirektør Jens Bastrup til bl.a. Midtjyllands Avis.

    - Det her er et kæmperyk i forhold til klimaet. Når de to anlæg i slutningen af 2024 står færdige, har vi formået at sænke CO2-udledningen fra fjernvarmeproduktionen med 83 procent i forhold til 2016. Vi nærmer os målet på 100 procent i 2030, sagde en stolt direktør.

    Silkeborg Forsyning har været afhængig af netop naturgas, men med de nye anlæg, som eksempelvis vil omdanne silkeborgensernes haveaffald til fjernvarme, får man flere strenge at spille på. Dermed sikres en mindre sårbar forsyning til kunderne.

    De to nye anlæg løber op i 326 mio. kroner, men de penge gives ifølge Jens Bastrup godt ud. Midtjyllands Avis har tidligere skrevet, at man i løbet af 20 år vil spare 500 millioner kroner, og at kommunens fjernvarmebrugere i gennemsnit vil spare 1500 kroner årligt.

    *****

    Energy Supply:
    Energipartnerskab skal udnytte overskudsvarme

    Fem af Frederikssund Kommunes største og mest energitunge virksomheder er gået sammen i et energipartnerskab, der har store perspektiver både for klimaet, virksomhederne og forbrugerne. Det skriver Energy Supply.

    Energipartnerskabet består foreløbig af Topsoe, CO-RO, Croda, Foss og Topsil Globalwafers samt Frederikssund Erhverv, Frederikssund Kommune og de to varmeselskaber I/S Vestforbrænding og E:ON.

    - Frederikssund Kommune har en meget ambitiøs klimastrategi, der sigter på, at Frederikssund Kommune som geografisk område skal være CO2-neutralt i 2045. For at opnå den målsætning er det vigtigt, at alle parter gør en indsats. Derfor glæder det mig meget, at dette energipartnerskab er sat i verden, og jeg ser frem til at følge arbejdet og fremdriften, siger borgmester Tina Tving Stauning (S) i en pressemeddelelse.

    Formålet med partnerskabet er at udnytte de store mængder varme ved at koble virksomhederne på det udbyggede fjernvarmenet. På den måde kan man potentielt set forsyne en stor del af kommunens borgere og virksomheder med bæredygtig varme.

    *****

    EnergiWatch:
    Silkeborg Forsyning fik kritik for at mørklægge tab – nu giver klagenævn klart svar

    Siden Dansk Kraftvarme Kapacitet (DKVK) gik konkurs i december 2021, der endte med et tab på 70 mio. kroner for Silkeborg Forsyning, har der løbende været fokus på, hvad der egentlig foregik undervejs og på manglende kommunikation om sagen.

    Det har bl.a. ført til, at EnergiWatch forgæves har søgt om aktindsigt. De har fået nej, men nu har Miljø- og Fødevareklagenævne give bl.a. EnergiWatch medhold: Det går ikke at sige nej til aktindsigt.

    ”Miljø- og Fødevareklagenævnet ophæver på denne baggrund Silkeborg Forsyning A/S’ afgørelse, for så vidt angår selskabets delvise afslag på aktindsigt i bestyrelsesmødereferaterne, og hjemviser sagen til fornyet behandling i Silkeborg Forsyning A/S,” lyder det i en afgørelse fra nævnet 31. maj 2023.

    Hos byrådsmedlem i Silkeborg Jan Beck-Nielsen vækker afgørelsen glæde. Han håber, at det fører til, at offentligheden nu får fuld indsigt i Silkeborg Forsynings behandling af DKVK-sagen.

    - Jeg synes, det er helt fantastisk, at nævnet har truffet denne afgørelse, for Silkeborg Forsyning har været unaturligt lukket i den her sag. Jeg kan slet ikke se, hvorfor offentligheden ikke må få indsigt i de drøftelser, der har været af den her sag, siger Jan Beck-Nielsen til CleantechWatch.

    *****

    Energy Supply:
    Andel Energi siger farvel til aconto-regninger

    Andel Energi skrotter nu forudbetalt aconto som afregningsform for alle selskabets godt en million kunder. Fremover vil alle elkunder i Andel Energi i stedet blive faktureret én gang om måneden for deres faktiske forbrug i den foregående måned. Det skriver Energy Supply.

    - Aconto-afregning er et levn fra en tid, hvor elmålere ikke kunne fjernaflæses digitalt. Systemet med forudbetalt aconto og kvartalsafregning fungerer fint nok i fredstid, men er sårbart, når prisen svinger, udtaler funktionschef i Andel Energi, Josefine Walter.

    Siden energikrisen sendte de europæiske energipriser på himmelflugt, har interessen for energipriser og afregning været enorm. I Andel Energi, hvor cirka to tredjedele af el-kunderne i dag afregnes aconto, har over 25 procent af alle kundehenvendelser siden efteråret handlet om eller berørt afregningsformer.

    - Månedsvis bagudbetaling er klart den afregningsform, der er lettest at forstå som kunde. Vi gør forbruget op én gang om måneden, og så afregnes kunden direkte for sit forbrug i perioden. Det er simpelt og let at forstå, og det er det, kunderne efterspørger, siger Josefine Walter.

    På det danske gasmarked sker aflæsning af forbrug stadig manuelt, og det er derfor ikke muligt at lave samme direkte afregning af forrige måneds forbrug. Men det er i 2023 blevet muligt for danske gaskunder at aflæse sin gasmåler fire gange årligt i stedet for kun en gang.

    *****

    EnergiWatch:
    Gaspriserne i Europa ryger igen i vejret efter norske udfald

    Naturgas-futuren er over den seneste uge steget med knap 50 procent, så den tirsdag eftermiddag bliver handlet 13,3 procent højere for en MWh på gasbørsen i Holland. Prisen var således på 35,16 Euro, fremgår det af EnergiWatch.

    Det betyder, at futuren er steget med godt 48 pct. siden starten af sidste uge. Det var dengang det varme vejr, der sendte efterspørgslen på gas til nedkøling i vejret. Samtidig har et stigende forbrug i Asien også været med til at løfte priserne.

    I Norge, der er Europas største gaseksportør, har gentagne nedbrud begrænset leverancerne, hvilket bidrager til frygten for et strammere marked.

    Nedbruddene i Norge ventes ifølge Bloomberg News at kunne holde flere anlæg lukkede indtil midten af juli.

    Andre klikkede på...