Gå til hovedindhold

Direktørs sygemelding trækker ud: Midlertidig afløser skal lede Fjernvarme Fyn

LÆS I DAG: Regeringen vil undersøge, om energikøbmænd skal i kortere snor. Tilsyn går ind i sag om spekulation i fjernvarmesektoren efter afsløringer. Fjernvarmeformand: Greenlab kan blive et dyrt bekendtskab for Mors. Organisationer: Høje elpriser vil fortsætte. Energiregningen stak af - steg med cirka tre millioner på syv måneder. Største damvarmelager af sin slags tages nu i brug.

17. apr. 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    TV2 Fyn:
    Direktørs sygemelding trækker ud: Midlertidig afløser skal lede Fjernvarme Fyn

    Udviklingschef Kim Winther er konstitueret som midlertidig direktør for Fjernvarme Fyn, efter direktør Jan Strømvig er sygemeldt. Det ifølge TV2 Fyn samtidig uklart, hvornår Jan Strømvig vender tilbage til det fynske fjernvarmeselskab.

    Udviklingschef Kim Winther har 20 års erfaring i branchen og seks år som udviklingschef hos Fjernvarme Fyn. Ifølge bestyrelsesformand Mads Søndergaard Thomsen er det fortsat uklart, hvornår Jan Strømvig vender tilbage, og han erkender, at det ikke er nogen ønskesituation, Fjernvarme Fyn står i.

    - Jan Strømvig er en af de dygtigste, der har været i fjernvarmebranchen. Han har gjort det rigtig godt for Fjernvarme Fyn igennem mange år. Så det er selvfølgelig ikke en ønskesituation, at vi ikke har ham på broen lige nu, men jeg er sikker på, at vi har fundet en god midlertidig løsning med Kim Winther, siger Mads Søndergaard Thomsen.

    Er det forventningen, at Jan Strømvig vender tilbage, eller undersøger bestyrelsen og ejerne også andre muligheder?

    - Det kan jeg ikke komme nærmere ind i. Jan er sygemeldt på ubestemt tid, og det bliver vi nødt til at have respekt for. Vi har nu en midlertidig løsning, og så må vi se om sygemeldingen med Jan Strømvig kommer til at trække ud, siger Mads Søndergaard Thomsen.

    *****
    Finans.dk:
    Regeringen vil undersøge, om energikøbmænd skal i kortere snor

    Regeringen vil nu undersøge, om der er behov for at lægge en dæmper på spekulation og risikotagning i energibranchen. Det sker ifølge Finans.dk efter, at Energinet og flere eksperter onsdag efterlyste netop dette.

    I en skriftlig udtalelse til Finans oplyser klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M), at han ikke vil udelukke ny regulering eller kontrol, og at han nu har sat gang i et tværministerielt arbejde.

    »Vi kan som samfund ikke tillade, at forsyningssikkerheden trues. Derfor blev der sidste år spændt et sikkerhedsnet under, og vi er i regeringen optaget af, at der for danskerne er tryghed for, at der er styr på energiforsyningen. Vi tager den nye virkelighed alvorligt og har værktøjskassen åben,« udtaler han.

    Regeringen står ikke alene med ønsket om at kigge nærmere på branchen. Finans har talt med ordførere fra en række partier, der presser på for at stramme grebet om branchen.

    »Det er jo helt vanvittigt, at staten stiller en garanti på over 100 mia. kr., for at selskaberne kan spekulere som gale uden tanke på konsekvenserne. Jeg er ikke den store fan af regulering, men vi bliver nødt til at regulere her,« siger Nick Zimmermann fra Dansk Folkeparti.

    *****

    EnergiWatch:
    Tilsyn går ind i sag om spekulation i fjernvarmesektoren efter afsløringer

    Man kan ikke uden videre sende en millionregning fra spekulation i elpriser videre til forbrugerne. Det er ifølge EnergiWatch grunden til, at Forsyningstilsynet er gået ind i sagen om syv fjernvarmeselskabers mislykkede spekulation i elpriser gennem det konkursramte selskab Dansk Kraftvarme Kapacitet, der har ført til tab på over 100 mio. kr.

    Ifølge varmeforsyningsloven kan fjernvarmeselskaber kun indregne ”nødvendige udgifter” i varmepriserne, lyder det fra tilsynet, der har udbedt sig en forklaring fra Silkeborg Varme, som har tabt ca. 70 mio. kr. på spekulationen.

    ”Forsyningstilsynet er via EnergiWatch den 17. januar 2023 blevet opmærksom på en sag, hvor Silkeborg Varme A/S angiveligt har indgået forlig med konkursboet efter Dansk Kraftvarme Kapacitet A.m.b.a. vedr. betaling til en finansiel aftale relateret til elmarkedsprodukter,” skriver tilsynet 27. januar 2023 i et brev til Silkeborg Varme.

    ”På den baggrund skal vi herefter anmode om, at i oplyser om baggrunden og vilkårene for den (eller de) omtalte aftale(r) med Dansk Kraftvarme Kapacitet A.m.b.a. samt om, hvorvidt tab er eller forventes indregnet i fjernvarmeprisen,” står der videre i brevet, som EnergiWatch har fået aktindsigt i.

    Silkeborg Varme bekræfter i et svar til tilsynet, at fjernvarmeforbrugerne kommer til at betale prisen for spekulationen i Dansk Kraftvarme Kapacitet (DKVK) over deres varmeregning.

    ”Det kan oplyses, at Silkeborg Varme mener at være berettiget til at dække tabet som følge af den senest indgåede aftale med DKVK – som nedsat i overensstemmelse med forligsaftalen – ved indregning i varmepriserne,” skriver selskabets advokat i svaret til tilsynet.

    *****

    Nordjyllands Stiftstidende:
    Fjernvarmeformand: Greenlab kan blive et dyrt bekendtskab for Mors

    Overskudsvarmen fra Salling kan ikke konkurrere med den, vi kan få fra en kommende fabrik på Mors, siger formanden for Sdr. Herreds Kraftvarmeværker, Poul Kristensen, til Nordjyllands Stiftstidende. Han stiller sig derfor kritisk overfor det kommende milliardprojekt, der bl.a. skal sikre overskudsvarme til Mors.

    - Det holder jo ikke, at overskudsvarmen fra Greenlab bliver gratis for Mors. Hvis du regner forrentningen af den megastore anlægsinvestering og driftsudgifterne ind, kommer du frem til en pris på mindst 300 kroner per megawatt. For Erslev og Øster Jølby-området vil det blive en dyrere varme end den, vi har udsigt til at kunne købe i form af overskudsvarme fra virksomheden Grainas.

    Med det stort anlagte fremtidsprojekt skal husstande og virksomheder opvarmes med overskudsvarme fra en planlagt brintproduktion på Skive Kommunes grønne industripark Greenlab i Kåstrup. Et power-to-x-anlæg skal forsyne syv fjernvarmeværker i Salling og på Mors med overskudsvarme, hvorefter brintfabrikken skal have det afkølede fjernvarmevand retur til brug i elektrolyseanlægget.

    Det skal ske gennem en dobbelt rørføring på 20-25 kilometer, og som Greenlabs CTO Anders Bøje Larsen sagde til Nordjyske sidste år, vil varmen være gratis for aftagerne, hvis blot disse betaler rørføringen. Og det er prisen for rørføringen, som Poul Kristensen ser kritisk på. For det bliver ikke billigt, mener han.

    - Der er mange aspekter af Greenlab-projektet. Og adskillige dilemmaer i den foranalyse, vi nu kan læse. En forudsætning er, at de små varmeværker vil få betalt nettabet, men det vil ikke gælde for Nykøbing Mors Fjernvarmeværk, som står til at skulle aftage 48 procent af den samlede varmemængde. Desuden kan man læse, at den varme, der kommer til Mors, vil være koldere end den, der leveres i Salling. Temperaturtabet vil gøre det nødvendigt at investere i en varmepumpe for at genvinde varmen, siger Poul Kristensen.

    *****

    EnergiWatch:
    Organisationer: Høje elpriser vil fortsætte

    Elpriserne er faldet fra sidste års rødglødende niveau, men også i år vil de ligge højere, end vi er vant til, lyder det fra erhvervsorganisationer med Green Power Denmark i spidsen. Det skriver EnergiWatch.

    Netop nu nyder danskerne godt af, at regeringen stort set har fjernet elafgiften i den første halvdel af 2023. Men der er fortsat udsigt til, at den samlede elregning for i år vil være højere end for årene op til 2022.

    - I første halvår vil mange, i hvert fald dem med variabelt reguleret elpris, opleve de laveste elpriser nogensinde. Men hvis man medregner elafgift, tariffer og afgifter, vil priserne i år ligge 20-30 pct. højere, end tiden før energikrisen, siger Kristian Rune Poulsen fra Green Power Denmark.

    Ifølge Troels Ranis fra DI Energi kan et øget udbud af grøn energi få priserne til at falde.

    - Det kræver smidigere myndighedsprocesser og færre barrierer, som i dag står i vejen for hurtig udbygning af sol- og vindenergi, fastslår han overfor EnergiWatch.

    *****
    Fyns Amts Avis:
    Energiregningen stak af - steg med cirka tre millioner på syv måneder

    Virksomheder i Ringes industrikvarter har fjernvarmen som nabo, men udsigten til at blive koblet på har lange udsigter. Der er simpelthen ikke nok varmekapacitet, og det har fået virksomheden P.E. Andreassen til at kigge efter andre løsninger.

    I løbet af de første syv måneder af 2022 steg virksomhedens energiregning med 2,5-3 mio. kroner, slår direktør René Andreassen fast overfor Fyns Amts Avis.

    Så da fjernvarmen sidste år gik i gang med at grave rør ned for at forsyne Ryslinge by - og derefter Fjellerup og Gislev - med den billigere fjernvarme, øjnede P.E. Andreassen og andre virksomheder en chance for at blive koblet på.

    Men ifølge Karsten Godiksen, direktør hos Midtfyns Energi, er det ikke bare lige sådan at koble flere på fjernvarmen, selv om selskabet for cirka et år siden øgede kapaciteten gevaldigt med et helt nyt flisværk.

    - Vi kan ikke udvide fjernvarmenettet mere, før vi ved, hvor varmen skal komme fra. Vi skal bygge nyt for at kunne levere, forklarer Karsten Godiksen.

    Det helt store spørgsmål lige nu er, hvad der skal investeres i, for det er planen, at industrikvarteret skal kobles på fjernvarmenettet.

    - Det er faktisk på tegnebrættet. Vi arbejder på det og er tæt på at kunne melde noget ud, siger Karsten Godiksen.

    *****

    GridTech:
    Største damvarmelager af sin slags tages nu i brug

    Onsdag den 19. april bliver båndet klippet, og Danmarks største ugebaserede-damvarmelager bliver officielt taget i brug. Det er et damvarmelager i Høje-Taastrup med Vestegnens Kraftvarmeselskab (VEKS) og Høje-Taastrup Fjernvarme som ejere. Det beretter GridTech.

    Damvarmelageret indeholder 70.000 kubikmeter vand, og har et energiindhold på 3.300 MWh. Det er 180 meter langt, 14,5 meter dybt og mellem 52 og 72 meter bredt. Et stort hul i jorden i Høje-Taastrup, der skal være med til at udnytte fjernvarmen bedre i hovedstadsområdet.

    Damvarmelagre er ikke en ny idé, men ifølge Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, er det til gengæld en rigtig god idé.

    - En af de vigtigste Smart Energy System-komponenter laves her, skrev Brian Vad Mathiesen for nyligt om projektet på LinkedIn, efter VEKS præsenterede en timelaps-video af opførelsen.

    Varmelageret gør det muligt for VEKS at lagre overskudsvarme gennem transmissionsnettet, når elprisen er lav, mens Høje-Taastrup Fjernvarme kan hive varmen ud til og forsyne sine fjernvarmekunder, når elpriserne er høje.

    Andre klikkede på...