Gå til hovedindhold

Minister overvejer gasfelt trods klimaløfte: Harmonerer super godt

LÆS I DAG: Landsret siger o.k. til fængsling for svindel med energipriser. Nord- og Sydjylland prioriteres: Nu skal 636 EU-millioner fordeles til dansk omstilling. Sundhaven spøgte videre på generalforsamling. Ingen kommunal redegørelse for Silkeborg Forsynings tab på 70 millioner kroner.

27. apr. 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    EnergiWatch:
    Minister overvejer gasfelt trods klimaløfte: Harmonerer super godt

    Regeringen står bag en alliance om stop af gas og olie, men EnergiWatch beretter, at klimaminister Lars Aagaard nu overvejer at give tilladelse til nyt muligt gasfelt.

    - Det harmonerer super godt. Beyond Oil and Gas Alliance advokerer for en gradvis udfasning og ikke et abrupt stop her og nu. Kernemedlemmerne, herunder Danmark, har forpligtet sig til at afslutte nye udbudsrunder og fastsætte en endegyldig dato for olie- og gasproduktion, siger Lars Aagaard i Folketingssalen.

    Det norske olie- og gasselskab står bag den første ansøgning siden Nordsøaftalen fra 2020. Den sætter en slutdato for udvinding af olie og gas i 2050. Aftalen holdt en dør åben for at udstede nye licenser for at sikre langsigtede vilkår for branchen frem mod slutdatoen.

    Ifølge Det Internationale Energiagentur er der ikke plads til flere investeringer i nye olie- og gasprojekter. Det ville gå ud over Paris-aftalens mål om at holde den globale temperaturstigning på 1,5 grader.

    Men Lars Aagaard mener, at Danmark kan leve op til aftalen og mener, at sagen om gasudbuddet er et spørgsmål om forsyningssikkerhed.

    - Udbuddet ændrer hverken på Danmarks klimamål eller på ambitionerne om at udfase naturgas fra det danske energiforbrug. Det gør kun en forskel i relation til, hvor gaslande i EU får deres gas fra. Regeringen og jeg vil - sat lidt på spidsen - foretrække, at gassen kommer fra Nordsøen frem for Putin, og det er det, udbudsrunden handler om, siger han ifølge EnergiWatch.

    *****

    EnergiWatch:
    Landsret siger o.k. til fængsling for svindel med energipriser

    Politiet mener, at energihandelsselskab og otte ansatte uberettigede scorede et trecifret millionbeløb. Og Vestre Landsret har nu godkendt varetægtsfængslingerne i sagen om påstået markedsmanipulation af energipriser. Det skriver bl.a. EnergiWatch.

    Torsdag i sidste uge blev i alt otte mænd fængslet af Retten i Aarhus. Afgørelsen blev kæret af flere til landsretten, som altså onsdag har stadfæstet byrettens kendelse.

    Politiet hævder i sigtelserne, at et selskab, der handler med energi, og de ansatte opnåede en uberettiget fortjeneste på et trecifret millionbeløb.

    Hos National Enhed for Særlig Kriminalitet, som efterforsker sagen, er der ikke frigivet mere præcis oplysning om beløbene.

    Den påståede lovovertrædelse har stået på igennem to år - fra marts 2021 til marts 2023.

    *****

    Klimamonitor:
    Nord- og Sydjylland prioriteres: Nu skal 636 EU-millioner fordeles til dansk omstilling

    Der er store støttebeløb på vej fra EU til den danske omstilling til en grønne fremtid. Danmark modtager således 636 mio. kroner frem mod 2027 fra EU’s fond for retfærdig omstilling. Nu har to ministerier – bl.a. Klimaministeriet – peget på direktør i Welltec, Peter Hansen, som formand for arbejdet.

    I Klimamonitor er Nord- og Sydjylland udpeget som støtteberettigede landsdele i Danmark.

    - Med dette initiativ sørger vi for, at udsatte landsdele får mulighed for at skabe nye løsninger og grønne arbejdspladser. Derfor er jeg enormt glad for dette samarbejde om retfærdig omstilling. Jeg tror på, at dette udvalgs fokus på lokale løsninger vil bidrage afgørende til vores mål om klima og forsyningssikkerhed, siger klimaminister Lars Aagaard i pressemeddelelsen.

    Udvalgets medlemmer er også nedsat, men ministeriet har ikke oplyst, hvem der sidder i det.

    *****

    Lolland-Falsters Folketidende:
    Sundhaven spøgte videre på generalforsamling

    På generalforsamlingen i Sydfalster Varmeværk var det generelle budskab, at værket klarer sig godt, både økonomisk og driftsmæssigt. Men forholdene omkring den nuværende formands gratis tilslutning af sit seniorbofællesskab, Sundhaven, fyldte igen en del, skriver Lolland-Falsters Folketidende.

    - Vi har i det forgangne år haft 87 skriftlige henvendelser med 136 punkter, vi skulle svare på. Henvendelserne er 20-30 sider lange, og de er bare besværlige at læse, fortalte formand Hans Nielsen på generalforsamlingen og forklarede om de mange typer af lovgivning eller retningslinjer, bestyrelsen skal navigere i for at kunne svare.

    - Vi har sendt 500 elektroniske sider retur. Der bliver klaget over afgørelser om aktindsigter, og i tre tilfælde har et klagenævn omstødt en afgørelse eller sendt sagen til fornyet behandling. Det tager tid, og vi har ikke kompetencerne til at tolke lovgivningen på området. Vi skal finde én, der kan, og omkostningerne til det kan ikke holdes indenfor budgettet.

    Det er Gunnar Mikkelsen, der har klaget og klaget, og han oplyste på generalforsamlingen, at han nu også har henvendt sig til Forsyningstilsynet, som ifølge ham vil se nærmere på det. På bestyrelsens vegne konkluderede næstformand Søren Møller Madsen, at man er fortrøstningsfuld omkring det og ser frem til tilsynets behandling af sagen.

    *****

    Midtjyllands Avis:
    Ingen kommunal redegørelse for Silkeborg Forsynings tab på 70 millioner kroner

    Borgmester Helle Gade fra Silkeborg Kommune understregede igen og igen, at hun tager fjernvarmesag om tab på 70 mio. kr. dybt alvorligt, men Enhedsliste fik ikke opbakning til en kommunal redegørelse på et møde i byrådet. Det skriver Midtjyllands Avis.

    Det var kun Nye Borgerlige, der bakkede Enhedslisten op i, at byrådet skal sætte gang i en kommunal redegørelse af, hvad der er op og ned i varmesagen om Silkeborg Forsynings tab på 70 millioner kroner. Resten af byrådet stemte imod, at Enhedslisten forslag kom til afstemning.

    Peter Sig Kristensen (EL) forsøgte at få borgmester Helle Gade (S) til at svare på, om hun opfatter redegørelsen fra Silkeborg Forsyning som ”sandfærdig eller ej”.

    - Som jeg sagde tidligere, har vi bedt om en redegørelse fra Silkeborg Forsyning, og det har de leveret. Hvad der så står i redegørelsen, er forsyningens vurdering, og det er det, vi skal tage til efterretning. Jeg gentager også gerne for tredje gang, at vi skal kigge både indad og udad i denne sag og den efterfølgende proces, sagde Helle Gade.

    Det svar var ikke nok til at berolige Peter Sig Kristensen.

    - Jeg kan ikke vurdere, om det der står i redegørelsen fra Silkeborg Forsyning er korrekt. Når jeg ovenikøbet bliver nægtet af byrådet at få en redegørelse af forløbet set fra kommunens side, så kan jeg ikke stemme for at tage Silkeborg Forsynings redegørelse til efterretning, sagde Peter Sig Kristensen.

    Andre klikkede på...