Gå til hovedindhold

FORS: Fjernvarme mulig i Osted, men ikke Lejre

LÆS I DAG: Varmeprisen stiger i København. Ekspertorgan: Klimaeffekt fra Danmarks grønne eksport overvurderes. Kun tre Åben Dør-projekter overlever. Koster elkunder 10 mia. kr. om året: Kritikere vil lægge elafgiften i graven.

08. jun. 2023
Tekst af Mikkel Lysgaard, mil@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Lejre.dk:
    FORS: Fjernvarme mulig i Osted, men ikke Lejre

    Fors A/S har nu undersøgt mulighed for fjernvarme i Osted og Lejre. Vurderingen lyder, at det vil være for dyrt at etablere i Lejre, mens det i Osted kræver, at mindst 70 procent af husstandene tilslutter sig fjernvarme. Det skriver Lejre.dk.

    Grethe Nørtoft Saabye er formand for Udvalget for Erhverv, Klima og Lokal udvikling, og hun siger på forhånd om projektforslaget:

    “Det er godt, at vi nu har fået en afklaring. Mange havde nok håbet på fjernvarme i både Lejre by og Osted, men det afgørende er, at det kan hænge sammen økonomisk, både for den enkelte og samfundet. Fors’ projektforslag viser, at det i Lejre by vil være billigere for borgerne at etablere egne varmepumper end at betale for udrulningen af fjernvarme. Spørgsmålet er så, om borgerne i Lejre by kan finde sammen om andre fælles løsninger, for eksempel termonet. Vi vil foreslå, at det nu bliver undersøgt på samme måde, som det er sket i otte andre landsbyer i Lejre Kommune”.

    Fors vurderer i deres projektforslag, at gennemsnitsprisen for fjernvarme i Osted vil ende på ca. 24.000 kroner om året.

    I Lejre vil man nu undersøge muligheden for et termonet.

    *****

    TV2 Kosmopol:
    Varmeprisen stiger i København

    HOFOR hæver fra 1. september prisen på fjernvarme i København med 8 procent. Prisstigningen skyldes høje omkostninger og lave el-priser. Det oplyser direktør for Energi i HOFOR, Gorm K. Elikofer, til TV 2 Kosmopol.

    - Helt generelt og kort så handler det om, at energimarkedet ser anderledes ud end det gjorde i starten af året. Det betyder, at vi er nødt til at justere nu, så vi kan få indtægter og udgifter til at balancere. Vi skal ikke have et overskud, men vi skal heller ikke have et underskud, siger Gorm K. Elikofer.

    Prisen for at varme en typisk lejlighed på 80 kvadratmeter op stiger med 608 kroner årligt, mens prisen for varme for en gennemsnitlig villa på 130 kvadratmeter stiger med 1.406 kroner årligt.

    *****

    Energy Supply:
    Ekspertorgan: Klimaeffekt fra Danmarks grønne eksport overvurderes

    Klimaeffekten ved dansk eksport af klimateknologi overvurderes af myndighederne, vurderer Klimarådet i en artikel fra Energy Supply

    Opgørelsen af klimaeffekten fra den danske eksport af grønne teknologier er "problematisk".

    Dermed ser det i Energistyrelsens opgørelse ud til, at dansk eksport giver en større klimaeffekt, end det er rimeligt at antage.

    - Vi vurderer, at den nuværende metode til at opgøre klimaeffekterne af den danske grønne eksport overestimerer klimaeffekten og derfor kan være misvisende, siger Peter Møllgaard, formand for Klimarådet.

    Når Energistyrelsen opgør eksporten af dansk klimateknologi som eksempelvis vindmøller, sammenlignes der med en situation, hvor modtagerlandet ville være fortsat med det samme fossile energiforbrug, hvis landet ikke havde købt en dansk vindmølle.

    Det mener Klimarådet ikke er ikke et rimeligt alternativ at sammenligne med, fordi modtagerlandet i stedet kunne have købt en vindmølle fra for eksempel Tyskland eller Kina.

    *****

    Klimamonitor:
    Kun tre Åben Dør-projekter overlever

    Tre projekter kandiderer til en eventuelt justeret Åben Dør-ordning, skriver Klimamonitor efter Energistyrelsen i februar satte ordningen i bero, da det skulle undersøges, om ordningen ikke stemte med EU’s statsstøtteregler.

    De resterende kommercielle projekter vil ende med at få afslag.

    Sådan lyder det kort og godt i en pressemeddelelse fra Klimaministeriet i forbindelse med, at et flertal i Folketinget har vedtaget en ny havplan, hvor arealet til vindmøller fordobles til 30 procent af havarealet.

    I havplanen er der ikke udlagt nye arealer til kommercielle åben dør-ansøgninger.

    De tre projekter er:

    • Kadet Banke (Wind Estate, syd for Møn)
    • Paludan Flak (Wind Estate, syd for Samsø)
    • Vikinge Banke (CIP og Ørsted, øst for Bornholm)

    *****

    Finans.dk
    Koster elkunder 10 mia. kr. om året: Kritikere vil lægge elafgiften i graven

    Den 1. juli stiger elafgiften igen, efter at den har været nulstillet for elkunder i 1. halvår af 2023, skriver finans.dk.
    Mediet vurderer, at elafgiften i anden halvdel af 2023 vil det betyde en merudgift for elkunderne på op mod 5 mia. kr. i en tid, hvor elprisen fortsat er markant højere end før energikrisen.

    Den liberale tænketank Cepos undrer sig over genindførelsen af elafgiften.

    »Der er simpelthen ingen grund til at have en afgift på el. Der er ikke nogen skadevirkning ved at bruge el. Tværtimod udbygger vi elsystemet i stor stil til en fremtid, hvor vi alle skal bruge meget mere el. Derfor bruges elafgiften alene som en kærkommen indtægt for statskassen,« mener Otto Brøns-Petersen, analysechef i Cepos

    Den 1. juli vil elafgiften for private elkunder være svarende til 0,87 kr. inklusive moms for hver forbrugt kWh. Industrien fortsætter som før energikrisen med at betale EU’s mindstesats på 0,4 øre pr. kWh.

    *****

     

     

    Andre klikkede på...