Gå til hovedindhold

Fjernkøling erstatter i stigende grad traditionel aircondition i København

LÆS I DAG: Forsyningsselskab leverer udstyr til Ukraine. Danskerne energiforbedrer på livet løs. Den er 170 meter høj og bliver arbejdsløs - nu er der lagt en plan for den.

3. aug. 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    GridTech.dk:
    Fjernkøling erstatter i stigende grad traditionel aircondition i København

    Fjernkølig med havvand har gjort sit indtog i den danske hovedstad, hvor det nu er en tredjedel af Københavns hoteller nu nedkøles med løsningen, der erstatter den traditionelle, energitunge aircondition. Det fortæller GridTech.

    Det er efterhånden et årti siden, at Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, Hofor, begyndte at pumpe koldt havvand op fra Københavns Havn for at distribuere det ud til de første kunder som fjernkøling.

    Sidste år kunne selskabet fejre, at de første 100 storkunder har koblet sig på distributionsnettet for fjernkøling i hovedstaden. Nu runder Hofor en ny milepæl med levering af fjernkøling til en tredjedel af Københavns i alt knapt 24.000 hotelværelser.

    - Når en ejendom tilslutter sig vores fjernkøling, reducerer det CO2-udledningen med op til 70 procent i forhold til brug af lokale udtjente køleanlæg. Havvandet kræver mindre el, og den enkelte ejendom kan dermed spare op mod 40 procent i forhold til lokale el-drevne anlæg, siger Jakob Thanning, der er områdechef i Kundeløsninger & Fjernkøling i Hofor.

    En af de hotelkæder, der har taget fjernkølingen til sig, er Scandic Hotels, der ser en stor værdi løsningen, som også har den fordel, at den fylder mindre på overfaldearealerne end den traditionelle aircondition.

    - Det er en stor fordel for os, at vi kan benytte os af fjernkøling fra havvand, fordi det betyder, at vi kan mindske CO2-udledningen på vores hoteller, når vi udnytter havets temperatur, fortæller Tage Holck, Director of Technical Services i Scandic Danmark.

    *****

    Energy Supply:
    Forsyningsselskab leverer udstyr til Ukraine

    Aalborg Forsyning har tidligere på sommeren sendt tre lastbiler med udstyr til Ukraine, skriver Energy Supply. Lastbilerne var lastet med to mobile varmecentraler og en nødgenerator, som skal hjælpe med at opretholde og genopbygge den kritiske infrastruktur på forsyningsområdet i det krigshærgede land.

    - Udstyret har indgået i Aalborg Forsynings nødberedskab for varmeforsyningen, men har ikke været i brug i en årrække. Jeg ser det som det eneste rigtige, at vi i Aalborg Forsyning støtter Ukraine i den ulykkelige og svære situation, de er i, siger Per Clausen, bestyrelsesformand i Aalborg Forsyning.

    De mobile varmecentraler er på hver 3 MW. Det svarer til, at hver varmecentral kan opvarme en mindre landsby eller 1400 danske huse. Nødgeneratoren kan levere strøm til et mindre sygehus, svarende til cirka 100 danske husstandes årlige forbrug.

    - Varmecentralerne og nødgeneratoren er af god kvalitet og fuldt funktionsdygtige, og de blev serviceret inden afsendelse. Der er tale om udstyr, som vi har vurderet, at vi kan undvære, og det vil derfor ikke påvirke vores nødberedskab, at det doneres. Derimod håber jeg, at udstyret vil gøre en forskel for befolkningen i Ukraine, siger administrerende direktør i Aalborg Forsyning Søren Gais Kjeldsen.

    *****

    Energistyrelsen; pressemeddelelse:
    Danskerne energiforbedrer på livet løs

    Nye tal fra Energistyrelsens Energibarometer viser, at mere end hver fjerde danske boligejer har energiforbedret boligen det seneste år. Det er en markant stigning sammenlignet med året før, fremgår det af en pressemeddelelse fra Energistyrelsen.

    Året forinden var det til sammenligning kun hver femte boligejer, der energioptimerede boligen. Undersøgelsen viser, at hvor der tidligere var mange, der overvejede et projekt, er der nu mange flere, der tager skridtet og gennemfører energiforbedringerne.

    - Det seneste år, hvor energipriserne har været høje, er der kommet langt større fokus på energiforbruget. Det gælder også i boligen, hvor varmeregningen pludselig ikke længere er en konstant størrelse. Mange er blevet opmærksomme på, at man faktisk kan gøre noget aktivt for at sænke boligens energiforbrug, fortæller Matilde Grøn Bjørneboe, der er Energistyrelsens ekspert i energispareråd og danskernes energivaner.

    Det er en indsats, som ikke kun kommer dem selv til gode, forklarer Matilde Grøn Bjørneboe. Samlet set bidrager de mange renoveringer til et lavere energiforbrug, hvilket både gavner den enkelte boligejer og det brede samfund.

    - Det er meget positivt, at så mange boligejere har energiforbedret deres bolig det sidste år. Omkring 1/3 af Danmarks samlede energiforbrug sker i husholdningerne, og her går lidt over halvdelen til opvarmning. Der kan derfor være meget at hente på samfundsplan, hvis vi kan sænke energiforbruget i vores boliger, og her er energirenovering et oplagt sted at starte, fortæller Matilde Grøn Bjørneboe.

    *****

    Nordjyske.dk:
    Den er 170 meter høj og bliver arbejdsløs - nu er der lagt en plan for den

    Der er lagt planer for den 170 meter høje skorsten på Nordjyllandsværket, der over årene er vokset til at være en del af den lokale skyline. Nu bliver den forventeligt snart arbejdsløs på grund af nye grønne teknologier, der skal afløse kulfyringen på Nordjyllandsværket.

    Som Nordjyske.dk konstaterer, så ved skal Nordjyllandsværket ved udgangen af 2028 udfases. I dag står værket – og skorstenen - for omkring 60 procent af fjernvarmen i Aalborg. Dermed bliver der lukket et kapitel i Aalborgs historie.

    - Området her har jo været kraftværksområde siden 1960'erne og har haft stor betydning for Aalborg, og Aalborgs udvikling også omkring industrien, siger administrerende direktør for Aalborg Forsyning, Søren Gais Kjeldsen, der tilføjer, at den tilbageværende skorsten er den nyeste og højeste.

    Men den får lov til at blive stående i fremtiden - også selv om den ikke længere skal sende røg ud.

    - Det er jo en æra, der slutter den dag, når vi lukker Nordjyllandsværket endeligt og overgår til en anden produktion. Derfor vil vi også gerne efterlade et kulturminde til kommende generationer om noget, der har været. Det er også skete andre steder i Aalborg - som eksempelvis på Eternitgrunden, forklarer Søren Gais Kjeldsen.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...