Gå til hovedindhold

Ny udmelding fra Norfors: Disse områder kan få fjernvarme inden for få år

LÆS I DAG: Efter bekymring fra kunder lover Vestforbrænding nok fjernvarme til alle. Vestforbrænding søger "intensivt" partnere til kommende CCS-udbud. Europæisk naturgaspris stiger 10 pct. forud for strejkeforhandlinger i Australien . Energistyrelsen udskyder ansøgningsfristen for ordning for fjernvarmevirksomheder.

23. aug. 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    SN.dk:
    Ny udmelding fra Norfors: Disse områder kan få fjernvarme inden for få år

    Norfors ser nu optimistisk på udrulningen af fjernvarme i Hørsholm Kommune og vil hen over de næste fem år kunne forsyne store dele af kommunen. Det betyder ifølge SN.dk, at grundejere, der bor i disse områder, ikke kan søge om tilskud fra statens energipulje til opsætning af varmepumper.

    Norfors forventer, at knap halvdelen af kommunens husstande inden for en periode på fem år vil blive koblet på fjernvarmenettet.

    Udrulningen af fjernvarme er dog betinget af, at der etableres nye anlæg til at producere fjernvarmen. Anlæggene kan placeres forskellige steder i kommunen, og Norfors og Hørsholm Kommune er i gang med at afdække mulighederne for at etablere produktionsanlæg i Hørsholm.

    Administrerende direktør for Norfors, Jette Miller, udtaler i den forbindelse:

    - Betingelserne for udrulning af fjernvarme i Hørsholm er gode, når vi ser isoleret på distributionen. Det afhænger derfor primært af, hvor hurtigt produktionen kan etableres.

    *****

    CleanTechWatch:
    Efter bekymring fra kunder lover Vestforbrænding nok fjernvarme til alle

    Midt i en stor udrulning til mellem 35.000 og 40.000 nye kunder af fjernvarme har faldende mængder affald skabt bekymring hos kunder, men nu beroliger Vestforbrænding med, at selskabet arbejder på flere nye varmekilder til forsyningen. Det skriver CleanTechWatch.

    I dag er omkring 95 procent af varmeproduktionen hos Vestforbrænding baseret på affald. Men der er ingen grund til bekymring.

    - Når det kan lade sig gøre samtidig med, at vi reducerer mængden af affald til forbrænding, så er det fordi, fjernvarme er et fleksibelt system, som kan kombinere forskellige varmekilder – både interne og eksterne, udtaler Søren Løgstrup Hansen, der er Vestforbrændings distributionschef for fjernvarme.

    Han understreger, at netop fleksibilitet gør fjernvarme til en stabil og fremtidssikker varmekilde.

    - Og der bliver brug for systemets fleksibilitet, når Vestforbrænding i fremtiden skal producere yderligere 700.000-1.000.000 MWh varmekapacitet til de mange nye kunder. Det er næsten dobbelt så meget varme, som vi producerer i dag, siger Søren Løgstrup Hansen videre.

    Arbejdsplanen hos Vestforbrænding er derfor en kombination af adskillige varmekilder.

    Her vil man blandt andet benytte sig af nye tiltag, herunder optimering af temperaturerne i fjernvarmenettet, der sikrer en endnu mere effektiv udnyttelse af affaldsforbrændingen til varmeproduktion.

    Dertil kommer energicentraler med varmepumper, elkedler og akkumuleringstanke, mens man også vil udnytte overskudsvarme fra industri, datacentre og spildevandsanlæg.

    *****

    CleanTechWatch:
    Vestforbrænding søger "intensivt" partnere til kommende CCS-udbud

    Når den anden udbudsrunde af CCS-udbud efter planen bliver skudt i gang i juni 2024, så er Vestforbrænding klar. Det er meldingen fra affaldsselskabet, der lige nu er i gang med at søge partnere, fremgår det af CleanTechWatch.

    - Vi kan gøre os stærkere via samarbejder på tværs, så man ikke selv byder på det hele, men at man indgår i samarbejde med andre aktører, som også har interesse i at fange CO2, lagre den, transportere den og eventuelt også senere bruge den til Power-to-X, siger administrerende direktør Steen Vechs Neudel til CleantechWatch.

    Vestforbrænding står allerede stærkt i forhold til at modtage CCS-støtte med sin erfaring fra første udbudsrunde, mener affaldsdirektøren.

    - Det betyder, at vi har arbejdet med det her i to år. Intensivt. Og har en projektorganisation på 10-15 mand, der arbejder med det dagligt. Så det, tror jeg, er en fordel, siger han og fremhæver, at affaldsselskabet desuden har en fordel ved allerede at have fundet en fangstleverandør i franske koncern Technib efter en projekteringsrunde.

    *****

    EnergiWatch:
    Europæisk naturgaspris stiger 10 pct. forud for strejkeforhandlinger i Australien

    Prisen på naturgas til det europæiske marked steg tirsdag med 10 procent, skriver EnergiWatch. Det skyldes frygt for strejker på naturgasfaciliteter i Australien, der vil kunne forstyrre det globale marked for brændstoffet.

    Woodside Energy Group forventes onsdag at fortsætte forhandlingerne med arbejdere og fagforeninger, der har truet med at nedlægge arbejdet på North West Shelf-eksportfaciliteten for flydende naturgas, LNG.

    Arbejdsnedlæggelsen kan begynde allerede den 2. september, hvis der ikke opnås en aftale, skriver Bloomberg News.

    Potentielt kan en strejke bringe op til 10 pct. af den globale LNG-eksport i fare for afbrydelse. Tirsdag betød det, at prisen på den toneangivende hollandske naturgas-future tidligt på eftermiddagen lå til en stigning på 9,7 pct. til 44,75 euro per megawatt-time. Det kommer i kølvandet af mandagens fremgang på 12 procent.

    *****

    Energy Supply:
    Energistyrelsen udskyder ansøgningsfristen for ordning for fjernvarmevirksomheder

    Etableringsstøtteordningen har været åben for ansøgninger siden 1. juni. Men ifølge Energistyrelsen har der været usikkerhed omkring fristen for ordningen, og derfor udskyder Energistyrelsen nu fristen for ansøgninger en måned til 30. september 2023. Det skriver Energy Supply.

    Etableringsstøtten er en ordning, som giver fjernvarmevirksomheder mulighed for at få tilskud til at etablere en varmepumpe eller et solvarmeanlæg til fjernvarmeproduktion. Etableringsstøtten skal bidrage til at fortrænge fossile brændsler fra fjernvarmevirksomhedernes varmeproduktion.

    I 2023 afholdes der én ansøgningsrunde til tilskudsordningen, hvor virksomheder i alt kan søge om tilsagn for ca. 24 millioner kroner. Målgruppen er fjernvarmevirksomheder, hvor minimum 25 procent af den nuværende fjernvarmeproduktion er baseret på kul, olie eller naturgas.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...