Gå til hovedindhold

Dansk Affaldsforening bliver til Brancheforeningen Cirkulær

LÆS I DAG: Løkke: Der skal ikke være faglig tvivl om 2025-klimamålet nås. Et hårdt spadestik til kæmpe varmeværk. Rapport: Biogas skal være mere end en overgangsløsning. Assens Forsyning fyrer sin direktør. Opgørelse: Danmark har cirka 1000 landvindmøller i kø til opstilling. Ny varmepumpepulje åbner midt i september.

31. aug. 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Altinget.dk:
    Dansk Affaldsforening bliver til Brancheforeningen Cirkulær

    På fredag skifter Dansk Affaldsforening navn og bliver til Brancheforeningen Cirkulær. Navneskiftet skal matche selvforståelsen og de nye debatter, som foreningen vil kaste sig ind i, siger direktør Jens Bomann Christensen ifølge Altinget.dk.

    - Navneskiftet handler om, at navnet i højere grad skal matche selvforståelsen blandt vores medlemmer. Tidligere tænkte mange af dem, at de arbejdede med affaldshåndtering, men i dag går flere og flere på arbejde for at skabe en mere cirkulær økonomi, siger Jens Bomann Christensen.

    Han har været direktør for Dansk Affaldsforening siden maj, og kommer nu til at skulle stå i spidsen for et navneskift og en ny strategi for brancheforeningen, som består af 60 medlemmer bestående af kommuner, fælleskommunale affaldsselskaber og modtagestationer i Danmark og Færøerne.

    Til sammen indsamler og håndterer medlemmerne husholdningsaffald og erhvervsaffald fra 98 kommuner og 5,6 millioner borgere.

    *****

    Altinget.dk:
    Løkke: Der skal ikke være faglig tvivl om 2025-klimamålet nås

    Hvis man vil være sikker på at nå 2025-målet, er man nødt til at overveje en højere dieselafgift. Det er budskabet fra formanden for Moderaterne – og udenrigsminister i regeringen - Lars Løkke Rasmussen, ved et pressemøde i forbindelse med partiets sommergruppemøde.

    Dermed følger han bl.a. opfordringen fra Klimarådet, men den melding er ifølge Altinget.dk i direkte modstrid med regeringens politik.

    - Vi ønsker at være garanten for, at vi når 2025-målet på en evidensbaseret måde, hvor der ikke er nogen faglig tvivl om, at målet nås. Hvis man har den ambition, kommer man ikke uden om at se på transportsektoren. Man kommer heller ikke uden om at tale om en dieselafgift, siger Lars Løkke Rasmussen.

    Regeringen har indtil nu i stedet sværget til at hæve kravet til iblanding af biobaseret brændstof i benzin og diesel, selvom det ifølge eksperterne i Klimarådet er et tvivlsomt klimaredskab og er dyrere for samfundet, end at hæve dieselafgiften.

    Lars Løkke Rasmussen slog på pressemødet fast, at det er helt centralt, at 2025-målet rent faktisk bliver nået. Det er i det lys, at man skal se hans syn på dieselafgiften, forklarede han.

    - I forhold til at nå målet eller ikke at nå målet, skal vi kunne godtgøre på kendt videnskabeligt grundlag, at det, vi gør, når målet. Det må ikke være en politisk følelse, sagde partiformanden

    *****

    SN.dk:
    Et hårdt spadestik til kæmpe varmeværk

    Onsdag eftermiddag blev det første spadestik taget til der, der fra næste år skal levere varme til området; Benløse Fjernvarmeværk. Ifølge SN.dk er allerede i dag ganske stor til værket, der skal forsyne Benløse og Kværkeby med fjernvarme.

    Det var ægteparret Bent og Nelly Danielsen, der som de første tilmeldte gladeligt tog spadestikket til en fremtid med stabil varme til stabile priser - allerede fra oktober næste år, hvor værket gerne skulle stå færdig.

    - Vi tilmeldte os, lige så snart vi hørte om det. Det handler om at være uafhængig af udefrakommende omstændigheder som krig og katastrofer. Og det kan fjernvarmeværket garantere, siger Bent Danielsen.

    Lidt endnu er byggegrunden på Jordemodervej tom, men når byggeriet nu går i gang vil et fjernvarmeværk på op imod 40 meter i højden skyde op i det vildtvoksende industriområde øst for Ringsted.

    - Vi har ventet længe, så at vi nu overgår fra planlægning til rent faktisk at etablere værket, er helt klart en af de helt store milepæle, siger Martin Overbjerg, projektleder i Ringsted Forsyning.

    Selv om priserne i øjeblikket har stabiliseret sig, har det dog stadig sin berettigelse, lyder det fra projektlederen.

    - Jeg er desværre pessimist, hvad angår priserne på naturgas, som jeg har en forventning om igen kommer til at stige over vinteren. Her er fjernvarme langt mere stabil, fordi vi simpelthen har flere forskellige heste at spille på, siger Martin Overbjerg om fjernvarmeværket, hvor halm, varmepumpe og biobrændsel vil være de tre hovedkomponenter.

    *****

    EnergiWatch:
    Rapport: Biogas skal være mere end en overgangsløsning

    Med de rette rammevilkår kan hele Danmarks gasforbrug være grønt inden 2030. Men hvis det skal lykkes, så skal der meget hurtigt gøres klar til mere biogasproduktion. Det er ifølge EnergiWatch meldingen fra tænketanken Axcelfuture.

    - At hele gasforbruget kan være helt grønt om meget få år, måske før 2030, det er lidt en overraskelse, og det er faktisk godt nyt, fordi meget af det, regeringen ellers arbejder roder rundt med - f.eks. vindmølleparker - det bliver jo ofte hele tiden udskudt. Her er der faktisk noget, som lige pludselig går hurtigere, end vi havde regnet med, siger Finn Lauritzen, der er seniorrådgiver hos Axcelfuture og forfatter af rapporten ”Hvordan udnytter Danmark bedst sit biogene affald?”.

    Danmarks forudsætninger for at accelerere biogasproduktionen er også gode. For de produkter, der i sidste ende skal blive til den grønne gas, har Danmark masser af. Det drejer sig f.eks. om biogene rest- og affaldsprodukter fra landbrug og industri som madaffald, halm og husdyrgødning.

    Og egentlig er meget af vejen blevet brolagt. Men for at man kan nå målet inden for den ønskede tidsramme, skal det gerne gå lidt hurtigere.

    - Lad os fremrykke de der støtteudbud, der ellers var planlagt at skulle løbe over de næste seks år. At gassystemet bliver helt grønt inden 2030, det kommer jo ikke af sig selv. Det kræver fremrykkede udbud, siger Finn Lauritzen.

    *****

    Energy Supply:
    Assens Forsyning fyrer sin direktør

    Assens Forsyning har opsagt direktør Birger Strandby Ernst, der kom til forsyningsselskabet i juni 2017. Energy Supply citerer forsyningen for i en pressemeddelelse at oplyse, at der skal en ny person til for at indfri selskabets nye målsætninger.

    - Vores høje ambitioner skal samtidigt ses i lyset af, at Assens Forsyning A/S skal effektiviseres løbende, så vores kunder oplever en rimelig pris for drikkevand, regn- og spildevand, affald og genbrug. Alle disse mange hensyn har betydet, at en enig bestyrelse har valgt at fokusere på nye kræfter i rollen som direktør for Assens Forsyning A/S, siger bestyrelsesformand John Buur Christiansen.

    Birger Strandby Ernst er fritstillet i hele opsigelsesperioden på 12 måneder, og bestyrelsen går nu i gang med processen med at finde en ny direktør til Assens Forsyning A/S. Indtil en ny direktør er fundet, er økonomichef Marianne Lyngsø Hansen konstitueret direktør.

    *****

    Klimamonitor:
    Opgørelse: Danmark har cirka 1000 landvindmøller i kø til opstilling

    Interesseorganisationen Green Power Denmark har identificeret samtlige landvindmølleprojekter, der er under behandling. Og selv om der er mange på vej, så er de netop kun på vej, så opførelsen af landvindmøller ser ud til at stagnere. Det beretter Klimamonitor.

    Konkret slår Green Power Denmark fast, at knap 1000 møller med en samlet kapacitet på 4.840 megawatt er i proces. Det svarer til en fordobling af kapaciteten i dag. Men der et godt stykke op til det tempo, som den firedobling af vedvarende energi ’Danmark kan mere II’-aftalen kræver.

    For at nå det mål i 2030, skal der opstilles mindst 520 MW landvind om året i gennemsnit. Sidste år kom der 165 MW op. I år ser det kun ud til at blive 40.

    Green Power Denmark angiver ifølge Klimamonitor, at der er tale om ”bureaukratiske regler og barrierer” samt lokal modstand, der blokerer for tempoet. Og så er der mange kommuner, der venter på regeringens udspil om større lokale gevinster og om energiparker, og på den nye krisestab, NEKST’s, tiltag.

    *****

    Energy Supply:
    Ny varmepumpepulje åbner midt i september

    Fra den 12. september bliver det muligt for landets boligejere at søge tilskud til at udskifte deres nuværende varmekilde med en både billigere og mere miljøvenlig løsning: Varmepumpen. Det fortæller Energy Supply på baggrund af en pressemeddelelse fra Energistyrelsen.

    Varmepumpepuljen skal tilskynde konverteringer fra blandt andet olie- og gasfyr til varmepumper uden for områder, der er besluttet eller potentielt bliver udlagt til fjernvarme. Der er afsat 236,1 millioner kroner til Varmepumpepuljen på finansloven gældende for 2023.

    Ved tidligere tilskudspuljer har der været udfordringer med IT-systemet. Energistyrelsen har derfor udviklet og indført en række konkrete tiltag, der skal være med til at sikre større kapacitet.

    Blandt andet en ny ansøgningsplatform, som samtidig letter både ansøgningsproces og sagsbehandling for langt de fleste.

    På åbningsdagen og de følgende dage har Energistyrelsens Rådgivningstjeneste udvidede åbningstider fra klokken 8 til 20.

    *****

     

    Andre klikkede på...