Gå til hovedindhold

Billigere og grøn varme på vej til mindre byer

LÆS I DAG: Tre ud af fire husstande har sagt ja til fjernvarme. Nyt datacenter skal levere overskudsvarme til Vestforbrænding. Byrådsmedlem stiller spørgsmålstegn ved lokalt fjernvarmeprojekt. Fjernvarmeselskab skummer fløden fra pris-udsving på grøn energi. Reparation af rørledning i Østersøen vil tage mindst fem måneder.

12. okt. 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    JydskeVestkysten:
    Billigere og grøn varme på vej til mindre byer

    Sønderborg Varme stifter et lokalvarmeselskab, som skal arbejde for lokale og grønne varmeløsninger i områder udenfor fjernvarmeområderne. Sønderborg Kommune indskyder 2,1 millioner kroner i selskabet, fremgår det af JydskeVestkysten.

    De indskudte penge skal bruges til de indledende undersøgelser af forskellige projekter. Hvis analyserne viser, at projekterne kan gennemføres, får kommunen godtgjort sit udlæg. Project Zero behandler desuden også en sag om indskud i selskabet med et beløb på 0,9 millioner kroner.

    - I økonomiudvalget er vi enige om at understøtte arbejdet med at etablere et lokalvarmeselskab for de nævnte områder udenfor fjernvarmeområderne og sætte penge til rådighed, så der kan opbygges et selskab. Det er i princippet et lån i etableringsfasen, som vi får tilbage, hvis det forhåbentligt lykkes. Så skal de penge tilbage og bruges på nye initiativer, siger borgmester Erik Lauritzen (S) i en pressemeddelelse.

    Tidligere på året undersøgte Project Zero og Sønderborg Kommune sammen med fjernvarmeselskaberne muligheder for lokalvarmeløsninger i en række områder udenfor fjernvarmeområderne.

    Undersøgelsen viste, at otte områder har potentiale for at etablere lokalvarmeløsninger. Det drejer sig om Fynshav, Skovby, Lysabild, Hundslev-Notmark-Almsted, Kværs, Skelde, Asserballe og Tørsbøl.

    *****

    Fyens Stiftstidende:
    Tre ud af fire husstande har sagt ja til fjernvarme

    Ambitiøst fjernvarmeprojekt på Østfyn fik oprindeligt en lunken modtagelse, da det blev præsenteret tidligere i år. Men nu tyder meget på, at forbrugerne i den østfynske landsby Refsvindinge kan se frem til at varme huset op med fjernvarme i stedet for eksempelvis naturgas. Det fortæller Fyens Stiftstidende.

    Inden for de seneste par uger har andelen af husstande, som har sagt ja til at blive tilsluttet fjernvarmen, nemlig taget et gevaldigt hop opad, så man nu har fået tilsagn fra tre ud af fire husstande i området. Dermed er man i mål med en andel på mindst 60 procent.

    Særligt én detalje fik mange til at tøve med at skrive sig på listen over interesserede, nemlig omkostningerne ved at blive tilsluttet. Den ligger på 62.000 kroner, mens Nyborg Forsyning og Service lokker med, at forbrugerne i Aunslev mellem Nyborg og Ullerslev kan blive koblet på for blot 6500 kroner - altså cirka en tiendedel af prisen.

    Hvis alt går efter planen, forventer direktør i NFS, Erik Hansen, at gravearbejdet fra Rosilde til Refsvindinge kan begynde i 2024, og at man kan have afsluttet Refsvindingeprojektet inden udgangen af 2025. Cirka to år senere forventes Ørbæk at være forsynet med fjernvarme - forudsat altså, at man får en tilslutning på mindst 60 procent.

    *****

    Energy Supply:
    Nyt datacenter skal levere overskudsvarme til Vestforbrænding

    Når datacentervirksomheden AtNorth åbner sit nye store datacenter i Ballerup skal overskudsvarmen her fra anvendes i Vestforbrændings fjernvarmenet.  Det har parterne indgået en aftale om, skriver Energy Supply.

    - Vi arbejder målrettet og kontinuerligt på at udnytte overskudsvarme fra for eksempel datacentre og få dem integreret i vores fjernvarmenet. Derfor ser vi frem til samarbejdet med atNorth om effektivt at udnytte overskudsvarme fra datacenteret til at opvarme lokale boliger. Vi er glade for at være en del af projektet, udtaler Steen Neuchs Vedel, direktør for Vestforbrænding i en pressemeddelelse.

    Placeringen i nærheden af Vestforbrænding er optimal, da ønsket fra AtNorths side af er at bidrage med overskudsvarme til flere tusind borgere i Ballerup. Det glæder ikke mindst borgmester i Ballerup Kommune, Jesper Würtzen.

    - Muligheden for at kunne genanvende overskudsvarme fra datacenteret til at skabe bæredygtig fjernvarme i fremtiden lyder spændende, og jeg glæder mig til at følge projektet, udtaler borgmesteren.

    *****

    Sjællandske:
    Byrådsmedlem stiller spørgsmålstegn ved lokalt fjernvarmeprojekt

    Fjernvarmeprojekt i Skælskør gik ikke glat igennem Klima- og Miljøudvalget i Slagelse Kommune. Thomas Vesth fra Liberal Alliance har krævet sagen i byrådet. Direktør for SK Forsyning forsvarer dog projekt men siger, at det vil blive forsinket. Det skriver Sjællandske.

    Thomas Vesth har tidligere været formand for Hashøj Kraftvarmeforsyning, der i mange år opvarmede omkring 500 huse i Dalmose og Flakkebjerg med biogas fra Hashøj Biogas. På mødet i Klima- og Miljøudvalget gik han imod indstillingen om at godkende det projekt fra SK Forsyning, der skal sikre, at byen kan begynde at gå fra gas og olieforsyning til fjernvarme.

    Han mener ikke, at det er grøn omstilling at fyre med halm.

    - Man burde også lave solvarme, så man kunne udnytte solen om sommeren og kun brænde halm af om vinteren, mener Thomas Vesth.

    Direktør Henrik Birch fra SK Forsyning forsvarer dog, at man vælger et halmværk. Som han siger, så er halm bæredygtigt, og så er det tilgængeligt i lokalområdet. Derfor endte man med et vælge halmværket.

    - Og halm er rent faktisk bæredygtigt. Det udleder ganske vist CO2 når det brændes af, men det optager den samme mængde C02 indenfor et år under væksten, siger Henrik Birch.

    Anlægget skal bruge 7000 tons halm årligt, og Henrik Birch mener ikke, at det bliver noget problem at skaffe det lokalt. Også selv om et kommende biogasværk på Stigsnæs skal bruge halm, som så eventuelt må importeres.

    *****

    Klimamonitor:
    Fjernvarmeselskab skummer fløden fra pris-udsving på grøn energi

    I Sdr. Felding er varmeværket begyndt på det, som Energinet savner: At mange flere kaster sig ud i balancering af elnettets grønne strøm. Det har ovenikøbet vist sig at være en god forretning, skriver Klimamonitor, der tidligere har tjent 262.000 kroner på blot to timer.

    Det skete 2. påskedag i år – en dag med frisk vind, god sol og lavt elforbrug på helligdagen førte til kæmpe overudbud af grøn strøm. Sdr. Felding satte fuld knald på deres anlæg, som er tilmeldt Energinets systemydelser, så de kunne aftage en masse strøm og være med til at skabe balance i elnettet.

    - Sådan en dag gælder det om at have en god stor rygsæk at fylde 100 kroner-sedlerne i, når de falder ned fra himlen, og det har vi i akkumuleringstanken, siger Tonny Dam Jensen, driftsleder i Sdr. Felding Varmeværk.

    Den lille by med knap 1.500 indbyggere har et begrænset varmebehov, men de investerede i en varmepumpe på 3,3 MW, som egentlig var lidt for stor. Og en elkedel på 10 MW, som var alt for stor. Men prisen var ikke meget større end en mindre elkeddel. Derfor øjnede driftslederen for det lille varmeværk en mulighed.

    - Vi har mulighed for at udnytte fleksibiliteten i elmarkedet, siger Tonny Dam Jensen.

    Energinet betaler varmeværket for at være med til at balancere elnettet. Det kaldes systemydelser, og Energinet betalte sidste år energiproducenter og kunder samlet 2,7 milliarder kroner på at stille fleksibilitet til rådighed for elnettet. Det var mere end en milliard kroner mere end forventet, har Energiwatch tidligere beskrevet. Det skyldtes blandt andet højere elpriser.

    *****

    EnergiWatch:
    Reparation af rørledning i Østersøen vil tage mindst fem måneder

    Søndag blev et fald i trykket opdaget i gasrørledning, der løber i Østersøen fra Finland til Estland. Nu lyder meldingen, at det vil tage mindst fem måneder at reparere den beskadigede gasrørledning Balticconnector i Østersøen. Det skriver bl.a. EnergiWatch.

    Rørledningens transport af gas vil således tidligst blive genoptaget den 1. april 2024, lyder det onsdag eftermiddag.

    Finlands præsident, Sauli Niinistö, skrev tirsdag på det sociale medie X, at landet mistænker kræfter udefra for at have en finger med i spillet.

    ”Skaderne på infrastrukturen under vand bliver taget alvorligt, og dets årsager er blevet undersøgt siden søndag. Det er sandsynligt, at skaderne på rørledningen og kommunikationskablet skyldes ekstern aktivitet,” skrev han.

    Andre klikkede på...