Gå til hovedindhold

Over 13.000 fjernvarmekonverteringer står i kø

LÆS I DAG: Mulig fusion mellem fjernvarmeselskaber rykker nærmere. Kommunens landsbyer er delt i varme vindere og kolde tabere. Borgere siger nej til fjernvarme efter fald i gaspris. Næstved Fjernvarme retter ind: Kom på varmen for 35.000 kroner. Beboerne lader vente på sig - men nu bakker kommunen op. Selskab beder om yderligere garanti for 327 millioner.

23. okt. 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Avisen Danmark:
    Over 13.000 fjernvarmekonverteringer står i kø

    Der er historisk meget fart på fjernvarmeudrulningen netop nu, men der skal flere penge i fjernvarmepuljen, hvis udrulningen skal holde sit momentum, og danskerne skal blive fri af naturgas. Sådan lyder det fra direktør i Dansk Fjernvarme Kim Mortensen – det skriver Avisen Danmark.

    Ifølge Dansk Fjernvarme har landets kommuner i 2023 fået indsendt fjernvarmeprojekter med potentiale til at udskifte 45.500 gasfyr. Da flere projekter er under udarbejdelse, forventer Dansk Fjernvarme, at tallet ender omkring 50.000.

    Men selvom fjernvarmeselskaberne arbejder på højtryk, er flere projekter i venteposition. Ifølge Dansk Fjernvarme står mindst 13.000 fjernvarmeprojekter i kø, fordi fjernvarmepuljen er tom.

    - Tilskud fra fjernvarmepuljen er en forudsætning. En stor del af projekterne har fået tilskud - men i og med er der er så meget fart på, er puljen oversøgt. Hvis der ikke kommer flere penge i den nu, vil projekterne gå i stå, siger Kim Mortensen.

    Kim Mortensen er ikke overrasket over, at så mange har søgt om at få tilskud.

    - Det kommer ikke bag på mig. Vi har hele tiden vidst, at kommuner og fjernvarmeselskaber var i gang. Det kommer bag på mig, at man er modvillig mod at fylde fjernvarmepuljen op, siger han og tilføjer:

    - I valgkampen stod partierne i kø med synspunkter om, at fjernvarmepuljen ikke skulle løbe tør.

    *****

    Frederiksborg Amts Avis:
    Mulig fusion mellem fjernvarmeselskaber rykker nærmere

    Til december skal Farum Fjernvarme og Vestforbrænding beslutte, om de skal fusionere. Formålet med en fusion er lavere priser til forbrugerne i Farum. Det skriver bl.a. Frederiksborg Amts Avis, der kan fortælle, at de to selskaber netop nu er i gang med at færdiggøre et beslutningsgrundlag for sammenlægningen.

    - I forlængelse af beslutningen i foråret 2023 på Farum Fjernvarmes årsmøde om at afsøge mulighederne for en sammenlægning med Vestforbrænding har der været et rigtig godt samarbejde mellem de to selskaber. Hensigten er at kunne sænke varmeprisen, sikre større forsyningssikkerhed og skabe sammenhæng i varmeforsyningen til fordel for både Farum Fjernvarmes kunder og for Vestforbrænding, siger bestyrelsesformand for Vestforbrænding og borgmester i Furesø Kommune Ole Bondo Christensen (S) i en pressemeddelelse.

    Bestyrelsesformand for Farum Fjernvarme, Henrik Haugaard Pedersen, håber, at de afsluttende forhandlinger vil munde ud i en sammenlægning ved årsskiftet.

    - Der er et rigtig godt samarbejde og forhandlingsklima mellem Vestforbrænding og Farum Fjernvarme om en sammenlægning. Det er en kompliceret proces, hvor vi skylder hinanden at være grundige. Vi arbejder lige nu på, at få resultaterne af de tekniske og økonomiske undersøgelser klar, så de kan danne grundlag for Farum Fjernvarmes repræsentantskabs endelige beslutning på et repræsentantskabsmøde i december, siger han i pressemeddelelsen.

    *****

    JydskeVestkysten:
    Kommunens landsbyer er delt i varme vindere og kolde tabere

    Både som borgmester i Esbjerg Kommune og formand for Dansk Fjernvarme er Jesper Frost Rasmussen stærkt bekymret over, at statens fjernvarmepulje er tom. Det er en absurd situation og en katastrofe siger han til JydskeVestkysten.

    - Det er en katastrofe og en absurd situation. Alle er gået i gang og er klar, men der er ingen penge, siger Jesper Frost Rasmussen, der sammen md 13 andre borgmester har påpeget problemet for regeringen.

    Blandt andet har det ramt landsbyerne St. Darum og Gredstedbro i Esbjerg Kommune. For pengene fra fjernvarmepuljen uddeleles efter først-til-mølle-princippet. Det skaber både vindere og tabere blandt landsbyerne i Esbjerg Kommune.

    Klima- og energiordfører Henrik Frandsen fra regeringspartiet Moderaterne har forståelse for udfordringerne i landsbyerne.

    - Der er ikke penge nu, men det betyder ikke, at der ikke kommer penge. Naturgassen skal ud af husholdningerne i 2035. Vi mener det alvorligt, siger Henrik Frandsen.

    Men hvor bliver pengene af?

    - Det er fantastisk, at der har været run på fjernvarmepuljen. Der har bare været for få penge. Der er en god chance for, at der bliver oprettet en ny fjernvarmepulje. Jeg kan ikke bare sidde og love det, siger Henrik Frandsen.

    *****

    Frederiksborg Amts Avis:
    Borgere siger nej til fjernvarme efter fald i gaspris

    Stort fjernvarme-projekt droppes i Smørumnedre. Dansk Fjernvarme kalder det en tendens på landsplan.

    Smørum Kraftvarme bekræfter, at man nu dropper en større fjernvarmeudrulning i Smørum. Ifølge Frederiksborg Amts Avis skal årsagen findes i en meget lav borger-tilslutning samt få entreprenør-tilbud på dele af de udbudte områder.

    - Vi finder det ærgerligt, at vi ikke kan levere fjernvarme til områder i Smørumnedre, der stadig har gas, for kapaciteten er til fjernvarme, siger Jan Søberg, formand for bestyrelsen hos Smørum Kraftvarme.

    Hos Dansk Fjernvarme er nyheden fra Smørum ikke en overraskelse.

    - Vi ser desværre en tendens til at flere fjernvarme-projekter enten falder til jorden eller skal i omudbud. Det er generelt blevet sværere at overbevise folk om, at tiden er inde til at forlade gassen. På et år er gaspriserne faldet med 85 procent, og det har fået folk til at tænke med pengepungen og holde igen, siger Rune Moesgaard, politisk chef i Dansk Fjernvarme.

    *****

    Sjællandske:
    Næstved Fjernvarme retter ind: Kom på varmen for 35.000 kroner

    Næstved Fjernvarme sænker nu taksten for tilslutning markant – fra 84.000 kroner til 35.000 kroner. Det skal bl.a. lokke flere med på varmen i Appenæs, hvor tilslutningen er kritisk lav. Samtidig bliver fristen for tilmelding udskudt med en måned, fremgår det af Sjællandske.

    Ifølge formand Kristoffer Petersen er det en dialog med de potentielle forbrugere, der har ført til ændringerne.

    - Det er altid rart at blive klogere og vi har haft møder med nogle af vores forhåbentlig kommende andelshavere, som har gjort os opmærksomme på, at tilslutningsprisen var den største åbenlyse forhindring for at koble sig på varmen. Det har vi nu gjort noget ved og vi mener stadig vi har et rigtigt godt produkt, siger Kristoffer Petersen.

    Tilslutningsprocenten i Appenæs har netop sneget sig op på 22,2 procent. Det er langt under kravet på 60 procent og derfor er deadline for tilslutning samtidig udskudt fra 31. oktober til 30. november.

    - Vi må erkende at vi ikke har været dygtige nok til at sælge produktet. Derfor har vi givet kommende andelshavere mere tid til at tage stilling til om de vil med på varmen og den grønne omstilling, tilføjer fjernvarmeformanden.

    *****

    Dagbladet Roskilde:
    Beboerne lader vente på sig - men nu bakker kommunen op

    Hvis Fors skal gå i gang med at lave fjernvarme i Osted, skal 638 husstande, eller det der svarer til 70 procent af Osteds husstande, tilmelde sig. I øjeblikket er tilslutningsprocenten 17, men det kan måske ændre sig, efter at kommunen nu har meldt ud, at de er klar til gå med.

    - De store kommunale bygninger spiller en rolle i Osteds samlede energiforbrug. Det er blandt andet derfor, vi som kommune allerede nu melder ud, at vi går med. Vi vil gerne vise vores opbakning til projektet og samtidig øge sandsynligheden for, at det kan realiseres, siger borgmester Tina Mandrup ifølge Dagbladet Roskilde.

    Lejre Kommune har allerede udskiftet gasfyr med grønnere varmeløsninger i flere af de kommunale bygninger. Sidste år indviede kommunen for eksempel to store varmepumper ved Firkløverskolen i Kirke Sonnerup og Østergård Aktivitetscenter i Karleby.

    - Vi er glade for vores varmepumper dér, hvor vi har dem. Alligevel vil vi i Osted foretrække fjernvarmen, hvor det er muligt. Det betyder noget for os, at fjernvarmeselskabet løbende kan vælge den mest klimavenlige energikilde. Og det giver en ekstra tryghed, at det er et stort og erfarent forsyningsselskab, der står for hele driften, siger borgmesteren.

    *****

    JydskeVestkysten:
    Selskab beder om yderligere garanti for 327 millioner

    Den massive udvidelse af fjernvarmen i Haderslev bliver langt dyrere, end fjernvarmeselskabet havde kalkuleret med. I denne uge skal politikerne derfor tage stilling til en udvidelse af kommunens garantistillelse på 327 millioner. Det fortæller JydskeVestkysten.

    Den vigtigste grund til prisstigningen er, at fjernvarme var meget mere populært end forventet. Da udrulningen begyndte i 2021, var forventningen, at 1922 ejendomme ville springe på fjernvarmevognen. Men Haderslev Fjernvarme endte med at underskrive kontrakt med 3034 husejere - næsten 60 procent flere:

    - Det er langt flere, end vi havde turdet drømme om, skriver Morten Hartmann i et brev til Haderslev Kommunes teknik- og klimaudvalg.

    De ekstra mange kommende kunder gør også, at der er brug for større produktionskapacitet. Haderslev Fjernvarme planlægger en stor varmepumpe samt elkedler og akkumuleringstank i Langkær. Og her var der oprindeligt afsat 80 mio. kroner – det er i stedet nødvendigt med 202 millioner.

    Endelig er der også prisstigninger og placeringen, fordi der skal etableres en ledning indtil sydbyen.

    - Det ser ud til, tingene har toppet. Med den garanti vi nu beder om, kan vi gennemføre de ting, der er planlagt, siger Morten Hartmann.

    *****

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...