Gå til hovedindhold

Spildevand kan levere varme til tusindvis af boliger: Men der er et problem

LÆS I DAG: Prisloft på overskudsvarme: Forbrugerbeskyttelse eller benspænd? Hedensted Fjernvarme siger goddag til sin tredje direktør siden 2020.”Den her sag var dråben”: Energilobbyister taler dunder mod Danmarks Naturfredningsforening. Polakker vil have grøn fjernvarme: Derfor tog de til Næstved.

09. nov. 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Nordjyske Stiftstidende:
    Spildevand kan levere varme til tusindvis af boliger: Men der er et problem

    Aalborg Forsyning er tvunget til at trække i bremsen for et stort varmeprojekt, hvor spildevand fra Renseanlæg Vest ville have leveret overskudsvarme til fjernvarmenettet hos Aalborg Forsyning. Det er et nyt prisloft for overskudsvarme, der stopper projektet, skriver Nordjyske Stiftstidende.

    I stedet ser det nu ud til, at projektet, der årligt ville reducere CO2-udledningen med 21.000 ton, nu kan skylles direkte ud i lokummet. Det ville ellers kunne levere varme til 4.400 parcelhuse hvert år.

    - Vi vil simpelthen komme til at køre med underskud på sådan et projekt, siger teknisk direktør i Aalborg Forsyning, Jesper Høstgaard-Jensen.

    Aalborg Forsyning er nu nødt til at en alternativ, men både dyrere og mindre grøn løsning.

    - Det vil være mindre effektive løsninger, som vi skal kigge ind i, og de vil alt andet lige være dyrere, siger den tekniske direktør.

    Så i stedet for at udnytte den oversete ressource eller det brune guld, skal det rensede spildevand nu i stedet ledes ud i Limfjorden, som det sker i dag.

    - Det er spildevand, og vi tilfører ikke varme til det på noget tidspunkt. Vi hiver bare den varme ud af vandet, der er der allerede. På visse tidspunker af året er det otte grader, og så hiver vi nogle grader ud af det, inden vi sender det ud i fjorden, ligesom vi plejer, siger administrerende direktør i Aalborg Forsyning, Søren Gais Kjeldsen.

    Læs også: Prisloft rammer Hadsund: Dropper overskudsvarme fra spildevand.

    *****

    Energy Supply:
    Prisloft på overskudsvarme: Forbrugerbeskyttelse eller benspænd?

    Fra den 1 januar 2024 træder et prisloft på overskudsvarme i kraft med tilbagevirkende kraft, så også allerede eksisterende overskudsvarmeprojekter bliver påvirket. Det er håbløst, lyder det fra aktører i energisektoren, skriver Energy Supply, der har været med på en konference om netop overskudsvarme, der blev afholdt tidligere på ugen af Dansk Fjernvarme og Dansk Industri.

    Argumenterne for at bibeholde det nuværende prisloft på overskudsvarme skulle man lede længe efter på konferencen, der havde samlet omkring 100 deltagere.

    - Det er ikke nogen ny sag det her. Jeg har beskæftiget mig med overskudsvarme i 16 år. Ministeren (Lars Aagaard, red.) siger, at han er implementeringsminister. Det lyder top fedt, hvis der altså sker noget. Afskaf prisloftet, Aagaard, burde være vores mantra i denne tid, sagde Troels Ranis, direktør i DI Energi indledningsvist.

    Ifølge en rapport fra Rambøll udnyttes 13 procent af industriens overskudsvarme i fjernvarmenettet. Der er mildest talt et stort uudnyttet potentiale. Derfor har industri og energisektor kæmpet side om side for at undgå en høj afgift på udnyttelse af overskudsvarmen, som Skat i en årrække har forsøgt at indføre.

    Det er lykkedes at undgå. Men i stedet præsenterede myndighederne et andet værktøj. Nemlig et prisloft på udnyttelse af overskudsvarme.

    - Vi ønskede en ramme for anvendelsen af overskudsvarmen. Det fik vi, men det var ikke et prisloft, vi ønskede. Det er i forvejen svært at få både energiregningen og det økonomiske til at gå op, og der er allerede indbygget reguleringer i varmeforsyningsloven. Vi behøver ikke flere benspænd, sagde Kim Mortensen, administrerende direktør hos Dansk Fjernvarme.

    Dansk Fjernvarme og en række andre aktører heriblandt Aalborg Forsyning har man i dag foretræde for klima-, energi og forsyningsudvalget med det ene formål at få fjernet prisloftet på fjernvarme.

    *****

    Energy Supply:
    Hedensted Fjernvarme siger goddag til sin tredje direktør siden 2020

    Fra den 1. februar 2024 sætter 45-årige Martin Lindhardt sig i direktørstolen hos det midtjyske energiselskab Hedensted Fjernvarme. Dermed håber fjernvarmeselskabet, at de har løst deres udfordring med at finde en ny direktør, skriver Energy Supply.

    Og der er tale om en direktør med erfaring fra fjernvarmeområdet. Martin Lindhardt har de seneste 15 år været ansat i Cowis fjernvarmeafdeling. Først som specialist og senere som projektleder, hvor han har haft ansvaret for en række store fjernvarmeprojekter herunder Tvis' udvidelser i Vejle, Kolding og Middelfart. Martin Lindhardt har også tidligere arbejdet i Aalborg Forsyning.

    Martin Lindhardt kommer til Hedensted Fjernvarme som den tredje på posten siden maj 2020, hvor Gitte Gulberg kom til som den første direktør i fjernvarmeselskabets historie.

    *****

    Klimamonitor:
    ”Den her sag var dråben”: Energilobbyister taler dunder mod Danmarks Naturfredningsforening

    Hovedstadens Forsyningsselskab nedskriver sit regnskab med en halv milliard kroner, fordi Aflandshage Vindmøllepark er kortsluttet. Forløbet får Green Power Denmark til at lange ud efter Danmarks Naturfredningsforening og NGO’ere generelt, skriver Klimamonitor.

    Der er tale om 26 havvindmøller på op til 220 meters højde med en effekt på 11 megawatt hver især. Hofor havde udset dem til en placering i Køge Bugt og med en strømproduktion svarende til 300.000 husstandes årlige forbrug allerede fra 2026.

    Men det er slut nu, lyder det fra Hofor, fordi Energiklagenævnet har taget en klage fra Danmarks Naturfredningsforening(DN) om utilstrækkelig flagermustælling til efterretning og sendt tilladelsen tilbage til fornyet behandling.

    Usikkerheden om de nødvendige myndighedstilladelser har betydet, at Københavns Borgerrepræsentationen ikke vil stille de nødvendige garantier for projektet. Investeringen i de 26 havvindmøller er derfor sat i bero.

    - Udfordringen her er, at Danmarks Naturfredningsforening får det til at se ud som sagen handler helt konkret om flagermusene. Men lige fra begyndelsen har de været imod dette projekt og blandt andet også klaget over lyspåvirkning i forbindelse med dark sky ved Stevns. For mig at se er udfordringen, at man siger, man er for grøn omstilling, og der kan findes løsninger på sameksistens. Alligevel gøres hver enkelt projekt til en principiel sag. For DN siger, at de gerne vil omstillingen, men hver gang, når det kommer til stykket, og der reelt skal flyttes arealer og laves kompromisser, så er der altid lige noget i vejen for sameksistens, siger direktør for vedvarende energi, public affairs og kommunikation hos Green Power Denmark, Thomas Aarestrup Jepsen.

    Til EnergiWatch har direktøren fra Green Power Denmark også dadlet de grønne ngo’er i forbindelse med dette havvindsprojekt.

    - Det er i den grad på tide, at visse organisationer kigger sig selv i spejlet og melder klart ud, om de overhovedet vil den grønne omstilling.

    *****

    Sjællandske:
    Polakker vil have grøn fjernvarme: Derfor tog de til Næstved

    Polen har Europas næststørste fjernvarmenet, men hovedparten af varmen kommer fra kul. Derfor er en polsk delegation i disse dage i Danmark for at se på muligheder for affaldsvarme, som i Næstved, hvor 95 procent af varmen kommer fra det vi smider ud og kasserer som restaffald. Det skriver Sjællandske.

    Polens overskyggende problem er, at 70 procent af fjernvarmen kommer fra kul, som udleder skadelige stoffer i form af svovlsyre og kvælstofoxider, når det brændes af. Det giver massive problemer med luftforurening, og det vil man gerne have løst med inspiration fra Danmark

    - I Polen har vi i dag kun tre-fire værker, der kører med affaldsvarme. Til gengæld har vi en masse skrald, der hober sig op på gammeldags lossepladser. Det er årsagen til, at vi bl.a. er i Næstved, fortæller talsmand for delegationen, Michat Rynkowski.

    Næstved Fjernvarme får masser af varme fra affaldsforbrænding. 95 procent af varmen kommer fra skrald, hovedparten fra fra restaffald, som vi selv sorterer ude foran husgavlen, mens resten kommer fra udenlandske importeret affald, som Affald Plus tjener penge på at brænde af.

    Udover Næstved besøger de polske fjernvarmefolk også Høje-Taastrup, Roskilde, Solrød, Egedal og Hillerød i løbet af besøget i Danmark.

    Andre klikkede på...