Gå til hovedindhold
Rammevilkår & Regulering
Projekter & Planlægning

Prisloft rammer Hadsund: Dropper overskudsvarme fra spildevand

Hadsund Fjernvarme må vinke farvel til overskudsvarme fra det lokale rensningsanlægs spildevand, som ellers kunne have dækket 40 pct. af varmeproduktionen. Prisloftet gør det for risikabelt at opføre en planlagt spildevandsvarmepumpe.

9. nov. 2023
Tekst af Niklas Lindstrøm Jørgensen, nlj@danskfjernvarme.dk

I dag ryger varmen fra det lokale spildevand direkte ud i Mariager Fjord. Det var Hadsund Fjernvarmes håb, at man kunne udnytte den til fjernvarme i stedet - men det håb er nu slukket af prisloftet. Foto: Jesper Voldgaard.

Indhold

    Hadsund Fjernvarme var klar.

    Mariagerfjord Vand var klar.

    Men nu er der endegyldigt blevet sat en stopper for et planlagt samarbejde, som ved hjælp af en spildevandsvarmepumpe skulle have sikret overskudsvarme fra det lokale rensningsanlæg.

    Anlægget kunne have dækket hele 40 procent af varmebehovet hos Hadsund Fjernvarmes cirka 2.200 forbrugere.

    I stedet for tyder alt på, at det varme vand fortsat må sendes direkte i Kattegat – uudnyttet.

    Det omtalte og heftigt kritiserede prisloft på overskudsvarme omfatter nemlig også spildevand fra rensningsanlæg – det har Energistyrelsen for nylig slået fast – og dermed har man i Hadsund vurderet, at det vil være for stor en risiko at investere i en spildevandsvarmepumpe.

    Der var ellers allerede etableret en ledning mellem varmeværk og rensningsanlæg, begge parter var enige om detaljerne – og man var sågar så godt som klar til at trykke på knappen og sende projektet i udbud.

    Og selvom Hadsund Fjernvarme ikke engang skal betale Mariagerfjord Vand for overskudsvarmen, er der simpelthen en for stor usikkerhed i, at man skal holde sig under et prisloft, som man ikke kender fra år til år, forklarer direktør i Hadsund Fjernvarme, Bo Holt Andreassen.

    Beregningsmetoderne for prisloftet er nemlig ikke just hensigtsmæssige eller retvisende – og det giver en teoretisk risiko for, at man ét eller flere år når over det.

    - Hvis det sker, vil bestyrelsen kunne komme til personligt at hænge på regningen. Og det gør selvfølgelig, at man ikke kan underskrive en kontrakt på en varmepumpe, der skal afskrives over 20 år – i hvert fald ikke med ro i maven. Det skal man have, når det er forbrugernes pengepung, man varetager, siger direktøren og fortsætter:

    - Derfor har vores rådgiver sagt klart og tydeligt, at vi bliver nødt til at stoppe projektet. Og det har vi så gjort nu – desværre.

    Vi får ikke udnyttet spildevandet, vi får ikke et lige så effektivt anlæg, og det bliver dyrere at producere varmen.

    Bo Holt Andreassen, Direktør i Hadsund Fjernvarme

    Er nødt til at vælge et værre projekt

    Bo Holt Andreassen står nu tilbage og er mildest talt frustreret over situationen.

    For bliver prisloftet ikke afskaffet eller ændret væsentligt inden for de næste par måneder, ser man sig i Hadsund nødsaget til at vælge en almindelig luft-vand varmepumpe i stedet for at udnytte overskudsvarmen i spildevandet.

    En del af biomassen i produktionen skal nemlig udfases uanset hvad, så man kan elektrificere og sikre forbrugerne den mest robuste og billigste forsyningsform fremadrettet.

    - Men både miljømæssigt, teknologisk og økonomisk er det ikke et lige så godt projekt som spildevandsvarmepumpen. Vi får ikke udnyttet spildevandet, vi får ikke et lige så effektivt anlæg, og det bliver dyrere at producere varmen. Prisloft eller ej, så vil alternativet i form af en luft-vand varmepumpe aldrig blive billigere end overskudsvarmen i spildevandet. Det er jo det, der skriger til himlen, siger direktøren og fortsætter:

    - Og så er det endda helt unødvendigt. Vi har i forvejen en varmeforsyningslov, som sørger for, at vi kun kan etablere nye anlæg, der sikrer forbrugerne billigere fjernvarme. Der er rigeligt med økonomisk regulering på nye projekter, så for mig at se er prisloftet en misforståelse.

    Man behandler varmen fra spildevand, som var det overskudsvarme fra enhver anden industri. Og det virker også som en stor misforståelse.

    Bo Holt Andreassen, Direktør i Hadsund Fjernvarme

    Virker som en misforståelse, at loft omfatter spildevand

    Man fristes til at spørge Hadsund Fjernvarme, om man ikke kunne have forudset det kommende prislofts betydning for projektet. Det har trods alt været offentligt tilgængelig viden, at prisloftet ville blive indført i år 2023.

    Det ændrer selvfølgelig ikke på det faktum, at ufornuftige rammevilkår sætter en stopper for den grønne omstilling – men samtidig mener Bo Holt Andreassen ikke, at det på noget tidspunkt har været selvskrevet, at prisloftet også skulle gælde for varmen fra spildevand.

    Tværtimod: Hadsund Fjernvarme havde faktisk antaget, at det selvfølgelig ikke ville blive tilfældet, forklarer han.

    - Man behandler varmen fra spildevand, som var det overskudsvarme fra enhver anden industri. Og det virker også som en stor misforståelse, forklarer han og fortsætter:

    - Argumentet for, at der skulle være tilført noget varme til spildevandet i processen er meget teoretisk. Man kan jo konkret dokumentere hos Mariagerfjord Vand, at spildevandet ikke varmes op, når det føres igennem rensningsanlægget.

    Vi skal have nogle enklere rammevilkår. Det er utroligt svært at træffe strategiske beslutninger i øjeblikket – faktisk stort set umuligt.

    Bo Holt Andreassen, Direktør i Hadsund Fjernvarme

    Efterlyser enklere rammevilkår – i en fart

    Hvad skal der så egentlig til, hvis 40 procent af fjernvarmen i Hadsund alligevel skal komme fra det lokale rensningsanlæg?

    Først og fremmest skal der handles fra politisk side. Og det skal gå stærkt, for beslutningsprocesserne i forbindelse med nye projekter er lange.

    Hadsund Fjernvarme har med andre ord ikke tid til at vente på, at rammerne måske – eller måske ikke – falder på plads.

    - Derfor er vi nødt til at få fjernet alle de risici, der er forbundet med prisloftet. For når en bestyrelse skal træffe en beslutning, der rækker 20 år ud i fremtiden, skal de vide med sikkerhed, at der ikke er en risiko forbundet med den. Og som tingene er i øjeblikket, er nærmest det modsatte tilfældet: Der bliver hele tiden pillet ved  forudsætningerne for nye projekter, siger Bo Holt Andreassen og fortsætter:

    - Så vi skal have nogle enklere rammevilkår. Det er utroligt svært at træffe strategiske beslutninger i øjeblikket – faktisk stort set umuligt. For mig er det tankevækkende, at politikerne selv er blevet den største barriere for den grønne omstilling, de snakker så meget om. Vores projekt fortrænger jo netop biomasse i form af skovflis, så jeg synes egentlig, vi forgæves forsøger at gennemføre alt det, man fra politisk side opfordrer os til.

    Bo Holt Andreassen understreger, at man i Hadsund allerede er nødt til at tage valget mellem overskudsvarme eller en traditionel varmepumpe inden årets udgang. I mellemtiden vil man forsøge at skubbe politikerne i den rigtige retning, fortæller direktøren.

    - Nu prøver vi at bære problematikken ind i Klima-, Energi og Forsyningsudvalget og få dem til at forholde sig til konsekvenserne af de her regler. Det bedste er nok bare at komme med eksempler på, hvad det her prisloft faktisk betyder, siger han og afslutter:

    - Vi håber på at få skabt en dialog og på, at man vil kigge på prisloftet igen.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...