Gå til hovedindhold

Ørsted rydder ud i ledelsen

LÆS I DAG: Bestyrelsen demonstrerer tillid til Nipper. Ørsteds krise ligner en dødsdom til afgørende PtX-projekt. Økonom: Direktør-farvel i kriseramte Ørsted er formentlig kun starten. Frygter cyberangreb: Virksomheder skruer op for it-budgettet. Flere partier bakker sikkerhedsrådgiver op: God idé med ministerium for national sikkerhed. Fortidsminde bremser fjernvarmeprojekt. Hofor: Derfor udskød vi at tælle flagermus. Termonet skal give varme i landsby.

15. nov. 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    EnergiWatch:
    Ørsted rydder ud i ledelsen

    Energiselskabet Ørsted har med øjeblikkelig virkning opsagt samarbejdet med to af sine ledende skikkelser i form af økonomidirektør Daniel Lerup og driftsdirektør Richard Hunter. Det sker ifølge selskabet efter gensidig aftale, fremgår det af bl.a. EnergiWatch.

    - Ligesom resten af branchen oplever Ørsted udfordrende og ustabile markedsforhold. Derfor er bestyrelsen og jeg blevet enige med vores nuværende koncernøkonomidirektør og koncerndriftsdirektør om, at vi har brug for nye og anderledes kompetencer til at lede økonomi- og EPC & Operations-funktionerne for at understøtte Ørsteds videre rejse, lyder det fra topchef Mads Nipper.

    Foreløbigt har Ørsted udpeget regionsdirektør for Europa, Rasmus Errboe, som midlertidig økonomidirektør, ligesom PTX-direktør Olivia Breeze foreløbigt krydrer sit nuværende hverv med rollen som europæisk driftsdirektør.

    Driften på koncernniveau skal frem til forventelig 1. marts næste år varetages af Andrew Brown. Briten, der blev valgt ind i Ørsteds bestyrelse ved seneste generalforsamling, har en fortid hos det portugisiske energiselskab Galp samt endnu to årtier hos olieselskabet Shell.

    *****

    EnergiWatch:
    "Bestyrelsen demonstrerer tillid til Nipper"

    Udskiftningen af to centrale topchefer i Ørsted viser dels, at krisen er kommet bag på selskabet, men også, at der er tillid til topchefen. Det er ifølge EnergiWatch vurderingen fra analytiker i Sydbank, Jacob Pedersen, der mener, at fyringerne er udtryk for en håndfast ledelse af Mads Nipper.

    For når man skærer så tæt på den øverste chef i Ørsted, men lader ham sidde, er det for Jacob Pedersen et udtryk for, at der fra bestyrelsen fortsat er tillid til Mads Nipper.

    - Vi er helt inde i inderkernen i den øverste ledelse i Ørsted, men at man vælger at udskifte de to, som man gør, er efter min mening et udtryk for, at bestyrelsen demonstrerer tillid til Mads Nipper. For ellers havde man fjernet ham, siger Jacob Pedersen.

    Han noterer sig, at man fjerner ikke bare en, men to fra den øverste ledelse, og at det er et udtryk for, hvor alvorlig sagen er.

    Fyringerne, som det nok reelt må betegnes som, sker efter Ørsted har måtte nedskrive og hensætte på sine amerikanske vindprojekter, der sammenlagt kan komme til at koste selskabet 40 mia. kroner i år alene.

    Ørsted har endnu ikke ønsket at kommentere udskiftningerne i topledelsen, skriver EnergiWatch.

    *****

    Ingeniøren.dk:
    Ørsteds krise ligner en dødsdom til afgørende PtX-projekt

    Et af Danmarks største Power-to-X-projekter, Green Fuels for Denmark, på 1,3 GW ved Avedøreværket syd for København, risikerer nu at blive droppet, fremgår det af Ingeniøren.dk. Det hænger tæt sammen med, at Ørsted ikke kan producere den nødvendige grønne strøm fra Aflandshage Vindmøllepark.

    Green Fuels for Denmark vil kunne spare op til 1.000.000 tons CO2 alene i løbet af de første 10 år i drift. Men projektet er ifølge Ørsted udfordret af både stigende omkostninger og manglen på grøn strøm i det østlige Danmark.

    Ørsted ønsker ikke at give et bud på, hvorvidt projektet overlever. Herudover ønsker Ørsted ikke at gå nærmere i detaljer om, hvorfor projektet er »udfordret«, men oplyser over for Ingeniøren, at de »stigende omkostninger« relaterer sig til både komponenter og kapital.

    Det er de samme udfordringer, der i øjeblikket rammer mange dele af den grønne omstilling hårdt, forklares det. Det drejer sig bl.a. om prisstigninger på råstoffer, stål, arbejdskraft og ikke mindst den høje rente, der også har medført, at Ørsted har droppet to store amerikanske havmølleprojekter.

    *****

    Energy Supply:
    Økonom: Direktør-farvel i kriseramte Ørsted er formentlig kun starten

    De foreløbige organisatoriske ændringer i energiselskabet Ørsted er formentlig kun de første ændringer, der rammer selskabet. Det vurderer investeringsøkonom hos Nordnet, Per Hansen, på baggrund af, at Ørsted-aktien er faldet 55 procent i løbet af 2023. Det skriver Energy Supply.

    - Dagens organisatoriske ændringer er formentlig kun starten på en større ændring, som uundgåeligt også må indbefatte, at omkostningsniveauet generelt skal sænkes, og at bredere personalereduktioner er uundgåelige, siger Per Hansen i en skriftlig kommentar.

    Han mener, at selskabet er tvunget til at omstille sig, hvilket bekræftes af Ørsted selv, der i en fondsbørsmeddelelse giver udtryk for, at de selv og resten af branchen oplever "udfordrende og ustabile markedsforhold".

    Derfor kan det også få konsekvenser højere oppe i ledelsen ifølge økonomen.

    - Investorerne har ventet på Ørsteds organisatoriske svar. Mon ikke en betydelig del har ventet, at Mads Nipper var i overhængende fare for at blive fyret? Sådan blev det ikke, i hvert fald ikke i første omgang, skriver Per Hansen.

    *****

    Energy Supply:
    Frygter cyberangreb: Virksomheder skruer op for it-budgettet

    Over halvdelen af danske virksomheder er i dag mere bekymrede for cybertruslen end for blot 12 måneder siden. Det viser PwC’s ”Cybercrime Survey 2023”, der samtidig viser, at knap syv ud af 10 virksomheder øger deres budget inden for cyber- og informationssikkerhed i det kommende år.

    Energy Supply fortæller videre, at godt halvdelen vil øge budgettet med mere end 10 procent. Og for tre ud af fires vedkommende er den øgede bekymring i nogen eller høj grad relateret til Ruslands konflikt med Vesten.

    - Det voksende fokus på cybersikkerhed og de øgede budgetter på området skal ses i lyset af det aktuelt høje trusselsniveau, herunder den geopolitiske situation med blandt andet krig i Ukraine. Center for Cybersikkerhed har i maj 2023 vurderet, at truslen fra cyberkriminalitet mod danske virksomheder og myndigheder er meget høj, og vores undersøgelse bekræfter, at hændelsesniveauet i dansk erhvervsliv fortsat er på et relativt højt niveau, udtaler Mads Nørgaard Madsen, partner og it-sikkerhedsekspert i PwC, i en pressemeddelelse.

    *****

    DR.dk/Nyheder:
    Flere partier bakker sikkerhedsrådgiver op: God idé med ministerium for national sikkerhed

    En række partier fra oppositionen - SF, R og LA - bakker den tidligere Nato-ambassadør, Michael Zilmer-Johns op. Han har talt for, at der skal oprettes et ministerium for national sikkerhed for at sikre kritisk infrastruktur. Det skriver DR.dk/Nyheder.

    - Jeg er helt enig med Michael Zilmer-Johns i, at der er blevet sovet i timen i forhold til, hvordan vi sikrer vores kritiske infrastruktur og beskytter den bedre og i det hele taget forholder os til den nye virkelighed med hybrid krigsførelse, siger SF’s forsvarsordfører, Anne Valentina Bertelsen.

    Michael Zilmer-Johns siger i et interview med DR, at den danske strategi for at sikre vores kritiske infrastruktur mod udenlandske angreb er baseret på "håb" og opfordrer regeringen til at oprette et særskilt ministerium for national sikkerhed.

    - Konklusionen er klar - vi har brug for, at vi får en minister, som har det samlede ansvar for samfundssikkerhed, siger han til DR.dk.

    Og den tanke bakker Liberal Alliances forsvarsordfører, Carsten Bach, op om.

    - Vi står jo over for en potentiel ministerrokade, og det kunne jo være, at regeringstoppen skulle sætte sig sammen og tage snakken allerede nu og muligvis skille den nationale sikkerhed og det civile beredskab ud og lave et selvstændigt ministerium, siger han.

    *****

    Fyns Amtsavis:
    Fortidsminde bremser fjernvarmeprojekt

    Midtfyn Energi er i fuld gang med at grave rør ned, så husstandene i Ryslinge fremover kan forsynes med den grønnere og også noget billigere varme. Men lige nu er arbejdet sat i bero, fordi maskinerne har gravet et fortidsminde frem tæt ved indkørslen til Ryslinge Højskole. Det fortæller Fyns Amtsavis.

    Ifølge museumsinspektør på Øhavsmuseet, Anne Garhøj Rosenberg, er der tale om en såkaldt vejkiste.

    - Vejkister er tidligere tiders overførsler af vand under veje. Så du skal forestille dig to stensider, der står parallelt med hinanden på tværs af vejen, og så oven på de to rækker sten er der overliggere på, som har skulle bære vejen, siger Anne Garhøj Rosenberg.

    Vejkisten på Rødamsvej stammer tilbage fra 1800-tallet og transporterer vand fra gadekæret ved højskolen under vejen. Selv om vejkister er ret almindelige, kan man ikke bare uden videre fjerne den. Den er nemlig bevaringsværdig.

    Og ifølge direktør hos Midtfyns Energi, Karsten Godiksen, så giver fortidsmindet udfordringer.

    - Det er stadig i brug. Der løber vand i det, så vi skal have fundet en løsning på, hvordan vi kan gøre det. For vi kan hverken komme over eller under vejkisten, fortæller Godiksen.

    - Vi bliver nødt til på en eller anden måde at lægge det i nogle rør, og det prøver vi at finde en løsning på sammen med kommunen. Det er vi ikke færdige med, for der er mange, der skal ind over, uddyber direktøren.

    *****

    Klimamonitor:
    Hofor: Derfor udskød vi at tælle flagermus

    Forsyningsselskabet Hofor står til at miste en halv milliard kroner. Det skyldes, at Aflandshage-projektet med 300 megawatt er for risikabelt at gennemføre i sin nuværende form på grund af manglende optællinger af flagermus. Men Hofor har blot fulgt reglerne, lyder det fra selskabet, fremgår det af Klimamonitor.

    - Vi har fulgt myndighedernes anvisning under hele processen. Vores etableringstilladelse blev annulleret, fordi klagenævnet ønsker, at flagermustællingen skal ske FØR etableringstilladelsen og ikke EFTER, skriver Lene Solskov, kommunikationsrådgiver hos Hofor i et svar til Klimamonitor.

    Susanne Juhl, bestyrelsesformand for Hofor, mener, at erfaringerne fra Aflandshage-projektet bekræfter behovet for at kigge de samlede myndighedsprocesser i vindmølleprojekter igennem.

    - Vi har i vores projekt oplevet snubletråde, der gør, at vi sætter et ellers klar-og-parat projekt helt i bero, er bestyrelsesformanden for Hofor citeret for i en pressemeddelelse.

    Det svar har Klimamonitor bedt om at få uddybet, og det gør Lene Solskov således:

    - Vi har oplevet en del snubletråde i processen, fx Åben Dør-ordningen, der lukkede ned, og derefter etableringstilladelsen, der blev trukket tilbage, skriver Lene Solskov, kommunikationsrådgiver hos Hofor til Klimamonitor.

    *****

    Energy Supply:
    Termonet skal give varme i landsby

    Varmeforsyning i Vridsløsemagle bliver snart meget grønnere, når halvdelen af alle forbrugere skifter deres olie- eller pillefyr ud med varme fra et lokalt termonet. Det er Høje Taastrup Fjernvarme, der har stået for etableringen af varmeforsyningen, fortæller Energy Supply.

    Fjernvarmeforsyningen er etableret som en lokal løsning bestående af varmepumper i hvert enkelt hus og et kollektivt ledningsnet, der udnytter energien fra jordvarme i energibrønde og ledninger – et termonet. Den første varmeforbruger tilsluttede sig for nylig til varmenettet.

    - Jeg er stolt over, at vi ved brug af en anden teknologi – populært sagt et antal serieforbundne varmepumper med jordvarme som varmekilde - har kunne give beboerne i landsbyen adgang til fjernvarme og et forbrugerejet selskab. En løsning som kan sikre kollektiv varmeforsyning i mange mindre bysamfund, hvor traditionel fjernvarme bliver for dyr, siger bestyrelsesformand i Høje Taastrup Fjernvarme Nils Olsen i en pressemeddelelse.

    Andre klikkede på...