Gå til hovedindhold

Brancheaktører: Geotermi kan udbredes mere, end taskforce spår

LÆS I DAG: Energiselskaber halter bagefter med beredskab mod cyberangreb. Sønderborgs og Broagers varmeselskaber ser på mulighederne for en sammenlægning. AI kan barbere op til 55 mio. kr. af Københavns varmeregning. Norsk minister vil ikke forny strømkabler til Danmark.

20. nov. 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    GridTech:
    Brancheaktører: Geotermi kan udbredes mere, end taskforce spår

    Der er geotermiske ressourcer til mere end de 15 procent, som en statslig geotermi-tastforce har analyseret sig frem til som det samfundsøkonomiske potentiale for geotermi i fjernvarmesektoren. Det skriver GridTech.

    - Det hele afhænger af mange ubekendte: Hvilken elektrificeringsstrategi det enkelte fjernvarmeselskab vælger, hvilken værdi geotermi – med høj, stabil COP-værdi også om vinteren – har i den strategi, om udbygningen med fjernvarmen fortsætter i højt gear, hvor hurtigt og hvor meget, vi reducerer afbrændingen af biomasse og så videre, siger Asbjørn Haugstrup, Chief External Relations Officer i Innargi.

    Og Dansk Fjernvarme mener, at geotermi kommer til at fylde godt i energisortimentet rent varmemæssigt – og også mere end taskforcen har forudsagt.

    - Hvis de aftaler der for nuværende er i gang med at blive forhandlet bliver til noget, vil der være installeret geotermianlæg på samlet op imod 500 MW i 2030. Når vi kigger efter 2030, vil nogle af affalds- og biomasseanlæggene der ligger i områder med gode geotermi forhold være afskrevet, og så er der mulighed for at geotermi kan udgøre en større del af varmeproduktionen. GEUS er kommet med et bud på, at geotermi kan udgøre op imod 30% af fjernvarmen fra 2035, det kræver at konkurrence fra andre teknologier, forhold i undergrunden og produktionen af varme går geotermiens vej, forklarer Maria Dahl Hedegaard.

    *****

    Energy Supply:
    Energiselskaber halter bagefter med beredskab mod cyberangreb

    De danske energivirksomheder halter markant bagefter det generelle marked, hvad angår klarheden til at modstå et eventuelt cyberangreb, og mere end halvdelen mener ikke, at de har kompetencerne til det. Det fortæller Energy Supply på baggrund af en rapport fra Rambøll.

    Helt konkret svarer 61 procent af energibranchens virksomheder, at de mangler kompetencer til håndtering af cybersikkerhed. Kun 39 procent svarer, at de rette kompetencer er til stede.

    Steen Christensen, som er direktør i Rambøll Management Consulting, siger, at problemet "er meget alvorligt".

    - Hver dag ser vi cyberangreb i Danmark, inklusive i energisektoren. Det er selvfølgelig vigtigt, at man har styr på sin cybersikkerhed, når man arbejder i en sektor, hvor man arbejder med kritisk infrastruktur, siger Steen Christensen.

    Mens 66 procent af alle danske top-1000 virksomhed har beredskabsplaner på plads i tilfælde af et cyberangreb, er dette tal for energibranchen nede på 54 procent.

    - Det kan jo i yderste konsekvens betyde, at danskerne kommer til at mangle el, varme eller vand, siger Steen Christensen.

    *****

    Sønderborgnyt.dk:
    Sønderborgs og Broagers varmeselskaber ser på mulighederne for en sammenlægning

    En attraktiv og fremtidssikret varmepris er et fælles ønske hos både Broager Fjernvarmeselskab og Sønderborg Fjernvarme. Derfor undersøger de to selskaber nu muligheden for at forene kræfterne ved at lægge de to selskaber sammen til et. Det skriver Sønderborgnyt.dk.

    Sønderborg Fjernvarme har allerede fået godkendt et projekt, hvor der lægges en fjernvarmeledning mellem Sønderborg og Gråsten og samtidig leveres fjernvarme i Nybøl og Vester Sottrup. Når det er gennemført, har Sønderborg Fjernvarme et sammenhængende ledningsnet fra Rinkenæs i vest til Augustenborg og Hørup i øst, og med den planlagte linjeføring via Nybøl, kommer Sønderborg og Broagers fjernvarmenet også geografisk tæt på hinanden.

    At sammenkoble og udbygge fjernvarmenettene, og drifte det hele optimalt bagefter, er en oplagt mulighed for at kunne sikre en stabil og attraktiv varmepris fremadrettet.

    - Men det kræver flere kræfter, end et lille fjernvarmeselskab som os råder over, og derfor mener vi nu tiden er inde til at undersøge nærmere, om der er basis for at forene kræfterne i et fælles selskab sammen med Sønderborg Fjernvarme, siger Peer Monger, der er formand for Broager Fjernvarmeselskab, i en pressemeddelelse.

    *****

    Børsen.dk:
    AI kan barbere op til 55 mio. kr. af Københavns varmeregning

    Hofor vil sammen med Danfoss udrulle AI-varmesystem i etageejendomme, der kan give en energibesparelse på op til 55 mio. kr. om året i det københavnske område. Der er et stort potentiale, mener de to parter ifølge Børsen.dk.

    Det er varmestyringssystemet Leanheat, der kan reducere det samlede energiforbrug i etageboligejendomme i København. Systemet er baseret på kunstig intelligens og kan på baggrund af en række data som f.eks. vejret, størrelsen på ejendommen og tidspunktet på døgnet gøre det muligt for fjernvarmeselskabet Hofor at se, hvornår det kan give mening at tilføre bygninger i København mindre varme, uden at beboerne kan mærke det.

    Samtidig kan systemet bl.a. også give indblik i, hvornår der præcist skal bruges varmt vand i bruseren om morgenen, og dermed give mulighed for, at man kan varme vandet op langsommere, men i bedre tid for at spare energi.

    - Vi ser hele tiden på, hvordan vi kan optimere vores produktionsanlæg og fjernvarmenettet for at reducere omkostninger og CO2. Nu er fokus på kunderne og deres bygninger, som er det tredje led i optimeringen af hele fjernvarmesystemet, siger John Halkjær Christensen, der er områdechef hos Hofor.

    Planen er, at systemet i første omgang skal rulles ud i omkring 700 etageejendomme i København. Det vil ifølge de to selskaber kunne reducere det samlede energiforbrug i bygningerne med 5 pct. samt reducere CO2 i fjernvarmeproduktionen. Ambitionerne er, at Leanheat-systemet skal udbredes til alle ca. 10.000 etageboligejendomme i Hofors fjernvarmenetværk i hovedstaden.

    *****

    Finans.dk:
    Norsk minister vil ikke forny strømkabler til Danmark

    Om få år udløber den tekniske levetid for nogle af de ældste elkabler fra Norge til Danmark. Og ifølge den norske finansminister, Trygve Slagsvold Vedum, overvejer Norge p.t. ikke at forny dem. Tiden for nye store udenlandskabler er forbi, mener han ifølge Finans.dk.

    - Centerpartiet mener, der ikke er grund til at forny tilladelserne. Det er vores klare primære holdning. Vi tror, tiden er forbi for store, nye udenlandskabler, siger Vedum.

    Eleksporten har været et af de mest betændte politiske emner i Norge, efter at elpriserne steg kraftigt forrige efterår. I en tidligere undersøgelse foretaget af VG mente 70 procent af nordmændene, at det var de udenlandske kabler, der var skyld i de høje elpriser i vinter.

    Partilederen mener, at erfaringerne med de eksisterende udenlandskabler har vist, at de, der fra begyndelsen sagde, at der ikke ville blive en stor prissmitte til Norge, tog fejl.

    Norges og Danmarks elnet er forbundet via fire søkabler. De to første, Skagerak 1 og 2, blev oprettet i 1976 og 1977 og ejes af Energinet i Danmark og Statnett i Norge.

    Andre klikkede på...