Gå til hovedindhold

Dansk Fjernvarme roser udspil fra Radikale Venstre

LÆS I DAG: Radikale vil have stærkere central udpegning af energiparker. Fjernvarme Fyn har - næsten - fået styr på klausulerne. Danmark i spidsen for energisamarbejde på tværs af Nordsøen. Så er første spadestik taget til stort fjernvarmeprojekt. Aalborg Portland indvier nyt pilotanlæg til CO2-fangst.

22. nov. 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    EnergiWatch:
    Dansk Fjernvarme roser udspil fra Radikale Venstre

    Radikale Venstre har lanceret sit udspil, der hedder ”Vedvarende energi på land nu!”, og det høster nu ros fra brancheorganisationen Dansk Fjernvarme, fordi det kan sikre den fulde gevinst uden unødvendige investeringer. Det beretter EnergiWatch.

    - Det er helt afgørende, at de mange store og nødvendige anlæg tænkes ind i en sammenhængende plan, sådan at de forskellige teknologier udnyttes til fulde, og vi ikke foretager unødvendige investeringer. Derfor hilser vi det meget velkommen, at Det Radikale Venstre netop foreslår, at planlægningen sker centralt, så vi sikrer den fulde gevinst, siger Rune Moesgaard, der er politisk chef i Dansk Fjernvarme, i en meddelelse.

    Det Radikale Venstres udspil rummer også forslag om vind- og solenergi, men på fjernvarmeområdet ser partiet gerne, at der kommer billigere finansieringsmuligheder til fjernvarmen.

    - Hvis Danmark skal have udfaset den sorte naturgas, og samtidig holde hånden under danskernes energiregning, er der brug for den grønne fjernvarme og brug for at langt flere får adgang til fjernvarme. Det Radikale Venstres nye udspil sætter tyk streg under nødvendigheden af, at vi igen får fyldt fjernvarmepuljen op, så vi kan fortsætte tempoet med at udfase den sorte naturgas, siger Rune Moesgaard.

    *****

    EnergiWatch:
    Radikale vil have stærkere central udpegning af energiparker

    Staten skal udpege færre, men større energiparker, og den økonomiske gevinst skal være bedre, foreslår Radikale i et udspil om den fremtidige energi- og forsyningspolitik. Det skriver bl.a. EnergiWatch.

    De Radikale vil give staten en mere håndfast hånd og uddele større økonomiske bonusser til kommunerne.

    - Vi foreslår som alternativ, at vi i en langt hurtigere proces får udpeget de her områder. De kommuner, der rigtig gerne vil det her, får til gengæld en langt større økonomisk gulerod, siger partiets politiske leder Martin Lidegaard.

    Partiet mener, at have mere fart på den grønne omstilling. Det skal bl.a. ske gennem en udpegning af fem til ti steder i Danmark, hvor kommunerne kan bygge større energiparker. Det vil øge tempoet og sikre, at der opføres vedvarende energi de steder, hvor elnettet kan rumme det, mener partiet.

    - De steder mener vi, at man skal udpege fra centralt hold. Men kun der, hvor kommunerne er interesserede, siger Martin Lidegaard.

    De Radikale vil dog tage deres forslag med i finanslovsforhandlingerne allerede på denne side af årsskiftet.

    *****

    Fyens Stiftstidende:
    Fjernvarme Fyn har - næsten - fået styr på klausulerne

    250 af Fjernvarme Fyns underleverandører havde kontrakter, der ikke levede op til Odense Kommunes arbejdsklausuler. Det er kommet frem ved en gennemgang af aftalerne, og nu har underleverandørerne rettet ind i de fleste sager på nær tre, oplyser konstitueret adm. direktør Kim Winther ifølge Fyens Stiftstidende.

    Sagen endte i maj måned med adm. direktør Jan Strømvigs farvel, som fulgte i kølvandet på, at han i marts var blevet sygemeldt efter at være blevet voldsomt kritiseret af flere partier i byrådet.

    Siden har den konstituerede adm. direktør Kim Winther haft opgaven med både at rette op på den sociale dumping og rydde op i de mange aftaler med underleverandører, som var indgået med de forkerte klausuler. Og nu er der ved at være styr på butikken, oplyser han.

    - Vi har fået indlagt arbejdsklausuler i stort set alle de kontrakter på nær tre. Så vi er næsten i mål med det, siger han og tilføjer:

    - I forhold til de sidste tre har vi måttet konstatere, at det er nogle projekter, der er så langt fremskredne, at det ikke har været muligt her næsten på bagkant at skrive en ny arbejdsklausul ind. Vi har simpelthen ikke mulighed for at kræve kontrakterne genforhandlet.

    *****

    Energy Supply:
    Danmark i spidsen for energisamarbejde på tværs af Nordsøen

    Danmark har overtaget formandskabet for Nordsøsamarbejdet (NESC) og vil med klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard arbejde for at gøre Nordsøen til Europas energihub og sikre en hurtigere udbygning af meget mere vedvarende energi i Nordsøen. Det skriver Energy Supply.

    Det oplyser Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.

    Formålet med Nordsøsamarbejdet er at fremme udbygningen af vedvarende energi i hele Nordsøen ved bl.a. at samarbejde om medlemmernes udbygning af infrastruktur og vedvarende energikilder i Nordsøen.

    - Nordsøen rummer et enormt energi potentiale, som kan hjælpe Europa på vej mod selvforsyning, og hvor der kan sættes projekter i gang, der strækker sig på tværs af landegrænser. Vi har ambitionerne, nu er det den svære implementering, der skal til. Det kræver, at vi luger ud i gammelt regelukrudt og får sikret nye tidssvarende rammer for marked og infrastruktur - så vi kan gøre Nordsøen til en grøn energihub, hvor industrien helt naturligt søger hen, fordi der er let adgang til energi, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M).

    *****

    Frederiksborg Amts Avis:
    Så er første spadestik taget til stort fjernvarmeprojekt

    For lidt over en måned siden indgik Halsnæs Forsyning og entreprenørfirmaet Ingels en aftale, der skal sikre fjernvarme til Melby. Og nu har parterne grebet skovlen og taget det næste skridt, fremgår det af Frederiksborg Amts Avis.

    Mandag formiddag blev der nemlig taget første spadestik til projektet, der skal udrulle fjernvarme til omkring 50 private husstande samt de kommunale grunde, og godt 86 procent af varmeforbruget i Melby har tilsluttet sig fjernvarmeprojektet.

    - Så er dagen kommet, hvor vi starter med at grave mod Melby. Vi glæder os samarbejdet med Ingels, som vi er meget trygge ved, lød det indledningsvist fra projektleder Helle Lillevang Salling fra Halsnæs Forsyning med henvisning til entreprenørfirmaet med rødder i Ølsted.

    Med projektet kan de første kunder få leveret fjernvarme allerede næste sommer, mens de sidste forventes koblet op om to år - i november 2025.

    *****

    Energy Supply:
    Aalborg Portland indvier nyt pilotanlæg til CO2-fangst

    Aalborg Portland tager 27. november 2023 endnu et skridt i sine bestræbelser på at skabe en dansk cementproduktion med et lavere CO2-aftryk, når virksomheden indvier og idriftsætter et nyt pilotanlæg til CO2-fangst. Det fortæller Energy Supply.

    Anlægget opføres i regi af det EU-støttede projektsamarbejde ConsenCUS, der har en række internationale forskningsinstitutioner og virksomheder med ombord.

    Projektet har blandt andet til formål at teste en ny teknologi inden for CCUS (carbon capture utilization and storage), der potentielt kan eliminere en betydelig del af energiforbruget ved CO2-fangst og sikre en bedre udnyttelse af den opsamlede CO2.

    - CO2-fangst er afgørende for Danmarks og Aalborg Portlands klimamål, og med idriftsættelsen af et nyt pilotanlæg til CO2-fangst lægger Aalborg Portland en ny trædesten på vejen mod danskproduceret cement med markant lavere CO2-aftryk. Vi vil reducere vores CO2-udledninger med 73 procent i 2030 sammenlignet med vores udledning i 2021, og vi vil dermed levere det største enkeltstående bidrag til regeringens klimamål. Det nye CO2-fangstanlæg skal i den forbindelse give os værdifulde erfaringer, der kan bidrage til etableringen af et CO2-fangstanlæg i fuld skala, hvormed målet er at fange mindst 400.000 tons CO2 i 2030, siger CEO Søren Holm Christensen fra Aalborg Portland.

    Cementkoncernen har sat et loft på CO2-udledningen på 600.000 tons i 2030 uanset aktivitetsniveau, og det svarer til en reduktion på 73 procent af udledningen i 2021. Her skal CO2-fangst spille en vigtig rolle og levere en CO2-reduktion på mindst 400.000 tons om året.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...