Ørsted vil fange 1 procent af Danmarks udslip
LÆS I DAG: Klimaprojekt til 55 millioner skrottet: - Økonomien holdt ikke. Ingen fjernvarme til Låsby og Herskind. Åbent ekspertmøde om prisloftet på overskudsvarme. Fjernvarmen kan blive gravet ned i Vinderslev fra januar. Dansk Fjernvarme om stævnede kraftværker: "De har handlet i god tro". Formand er ærgerlig over klager fra naboer.
Klimamonitor:
Ørsted vil fange 1 procent af Danmarks udslip
Som en del af kampen mod klimaforandringerne tager energiselskabet Ørsted mandag hul på byggeriet af to CO2-fangstanlæg, der fra 2026 skal være med til at fange og lagre 430.000 ton CO2 årligt. Det skriver bl.a. Klimamonitor.
Anlæggene skal være med til at fange og lagre CO2 ved Asnæsværket i Kalundborg og fra Avedøreværket i Hvidovre. Til sammenligning blev der fra Danmark udledt 46,2 millioner ton i 2021. Det svarer altså til næsten én procent af det.
- Vi skal sætte gang i mange forskellige grønne løsninger for at bekæmpe klimaforandringerne, og dette projekt er en af de løsninger, der kommer til at spille en vigtig rolle i indsatsen, siger Ole Thomsen, direktør for Ørsteds kraftværksforretning, i meddelelsen.
Fangstprojektet blev i maj tildelt en 20-årig kontrakt af Energistyrelsen og fik dermed del i en pulje på 16 milliarder kroner.
Ørsted forventer, at selskabets byggeri vil være klar til at kunne nedbringe en del af udledningen fra 2026.
*****
JydskeVestkysten:
Klimaprojekt til 55 millioner skrottet: - Økonomien holdt ikke
Det blev for dyrt og for besværligt for Toftlund Fjernvarme at gennemføre et storstilet vindmølleprojekt. Derfor er projektet nu skrottet, først og fremmest af økonomiske årsager. Det fortæller bestyrelsesformand for Toftlund Fjernvarme, Palle Madsen, til JydskeVestkysten.
- Der er alt for mange parametre, som gør det lidt usikkert. Det er både lovgivningsmæssigt, og så hvordan vi kunne få det gjort rentabelt for os. Projektet løber op i cirka 55 millioner kroner, hvor 40 millioner er til selve vindmøllen. Og så har vi udgifter på vel 15 millioner til en elkedel, som kunne udnytte strømmen, forklarer Palle Madsen.
Vindmølleprojektet var en del af et samarbejde med andelskartoffelmelsfabrikken, AKD, i Toftlund, som planlægger en storstilet energipark på fabrikkens arealer omkring Toftlund.
Seks vindmøller på 150 meter og 10 hektar solceller omfatter projektet, der er døbt Toftlund Vindpark. Projektet har tidligere været opdelt i to, således at tre vindmøller skulle placeres langs Tøndervej syd for Toftlund og yderligere tre syd for Rømøvej nordøst for Arrild.
Men selvom Tønder Fjernvarme altså nu er ude af projektet, får det ikke den store betydning for kartoffelmelsfabrikkens engagement i Toftlund Vindpark. Det forklarer bestyrelsesformand i AKD, Viggo Conradsen.
- Vi har jo valgt at starte et vedvarende energiprojekt omkring Toftlund-fabrikken. Det har vi, fordi vi gerne vil være en del af den grønne omstilling. Og så har vi sagt fra starten, at det her ikke er et AKD-projekt, men et Toftlund-projekt, fortæller Viggo Conradsen.
*****
Midtjyllands Avis:
Ingen fjernvarme til Låsby og Herskind
Kredsløb kom ikke i mål med deres planer om at etablere fjernvarme i Låsby og Herskind i Skanderborg Kommune – i hvert fald ikke i denne omgang. Midtjyllands Avis fortæller, at kun henholdsvis 35 og 40 procent meldte sig som interesserede i at få fjernvarme fra Kredsløb, mens minimumskravet var 70 procent.
Derfor er projektet droppet i denne omgang, fortæller fjernvarmechef i Kredsløb, Elsebeth Arendt.
- Vi er kommet med et tilbud og en mulighed for at koble sig på fjernvarmen, hvis flertallet af borgerne ønskede det. Selvom en pæn del af borgerne har takket ja og vist interesse, har flertallet ønsket noget andet, og det har vi selvfølgelig fuld respekt for, siger hun og føler, at Kredsløb i processen har oplevet en stor interesse fra borgerne, og at der har været en god dialog.
Selvom det bliver et »nej tak« til fjernvarmen i Låsby og Herskind, fortsætter Kredsløb samarbejdet med Skanderborg Kommune og herunder de aktuelle konverteringsprojekter i Skovby, Storring og Stjær, hvor der også var spænding om tilslutningen til det sidste. Men modsat Låsby og Herskind samlede Skovby, Storring og Stjær de nødvendige 70 procents tilmeldinger.
*****
Folketinget:
Åbent ekspertmøde om prisloftet på overskudsvarme
Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg afholder et åbent ekspertmøde om prisloftet på overskudsvarme med særlig fokus på overskudsvarme anvendt i fjernvarmeforsyningen. Ekspertmødet finder sted torsdag den 7. december 2023, kl. 14.00-15.15 i vær. 2-080 på Christiansborg. Det skriver Folketinget.dk.
Mange virksomheder producerer overskudsvarme, der kan anvendes i fjernvarmeforsyningen og bidrage til den grønne omstilling. Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget ønsker ved ekspertmødet er at få afdækket, hvordan den nuværende regulering af prisloftet på overskudsvarme virker i dag, og hvordan ændringer i 2024 vil påvirke aktuelle overskudsvarmeprojekter og kommende projekter.
Derudover ønsker udvalget at få anbefalinger til, hvordan potentialet for overskudsvarme kan frigøres, samtidig med at forbrugerne beskyttes. Til det formål har udvalget inviteret Forsyningstilsynet, Dansk Fjernvarme, Dansk industri og Synergi til ekspertmødet.
*****
Midtjyllands Avis:
Fjernvarmen kan blive gravet ned i Vinderslev fra januar
Tingene har ændret sig, siden Kjellerup Fjernvarme for et år siden gik ind i arbejdet med at fjernvarme til Vinderslev. I dag er der 130 kontrakter skrevet under, så alt er, som det skal være. Men nogle få uafklarede spørgsmål om blandt andet økonomien skal på plads, før Kjellerup Fjernvarmes bestyrelse i denne måned kan sige endeligt ja, hvorefter gravemaskinerne kan gå i jorden i Vinderslev.
Det oplyser driftsleder Lars Mikkel Bjørnkjær fra Kjellerup Fjernvarme til Midtjyllands Avis.
Prisen er blandt ikke helt på plads, fordi der er kommet krav fra Silkeborg Kommune om, at de veje, som Kjellerup Fjernvarme graver op, skal forsynes med et armeringsnet, når de asfalteres igen. Det er med til at fordyre projektet med 2,8 millioner kroner.
Det er den ene ting, der skal tages stilling til. Den anden ting er mere lokal.
- Nogle borgere er ikke så bekymrede for varmen mere, som da prisen på naturgas var høj sidste år. Nogle få borgere i Vinderslev har spurgt, om vi ikke kan lægge fjernvarmerørene ud til dem, hvor de så kan koble sig på senere, siger Lars Mikkelsen Bjørnkjær.
- Men det er skidt, hvis det er sådan, det skal gøres, for projektet i Vinderslev er hægtet op på et tilskud fra staten, som kun udbetales, hvis der lægges fjernvarme ind i husene, forklarer driftslederen.
*****
EnergiWatch:
Dansk Fjernvarme om stævnede kraftværker: "De har handlet i god tro"
Dansk Fjernvarme håber ifølge EnergiWatch, at en række formildende omstændigheder kan få betydning for den endelige afgørelse mod de kraftværker, der nu er stævnet af Konkurrencerådet for at bryde konkurrenceloven.
- Det har hele tiden været vores opfattelse, at værkerne har handlet i god tro, hvor ønsket har været at stille materiel til rådighed på reservekapacitetsmarkedet, lyder det således fra Dansk Fjernvarme.
Brancheorganisationen, der har 46 af kraftværkerne i sin medlemskreds, håber, at domstolene vil se på sagen med milde øjne grundet flere formildende omstændigheder.
- Det er en ærgerlig afgørelse, fordi værkerne aldrig har været ude på at tjene penge eller presse priser op for egen vindings skyld, men kun har handlet i god tro, da de forud blev præsenteret for en advokatvurdering om, at det var lovligt, udtaler kommunikations- og pressechef, Rune Birk Nielsen.
*****
JydskeVestkysten:
Formand er ærgerlig over klager fra naboer
Holsted Varmeværk er indstillet på at flytte nogle solceller ved Vestermarken for at få plads til et flisværk til 55 millioner kroner. Økonomiudvalget ser på den nye placering ved mødet tirsdag, mens varmeformand mener, at der nu er spildt et helt år uden byggeri af et flisværk. Det skriver JydskeVestkysten.
Holsted Varmeværk har planen klar, så hvis Økonomiudvalget siger ja på tirsdag, skal der udarbejdes en ny lokalplan. Den nuværende plan for den påtænkte placering af flisværket åbner nemlig kun for solpaneler og ikke for bygninger, men det vil der muligvis bliver ændret på.
- Jeg synes bare, det er ærgerligt, at vi har spildt et helt år, hvor vi i stedet kunne have begyndt at fyre med billig flis i stedet. Den forsinkelse går kun ud over forbrugerne, siger formand for Holsted Varmeværk, Jens Brodersen om den langtrukne sagsbehandling.
Og det slutter ikke der, mener formanden, der ser frem til, at det varer et stykke tid, inden forbrugerne kan få flisfyret varme.
- Nu skal vi så igennem en revision af den nuværende lokalplan, og det kommer - sikkert inklusive nogle klager - til at tage et år, og når vi så forhåbentligt får en godkendelse, så tager det et år at bygge værket. Vi skal altså vente to år på billigere varme, hvor vi i stedet kunne have begyndt at bygge nu, siger formanden.
Skriv kommentar