Gå til hovedindhold

Lars Aagard trækker i land: Ingen prisloft på spildevandsvarme

LÆS I DAG: Fjernvarmeværk har fået støtte til flere varmepumper. IEA: Danmarks forbrug af træpiller er ikke bæredygtigt. Danmark vil have europæisk klimamål i 2040 på 90 procent. Forsyning dropper fjernvarmeprojekter i tre gasbyer – fjerde by får ny chance. Fjernevarmeprojekter får dødsstødet - på nær ét sted. Her kommer fjernvarmen – måske.

06. dec. 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    CleanTechWatch:
    Lars Aagard trækker i land: Ingen prisloft på spildevandsvarme

    Er varme fra spildevand omfattet af prisloftet på overskudsvarme? Ja, lød svaret i første omgang fra Klimaminister Lars Aagard (M) i oktober. Aalborg Forsyning droppede derpå et storstilet varmepumpeprojekt – men nu er ministeren vendt 180 grader, fremgår det CTWatch.

    Det fremgår af et berigtigelsesbrev og nyt udvalgssvar fra ministeren til spørgsmålets ophaver, Klima-, Energi-, og Forsyningsudvalget (KEF), dateret 1. december.

    ”Det er Energistyrelsens vurdering, at varme fra spildevand ikke må anses for at være uundgåelig varme, der er produceret som biprodukt fra et industrianlæg,” skriver Lars Aagaard.

    ”Dermed vurderes det, at varme fra spildevand ikke er omfattet af varmeforsyningslovens definition af overskudsvarme, og derfor heller ikke af prisloftreguleringen på overskudsvarme.”

    På grund af udsigten til et prisloft valgte Aalborg Forsyning at sætte et større varmepumpeprojekt til 195 mio. kr. på pause. Samtidigt lød det fra forsyningsselskabet, at den risikerede at tabe penge på den 6 MW varmepumpe, som allerede er under opførsel og efter planen kan tages i drift i starten af 2024.

    *****

    Viborg Stifts Folkeblad:
    Fjernvarmeværk har fået støtte til flere varmepumper

    Stoholm Fjernvarmeværk har fået 6,9 millioner kroner i støtte fra Energistyrelsen til at etablere endnu et varmepumpeanlæg, der skal levere billig varme til Stoholm og Østfjends. Det skriver Viborg Stifts Folkeblad, der også nævner, at det kan give fjernvarme til omkring 400 ny varmekunder.

    - Det er vi glade for, for der er mange om buddet for at få støtte til den slags projektet i øjeblikket, siger Henry Jensen, der er formand for bestyrelsen.

    Planen er at etablere et nyt anlæg, der som minimum bliver på størrelse med det eksisterende, som stod klar til brug i eftersommeren 2020 på Aagade. Man håber dog, at kunne finde en placering til varmepumpeanlægget og en ny akkumuleringstank til at lagre varmen tættere ved det eksisterende værk på Industrivej.

    Det nye varmepumpeanlæg skal altså gøre det muligt at levere varme til de nye varmekunder i Østfjends, men det kræver, at mindst 70 procent af de mulige varmekunder i de to landsbyer siger ja til tilbuddet om at blive koblet på fjernvarmen, understreger Henry Jensen.

    - Det går fremad, selvom vi gerne så, at det gik lidt hurtigere. Men jeg er sikker på, at vi når 70 procent op til jul, og at vi når 80 procent mellem jul og nytår. Vi skal nok nå i mål med det her, siger Henry Jensen.

    *****

    GridTech:
    IEA: Danmarks forbrug af træpiller er ikke bæredygtigt

    Flere vindmøller og biomasse har sikret Danmark en samlet energiforsyning, hvor kun godt halvdelen baserer sig på fossile brændsler. Alligevel er omstillingen ikke bæredygtig, fremgår det ifølge GridTech af en helt ny rapport fra Det Internationale Energiagentur.

    Danmark får store roser for at have nedbragt andelen af fossile brændsler i vores samlede energiforsyning fra 75 procent i 2011 til 53 procent i 2022, hvilket er et pænt stykke under IEA-gennemsnittet på 79 procent.

    - Overordnet set er der god grund til, at Danmark får ros af IEA for meget af det, vi historisk har gjort for at nedbringe vores drivhusgasudledninger, forklarer Karsten Capion, senioranalytiker ved Concito, der dog samtidig påpeger, at ikke alt er lutter grønne skove.

    For faldet i andelen af fossile brændsler som kul og naturgas er blandt andet båret frem af et øget forbrug af bioenergi, som fra 2011 er steget fra at udgøre 20 procent til i 2022 at udgøre 34 procent. Det vil, mener Karsten Capion, ikke være bæredygtigt for globale niveauer på længere sigt.

    - Som IEA også påpeger, så handler vores drastiske reduktion af fossile brændsler i udbredt grad om, at vi har erstattet kul og olie med biomasse. Vel at mærke til et niveau, der i dag er langt højere, end det globalt er bæredygtigt. Derfor bør Folketinget vedtage ny politik, der tilskynder til en reduktion af vores høje biomasseforbrug, siger Karsten Capion.

    *****

    Energy Supply:
    Danmark vil have europæisk klimamål i 2040 på 90 procent

    Som det første land melder Danmark nu ud, at EU skal reducere mindst 90 procent af CO2-udledningerne i 2040. Udmeldingen kommer forud, at EU-landene i foråret skal have politiske drøftelser om, hvad EU skal reducere i 2040. Det skriver Energy Supply.

    - Der håber jeg, at vi med vores udmelding kan inspirere andre til at melde niveauer på mindst 90 procent ind, siger klimaminister Lars Aagaard på klimatopmødet COP28 i Dubai.

    Det europæiske klimaråd, European Scientific Advisory Board on Climate Change, anbefalede i sommer, at EU vedtog et reduktionsmål på 90 til 95 procents reduktion i 2040.

    - Jeg opfordrer vores europæiske naboer derhjemme og her på COP’en til, at EU skal hæve sine ambitioner på det, der ligger efter 2030, siger Lars Aagaard.

    Selv om Danmark er hurtige til at melde et nyt mål på banen, er der stadig lang vej, før det oprindelige 2030-mål er opfyldt på 55 procents reduktion i forhold til 1990. Lars Aagaard mener dog godt, at Danmark kan melde nye mål ind, før vejen til de første er vist.

    - Det er rigtigt, at Danmark i forhold til internationale mål for 2030 ikke er på plads endnu. Og det er, fordi det handler om landbrugets udledninger, og der afventer vi fortsat rapporten fra Svarer-udvalget, siger han med henvisning til ekspertudvalget bag en ny drivhusgasafgift på landbruget.

    *****

    Energy Supply:
    Forsyning dropper fjernvarmeprojekter i tre gasbyer – fjerde by får ny chance

    Interessen for at skifte gassen ud med fjernvarme i Rønnede/Kongsted, Karise og Dalby har været så lille, at Faxe Forsyning nu giver de tre projekter dødsstødet. Til gengæld forlænges tilmeldingsfristen for fjernvarmeprojektet i Faxe Ladeplads, skriver Energy Supply.

    Den officielle tidsfrist for Faxe Forsynings fjernvarmetilbud var den 1. november i år. Siden da har Faxe Forsyning undersøgt muligheden for at skære projektet til. Den endelige afgørelse blev taget på bestyrelsesmødet den 30. november.

    – Vi har regnet på tallene, og vi vurderer, at der er en god chance for, at Faxe Ladeplads kan få fjernvarme. Vi har derfor besluttet at forlænge tidsfristen for de uforpligtende tilkendegivelser og give borgerne i Faxe Ladeplads en sidste chance for at vise deres interesse, udtaler administrerende direktør Marianne A. Andersen i Faxe Forsyning i en pressemeddelelse.

    Forlængelsen gælder til den 1. marts 2024.

    *****

    Dagbladet Ringsted:
    Fjernevarmeprojekter får dødsstødet - på nær ét sted

    En hel måned med uvished er gået, men nu er der endelig nyt om mulighederne for at få fjernvarme via Faxe Forsyning i fremtiden. Det sker efter en sløj interessetilkendegivelse for fjernvarme i tre byområder, mens interessen i Faxe Ladeplads viste sig at være lidt større. Det beretter Dagbladet Ringsted.

    I en pressemeddelelse fra Faxe Forsyning mandag fremgår det, at det nu er besluttet at lukke tre af de fire fjernvarmeprojekter ned, inden de for alvor er begyndt. Det er de tre fjernvarmeprojekter i Karise, Dalby og Kongsted/Rønnede-området, der nu sløjfes.

    I mandagens pressemeddelelse fra Faxe Forsyning lyder det, at “interessen ikke været stor nok til at kunne begrunde en forlængelse” af de tre projekter.

    Borgerne i Faxe Ladeplads får dog én chance mere for fjernvarmen ind, fremgår det af samme pressemeddelelse Efter første runde med interessetilkendegivelser var det da også Faxe Ladeplads, der lå markant foran de tre andre byområder med en tilkendegivelsesprocent på 51.

    - Vi har regnet på tallene, og vi vurderer, at der er en god chance for, at Faxe Ladeplads kan få fjernvarme. Vi har derfor besluttet at forlænge tidsfristen for de uforpligtende tilkendegivelser og give borgerne i Faxe Ladeplads en sidste chance for at vise deres interesse, udtaler Marianne Almindsø Andersen i pressemeddelelsen om beslutningen.

    *****

    Sjællandske:
    Her kommer fjernvarmen - måske

    Bor du i områderne Musholm og Svenstrup ved Korsør, så har du formentlig udsigt til fjernvarme. Det samme gælder, hvis du bor i Slots Bjergby og Slagelse Nordøst. Planen er ifølge Slagelse Kommune, at fjernvarmen i disse områder skal etableres omkring 2028 til 2030.

    Dog hænger de kommunale fjernvarmeprojekter sammen med, i hvilken grad staten kommer til lommerne og bevilliger penge til den statslige fjernvarmepulje. For byrådet i Slagelse vedtog på det møde 30. oktober, at udbygningen af de nye fjernvarmeområder først kommer i spil, hvis og når staten går ind og yder økonomisk støtte.

    Men får Energiselskabet Envafors, som står for fjernvarmeetableringen i Slagelse Kommune, mulighed for at søge tilskud, så står Slots Bjergby for som et af de første projekter. Her er det planen at etablere fjernvarme allerede i 2028. De øvrige områder må vente yderligere et til to år, før der er lagt rør, og varmen kan begynde at strømme ud til borgerne.

    Andre klikkede på...