Skyhøje fjernvarmepriser falder til det halve efter fusion
LÆS I DAG: Nu får 15.000 fjernvarmekunder besked: Sådan bliver prisen næste år. Fensmark Fjernvarme udvider og sætter prisen ned. Fjernvarmen bliver lidt billigere, og kunderne får penge tilbage. Fjernvarmen er på vej på landet. Verdo vil undersøge, om Hvide Sande-modellen er noget for dem. Fagforening varsler konflikt mod fjernvarmeselskab.
Frederiksborg Amts Avis:
Skyhøje fjernvarmepriser falder til det halve efter fusion
Fjernvarmekunderne i Farum kan fra årsskiftet se frem til flere penge mellem hænderne, efter at det ved et ekstraordinært årsmøde blev vedtaget, at Vestforbrænding overtager Farum Fjernvarme. Fusionen betyder, at prisen på fjernvarmen vil blive halveret, lyder det fra Vestforbrænding og Farum Fjernvarme.
Frederiksborg Amts Avis skriver, at kunderne i Farum fremover får cirka de samme fjernvarmepriser som i nabobyen Værløse, der allerede har en aftale med Vestforbrænding.
Som det er nu, koster det godt 40.000 kroner om året for kunderne i Farum at opvarme et standardhus på 130 kvadratmeter, der bruger 18,1 megawatt-timer.
Borgmester Ole Bondo Christensen (S), som også er bestyrelsesformand i Vestforbrænding, mener, at det er godt for alle, at priserne nu kommer ned i et mere robust leje.
- Vi har fra kommunens side været noget bekymret for udviklingen i priserne. Vi har hørt om borgere, der har haft svært ved at klare dagen og vejen, siger han til Frederiksborg Amts Avis.
*****
JydskeVestkysten:
Nu får 15.000 fjernvarmekunder besked: Sådan bliver prisen næste år
Kommunens største fjernvarmeselskab, Sønderborg Varme, kan efter et netop overstået bestyrelsesmøde nu melde ud, at prisen på fjernvarme forbliver den samme som i indeværende år. Det fortæller JydskeVestkysten.
Det betyder mere konkret, at prisen for et standardhus på 130 kvadratmeter med et varmeforbrug på 18,1 MWh, ligesom i år vil lande på lidt over 14.000 kroner på årsbasis. For en tilsvarende standardlejlighed på 75 m2 med et varmeforbrug på 15 MWh, forbliver prisen ligeledes på det nuværende niveau på lige under 11.000 kroner om året.
- Det forgangne år har været præget af uroligheder og prisudsving på mange af de ydelser og varer, vi bruger, så det har også påvirket os. Vi er derfor hos Sønderborg Varme ganske godt tilfredse med, at varmeprisen i 2024 ikke ændres i forhold til indeværende år, siger direktør Erik Wolff.
Sønderborg Varme har omkring 15.000 kunder, der er koblet på selskabets fjernvarmenet, og der er ambitioner om at udvide flere steder i kommunen. Den ambition bliver alt andet lige lettere at indfri, når man kan tilbyde en vare til en god pris, vurderer direktøren.
*****
Sjællandske:
Fensmark Fjernvarme udvider og sætter prisen ned
Fjernvarmen i Fensmark har tilbudt knap 200 husstande at komme med på varmen. Samtidig sættes varmeprisen ned med cirka 2000 kroner om året for et standardhus. Det beretter Sjællandske.
- Vi har fået godkendt et projektforslag til næsten 200 ejendomme i området bag tanken, som vi siger her i byen, fortæller driftsleder Jacob Nielsen fra Fensmark Fjernvarme.
Det nye fjernvarmeområde dækker Kalkerupvej, Ellegårdsvej, Elverhøjvej, Troldehøjvej, Dragehøjvej, Bækgårdsvej samt Næstvedvej. Prisen for at komme med på varmen er sat til 22.500 kroner med deadline for tilmelding 15. januar.
Tilmeldingsprocenten er sat til 70. Det vil sige, at mindst syv ud af 10 husstande skal sige ja til fjernvarme. Det er højt sat, men også helt nødvendigt for at fjernvarmen kommer i mål, pointerer Jacob Nielsen.
- De høje anlægsomkostninger tvinger os til at sætte tilmeldingsprocenten højt og indføre tilslutningbidrag, hvad vi ikke har gjort før. Til gengæld sætter vi varmeprisen ned.
*****
Vejle Amts Folkeblad:
Fjernvarmen bliver lidt billigere, og kunderne får penge tilbage
Fjernvarmeværket i Nørre Snede sætter prisen ned næste år med ni procent. Årsagen er blandt andet, at det er lykkedes kraftvarmeværket i Nørre Snede at sælge el til gunstige priser, og at naturgaspriserne ikke gik amok igen. Det skriver Vejle Amts Folkeblad.
- Vi sænker afregningsprisen næste år fra 460 kroner pr. MWh til 400 kroner, og det betyder, at varmeudgiften i et såkaldt standardhus falder fra 15.032 kroner til 13.675 kroner, siger varmeværkets driftsleder Erik Lund. Han oplyser, at værkets bestyrelse nu har godkendt prisfaldet.
I et "standardhus" med et forbrug på 18,1 MWh bliver der ifølge de nye priser 1357 kroner at spare årligt. Men da huse har forskellige størrelser og også har forskelligt forbrug, så vil beløbet selvfølgelig svinge fra sted til sted.
Forbrugerne hos Nørre Snede Varmeværk kan også se frem til at skulle betale mindre for deres fjernvarme i 2024. JydskeVestkysten fortæller, at afregningsprisen bliver sat ned til 400 kroner pr. MWh.
Mange varmeværker kan sætte priserne ned næste år, og det vil også ske på varmeværket i Ejstrupholm. Her har bestyrelsen dog endnu ikke godkendt de nye priser, så tallene må vente lidt, oplyser Erik Lund.
*****
Frederiksborg Amts Avis:
Fjernvarmen er på vej på landet
Hillerød Forsyning er klar til at investere 321 millioner kroner i løsninger, der kan skaffe fjernvarme til cirka 1300 forbrugere i de tre landsbyområder. Der vil være tale om såkaldte ø-løsninger som erstatning for fossil opvarmning, skriver Frederiksborg Amts Avis.
- Det betyder rigtigt meget for vores kunder, der nu kan se frem til at kunne modtage fjernvarme. Nu laver vi det som øløsninger, så selve produktionen af fjernvarme er i landsbyen, men på sigt får vi mulighed, efterhånden som flere kobler sig på fjernvarmen, at landsbyerne også kan få noget af den varmekapacitet, som er inde i Hillerød, siger Peter Underlin, som er administrerende direktør i Hillerød Forsyning.
For de 321 millioner kroner kan forsyningen bygge en ny varmecentral i hver af de tre landsbyer med et varmeanlæg med en luft-til-vand varmepumpe, en elkedel, en gaskedel og en varmeakkumuleringstank. I landsbyen udrulles et lokalt fjernvarmenet, så varmen fra den nye varmecentral kan komme ud til alle husstande, institutioner og virksomheder, fremgår det af projektforslagene for fjernvarmeforsyning i de tre områder, som Hillerød Forsynings bestyrelse netop har godkendt.
Forventningen er, at de tre nye fjernvarmeområder kan være i drift i 2028. Prisen for at få fjernvarme vil blive den kampagnepris, Hillerød Forsyning lancerede i efteråret - det vil sige 40.000 kroner. Dertil kommer i de tre landsbyområder et såkaldt etableringsbidrag, som over de næste 20 år skal betale for det nye lokale fjernvarmenet. Prisen er ikke fastlagt, men vil formentlig blive mellem 250 kroner til 700 kroner, oplyser Hillerød Forsyning. Derudover skal man også investere i den indvendige fjernvarmeenhed.
*****
GridTech:
Verdo vil undersøge, om Hvide Sande-modellen er noget for dem
Verdo Holding vil investere i egne vindmøller og solceller for at undersøge, om det kan bidrage til at sænke prisen på fjernvarme i Randers eller Herning. Ifølge GridTech er det især erfaringer fra Hvide Sande, der danner grundlag for beslutningen.
Da energikrisen var på sit højeste sidste år, var det opsigtsvækkende, at Hvide Sande Forsyning kunne sænke priserne for fjernvarme, da selskabet var selvforsynende med energi fra vindmøller.
Selvom det ikke er sandsynligt, at overføre erfaringerne 1 til 1 med større byer som Randers og Herning, så vil Verdo Holding forsøge at arbejde videre med erfaringerne fra den vestjyske kystby.
- Der hvor den rigtig store styrke ved selv at eje vindmøllerne og solcellerne kommer ind, er, når de først er betalt og står der. Det er jo nogle rimeligt kendte teknologier efterhånden, så man kan være rimelig sikker på, hvor meget strøm de producerer hvert år, og man ved, hvad de koster i drift og vedligehold. Så man ved, at de kan stå og producere strøm til måske en 30-35 øre pr. kWh strøm de næste 30-40 år, og den strøm kan vi så putte ind i vores varmepumper og elkedler, og så ved vi, hvad vi kan producere varme til, siger Uffe Roed Hjortshøj, forretningsudvikler og projektleder på Fremtidens Energi hos Verdo i pressemeddelelsen.
Verdo har endnu ikke truffet endelige beslutninger om, hvilke energikilder der skal indgå i fremtidens energiforsyning i Randers og Herning.
*****
JydskeVestkysten:
Fagforening varsler konflikt mod fjernvarmeselskab
Bestyrelsen i Dansk Metals afdeling Vest i Esbjerg besluttede onsdag at varsle konflikt mod Bramming Fjernvarme. Det gør fagforeningen, fordi Bramming Fjernvarme i følge Metal ikke ønsker at tegne overenskomst for fjernvarmeselskabets medarbejdere. Det skriver JydskeVestkysten.
- Vi har igennem længere dialog forsøgt at få Bramming Fjernvarme til at tegne overenskomst for deres medarbejdere. Det er et ønske virksomheden ikke har imødekommet. Derfor har vi nu stillet et krav og varslet konflikt, skriver faglig sekretær i Dansk Metal Vest, Bjarne Bach Madsen, i et opslag på Metal Vests Facebookside.
Til JydskeVestkysten oplyser han, at det drejer sig om to medarbejdere, som er ansat ved Bramming Fjernvarme, og hvor begge er medlemmer af Dansk Metal. Og at der har været forhandlet i mere end et år.
Robin Poulsen, der er formand for Bramming Fjernvarme, er forundret over, at Dansk Metal nu varsler konflikt.
- Derudover vil jeg ikke udtale mig om en personalesag, er hans eneste kommentar til sagen på nuværende tidspunkt.
*****
Skriv kommentar