Gå til hovedindhold

Danfoss: Energisystemet er ikke klar til fremtiden

LÆS I DAG: Fjernvarmeprisen forventes at komme langt ned i Farum. Energiselskab reducerer prisen på fjernvarme. Fjernvarmen i Nr. Snede bliver lidt billigere, og kunderne får penge tilbage. Fjernvarmeprisen falder i Ebeltoft. Fjernvarme Fyn hæver varmeprisen. Ørsted skal opføre verdens største havvindmøllepark i Storbritannien. Regeringen klar med 15 procent støtte til to grønne energiteknologier. Ministerium offentliggør kommissorium for grøn trepart.

22. dec. 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    EnergiWatch:
    Danfoss: Energisystemet er ikke klar til fremtiden

    Hvis det nuværende energisystem skal kunne holde til de store mængder vedvarende energi, der skal komme i fremtiden, skal der omgående politisk handling til, hvis det skal lykkes. Det er ifølge EnergiWatch budskabet fra Danfoss, der mener, at de høje ambitioner mangle at blive imødekommet.

    - Hvis man ser på udfordringerne med fremtidens energisystem, så bliver de ikke løst alene ved bare at udbygge elproduktionen med sol og vind. Der er et behov for at arbejde med hele energisystemet, så man både kigger på det fra energiproduktionssiden, men også til, hvordan energien bliver brugt, og hvornår den bliver brugt, siger Sofie Irgens, der er direktør for divisionen Accelerator hos Danfoss Climate Solutions.

    Det danske selskab har i rapporten Energy Efficiency 2.0, der er udgivet i forbindelse med COP28, givet sine bud på, hvad der skal til, for at energisystemet bliver toptunet og klar til at distribuere de store mængder energi, der skal sendes rundt i fremtiden, når efterspørgslen forventet kun vil vokse.

    Fælles for alle løsningsforslag fra Danfoss er, at de kræver politisk vilje.

    - Energipolitikken lider lidt under nogle blinde vinkler. F.eks. når man taler om elektrificering, så taler man ofte bare om persontransport, men elektrificering kan jo også være varme, ikke bare varme af boliger, men også procesvarme i industrien, siger Sofie Irgens.

    *****

    Frederiksborg Amts Avis:
    Fjernvarmeprisen forventes at komme langt ned i Farum

    Fusionen mellem Vestforbrænding og Farum Fjernvarme gør nu fjernvarmen i Farum meget billigere. Frederiksborg Amts Avis skriver således, at kunder i Farum kan spare op til 14.000 kroner om året på fjernvarme fra nytår.

    Hvis Farum Fjernvarme var fortsat som selvstændigt selskab efter årsskiftet, så ville prisen per MWh være på omkring 1433 kroner. Det svarer til, at det vil koste cirka 26.000 kroner om året at opvarme et standardhus på 130 kvadratmeter, som bruger 18,1MWh.

    I fremtiden bliver det kun godt det halve – nemlig omkring 12.000 om året for et standardhus.

    - Forventningen er, at det falder i hak, og at vi kan gå ned til den pris, der gælder for de andre kunder i Vestforbrænding. Hvis der kommer et tillæg, bliver det meget begrænset. Det skyldes, at man ifølge varmeforsyningsloven ikke må pålægge de andre kunder (i Vestforbrænding red.) udgifter i forbindelse med en fusion, hvis det viser sig, at der er noget, der koster ekstra, siger borgmester Ole Bondo Christensen.

    *****

    Erhverv+:
    En lille ekstra julegave: Energiselskab reducerer prisen på fjernvarme

    Forbrugere ved Gudenådalens Energiselskab kan se frem til en lavere pris for deres varme i det nye år. Reduktionen bliver ifølge Erhverv+ på mellem 500 og 1000 kroner for første halvdel af 2023. Konkret falder afregningsprisen med 80 kr. plus moms pr. MWh.

    I følge formanden for Gudenådalens Energiselskab, GUES, Allan Krantz-Jensen svarer det til mellem 500 og 1000 kroner for en gennemsnitsforbruger, naturligvis afhængig af hvor meget varme den enkelte har brugt. At det først sker nu et halvt år efter skyldes, at det tager lang tid at få hele regnskabet gjort op.

    Prisreduktionen vil fremgå af årsopgørelsen, som forbrugerne kan se på energiselskabets hjemmeside i slutningen af januar, så det er altså ikke penge, som kommer ind på kontoen som en ekstra julegave.

    Formanden glæder sig over den gode udvikling, men en udvikling som er meget svær at spå om.

    - Som et amba-selskab må vi jo ikke oparbejde et større overskud, og hvis det alligevel sker, så skal vi jo betale skat af det. Derfor er det bedste at reducere prisen, siger han.

    *****

    Brædstrup Avis:
    Fjernvarmen i Nr. Snede bliver lidt billigere, og kunderne får penge tilbage

    Fjernvarmeværket i Nørre Snede sætter prisen ned næste år med ni procent. Årsagen er blandt andet, at det er lykkedes kraftvarmeværket i Nørre Snede at sælge el til gunstige priser, og at naturgaspriserne ikke gik amok igen. Det skriver Brædstrup Avis.

    - Vi sænker afregningsprisen næste år fra 460 kroner pr. MWh til 400 kroner, og det betyder, at varmeudgiften i et såkaldt standardhus falder fra 15.032 kroner til 13.675 kroner, siger varmeværkets driftsleder Erik Lund. Han oplyser, at værkets bestyrelse nu har godkendt prisfaldet.

    Der er mere godt nyt fra Nørre Snede Varmeværk.

    - Også i indeværende år sætter vi afregningsprisen ned til 400 kroner pr. MWh, så fjernvarmekunderne får penge tilbage, oplyser Erik Lund.

    *****

    Syddjurs.dk:
    Fjernvarmeprisen falder i Ebeltoft

    Fra 1. januar 2024 kan fjernvarmeforbrugerne i Ebeltoft se frem til en billigere varmepris, når Ebeltoft Fjernvarme A.m.b.a. sænker forbrugsbidraget fra 0,65 kr./kWh til 0,54kr./kWh. Det er en reduktion på godt 16 procent.

    Ifølge Syddjurs.dk betyder det, at et såkaldt standardhus på 130 kvm med et årligt varmeforbrug på 18.100 kWh vil spare ca. 2.000 kr. i 2024 i forhold til 2023.

    Forbrugsbidraget steg ret kraftigt i 2023, fordi 2022-regnskabet gav underskud på grund af den store prisstigning på brændsel i 2022, som ikke var forudsat i budgettet i 2022.

    - Nu er underskuddet heldigvis afviklet, og da brændselspriserne også er blevet meget mere stabile, er jeg ret fortrøstningsfuld overfor, at det nye budget for 2024 kommer til at holde, konstaterer driftsleder Niklas Ringbøl Bitsch i en pressemeddelelse.

    Der er dog endnu mere godt nyt for forbrugerne, fortæller driftslederen.

    - Samtidig har vores andelshavere været rigtig gode til at spare på varmen. Derfor kan de fleste se frem til at få lidt penge tilbage, når varmeregnskabet for 2023 bliver gjort op ved årsskiftet, forklarer Niklas Ringbøl Bitsch.

    *****

    TV2 Fyn:
    Fjernvarme Fyn hæver varmeprisen

    Fjernvarme Fyn hæver varmeprisen fra 1. januar 2024. Det er netop blevet godkendt på et byrådsmøde efter indstilling fra virksomhedens bestyrelse. Justeringen skyldes især faldende markedspriser på el og øgede omkostninger. Det beretter TV2 Fyn.

    Ændringen betyder, at energibidraget stiger fra 97 kroner eksklusiv moms til 111 kroner eksklusiv moms per Giga Joule.

    For et standardparcelhus på 130 kvadratmeter betyder det en årlig merudgift på 1.140 kroner, eller 95 kroner om måneden inklusive moms. Det svarer til en stigning på cirka 9,9 procent. Den samlede årlige varmepris bliver herefter 12.683 kroner inklusive moms.

    - Det er altid ærgerligt at melde om en prisstigning. Men den kommer heldigvis efter en lang periode, hvor vi generelt har været i stand til at holde prisen i ro trods uro på energimarkederne, inflation og stigende omkostninger i samfundet, udtaler administrerende direktør, Louise Høst, der dog understreger, at de fynske kunder fortsat kan glæde sig over, at deres varmepris fortsat er blandt landets laveste.

    *****

    Klimamonitor:
    Ørsted skal opføre verdens største havvindmøllepark i Storbritannien

    Ørsted har besluttet at tage et afgørende skridt videre i arbejdet om verdens største havvindmøllepark i Storbritannien, Hornsea 3. Ifølge Klimamonitor forpligter Ørsted sig til at opføre den med en kapacitet på 2,9 gigawatt og forventes at stå færdig i slutningen af 2027.

    Hornsea-parkerne ligger i Nordsøen, og med en kapacitet på 2,9 gigawatt, kan Hornsea 3 levere strøm til over 3,3 millioner britiske husstande. Helt præcis kommer Hornsea 3 til at ligge 160 kilometer ud for kysten i Yorkshire. Her skal Ørsted opføre vindmølleparken og transmissionsanlægget til havs og til lands.

    Når havvindmølleparken begynder at producere strøm, får Ørsteds Hornsea-område, der består af havvindmølleparkerne Hornsea 1, 2 og 3, en samlet kapacitet på mere end fem gigawatt, hvilket gør det til verdens største idriftsatte havvindområde.

    Når parken er i fuld drift, frasælger Ørsted så transmissionsanlæggene. Derefter har Ørsted kontrakten på selve havvindmølleparken i 15 år.

    Ørsted driver 12 havvindmølleparker i Storbritannien.

    *****

    Energy Supply:
    Regeringen klar med 15 procent støtte til to grønne energiteknologier

    Erhvervsminister Morten Bødskov og SVM-regeringen vil give investeringsstøtte til produktionsanlæg inden for vind og brint. Ordningen er rettet mod etablering af produktion inden for to områder: Vindteknologi og Power-to-X-teknologi, og den åbner til januar, skriver Energy Supply.

    Regeringen oplyser, at der er afsat en milliard kroner til ordningen i 2024.

    - Ordningen giver mulighed for at søge op til 15 procent af etableringsomkostninger ved direkte tilskud, mens der kan søges om støtte på op til 20 procent, når støtten ydes via lån og garantier på favorable vilkår, hedder det i Erhvervsministeriets faktaark "Grøn investeringsordning."

    De grønne virksomheder må have en forventning om, at der på et senere tidspunkt kommer en mere udtømmende beskrivelse af, hvad der kan søges tilskud til. Her og nu mangler der specifikationer.

    *****

    Klimamonitor:
    Ministerium offentliggør kommissorium for grøn trepart

    Økonomiministeriet har offentliggjort det kommissorium, som den såkaldte trepart skal arbejde efter i forhold til en CO2-afgift for dansk landbrug. Ifølge Klimamonitor skriver regeringen, at man ”ikke vil fremlægge et forslag til en klimaafgift for landbruget, før treparten har konkluderet senest i juni 2024«.

    Den såkaldte grønne trepart, der skal være en del af forhandlingerne om den omstridte CO2-afgift på landbruget, får en ekstern formand. Det bliver tidligere minister og forhenværende Folketingets formand Henrik Dam Kristensen (S), oplyser Økonomiministeriet i en pressemeddelelse.

    - Min rolle bliver at sikre fremdrift i forhandlingerne. Så det bliver et forsøg på at lytte til parterne og være med til at finde, hvor der er noget at mødes om. I det hele taget facilitere tingene på en forhåbentlig god måde, så resultater kan nås, siger Henrik Dam Kristensen til Ritzau.

    Ud over CO2-afgiften skal treparten også kigge på natur og biodiversitet, drikkevand og skov inden for landbrugserhvervet. Den grønne trepart blev annonceret af daværende økonomiminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i midten af oktober. Med udgangspunkt i de kommende anbefalinger fra en ekspertgruppe om en CO2-afgift på landbruget skal den grønne trepart være en del af forhandlingerne om afgiften.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...