Gå til hovedindhold

Varmepumper mister effekt i kulde - men sparer strøm selv i hård frost

LÆS I DAG: Dansk Fjernvarme opfordrer til nytænkning i udbudsfasen. Endnu en bydel siger nej tak til at få fjernvarme i Næstved. Energiselskab kalder til stormøde om varmepumper. Fjernvarmeværk melder klar til isdøgn. Vallensbæk Fjernvarme Nord alder til møde om fjernvarme. Tre byer indkaldes snart til borgermøde.

8. jan. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Ingeniøren:
    Varmepumper mister effekt i kulde - men sparer strøm selv i hård frost

    Selv om kulden er hård i disse dage, så er der ingen til at frygte for hverken strømforbruget eller effekten af de varmepumper, som fjernvarmeselskaberne har. Det melder både rådgivere og Dansk Fjernvarme, skriver Ingeniøren.

    Ser man på de store varmepumper i industrien, er der ingen problemer, selv om temperaturerne når ned på de varslede minus 17-20 grader eller under. Det siger Niklas Bagge Mogensen, der er civilingeniør og projektleder hos Viegand og Maagøe

    - I industrien er varmepumperne uafhængige af årstiden. Varmekilden er overskudsvarme fra processer, som typisk kører ved konstante temperaturkrav året rundt.

    Heller ikke hos Dansk Fjernvarme, der er brancheorganisation for landets 350 fjernvarmeselskaber, er kulden noget der bekymrer chefkonsulent, Jens Christian Nielsen. Der er installeret over 200 store varmepumper i fjernvarmen med samlet næsten 1 GW varmeeffekt.

    - Vi forventer, at varmepumperne hos fjernvarmeselskaberne kører, selv i sne og frost. Selskaberne har et højt serviceniveau, der sikrer en god drift.

    De fleste af de varmepumper, der bruges på varmeværkerne, er luft-til-vand-pumper, bare større end dem i husholdningerne. Typisk på 1-10 MW, men ellers er mekanismerne er grundlæggende de samme som i varmepumper i husstande.

    - De taber effekt i kulde og strømforbruget stiger, så afhængig af energipriserne og hvad fjernvarmeselskaberne ellers har af produktionsanlæg vil nogle varmepumper måske blive droslet ned, siger Jens Christian Nielsen.

    *****

    EnergiWatch:
    Dansk Fjernvarme opfordrer til nytænkning i udbudsfasen

    Både stigende anlægspriser og lave gaspriser kan give hovedpine for fjernvarmeselskaber i forbindelse med nye udbud. Derfor opfordrer Dansk Fjernvarme ifølge EnergiWatch sine medlemmer til at tænke nyt i projektfasen.

    Årsagen til opfordringen er ikke mindst, at anlægspriserne er steget til vejrs, mens gaspriserne er faldet, og det udfordrer udbuddene, når projekter kun bliver dyrere at etablere. Derfor opfordrer Dansk Fjernvarme til, at selskaberne åbner for tænketanken og finder nye veje.

    - Det vil f.eks. være et effektivt greb for de fleste, hvis de eksisterende forbrugere kan bidrage med at sikre selskabsøkonomien i opstartsfasen af nye projekter. Men det forudsætter, at man både gør det rigtigt og samtidig indenfor rimelighedens grænser og vi har derfor inviteret juridisk ekspert til at klarlægge landskabet, siger Søren Magnussen, der er seniorkonsulent i Dansk Fjernvarme.

    Brancheorganisationen vil nu afholde en temadag, hvor emnet tages op og de selskabsøkonomiske overvejelser, som fjernvarmeselskaberne skal igennem, bliver kernen.

    *****

    Sjællandske:
    Endnu en bydel siger nej tak til at få fjernvarme i Næstved

    Først var det Appenæs, der takkede nej til fjernvarme i Næstved; nu følger Kalbyris-kvarteret i samme spor og takker nej, skriver Sjællandske. Hvis flere områder siger nej, skal planerne om at bygge nye varmekilder beskæres.

    I Appenæs var tilslutningen ned på 27 procent, mens den nu senest i Kalbyris-kvarteret ender på 28 proent med kun 151 ud af 578 mulige fjernvarmekunder i området Jørgen Jensens Vej, Havevej og Solvangsvej, der ville være med på ideen.

    Dermed er de hele første etape af planen, som handler om fjernvarmeudbygningen i 2024, faldet til jorden, fremgår det af Sjællandske.

    Direktør i Næstved Fjernvarme Jens Andersen er helt på det rene med, at det er svært at få høj nok tilslutning til fjernvarmeudbygningen, som verden ser ud lige nu. Men han har ikke givet op.

    - Vi har en klimakrise, som vi gerne vil tage alvorligt og gøre noget ved. Men det er jo op til folk selv at afgøre, om de synes de kan og vil gøre noget ved at vælge fjernvarme som opvarmning, siger direktør Jens Andersen.

    Han mener at Næstved Fjernvarme gør hvad der er muligt for at informere om fordelene ved fjernvarme til erstatning af naturgas, både ved at deltage i offentlige informationsmøder, møder i grundejerforeninger og en-til-en møder med borgere der ringer med spørgsmål.

    *****

    Sjællandske:
    Energiselskab kalder til stormøde om varmepumper

    Efter fjernvarmeplanerne er kollapset i to store bydele, kalder energiselskabet DCC Energi sammen med varmepumpeproducenten Bosch til stormøde om varmepumper i Arena Næstved lørdag den 13. januar. Det skriver Sjællandske.

    - Vi har længe været aktive i og omkring Næstved, hvor vi i dag har aftaler med mere end 2.000 kunder. Derfor vil vi også gerne bidrage med rådgivning til borgere, der netop nu går med overvejelser om at udskifte deres eksisterende varmeløsning til en varmepumpe, siger Henrik Nobel, teknisk konsulent i DCC Energi.

    DCC Energi lover bred information om varmepumper og at mødet ikke bliver et reklamefremstød for Bosch, men at mødet i stedet tager afsæt i nogle af de centrale spørgsmål, der typisk dukker op i forbindelse med skiftet til en varmepumpe - også de gængse myter om støj, brummen og vibrationer fra den snurrende varmekilde foran husgavlen.

    For at så mange interesserede som muligt kan deltage på dagen i Arena Næstved, afholdes mødet af to omgange. Det første finder sted om formiddagen fra klokken 10 til 12 og derefter igen fra klokken 13 til 15.

    *****

    TV 2 Øst:
    Fjernvarmeværk melder klar til isdøgn

    Selvom Kong Vinter netop nu for alvor viser tænder, så er der ingen grund til at frygte for varmeforsyningen, fastslår Næstved Fjernvarme. Fjernvarmeselskabet kan nemlig sagtens holde produktionen af varme i gang, lyder det fra direktøren til TV2 Øst.

    - Alt kører, som det skal. Lige nu, så ligger vi på et forbrug omkring ti gange højere end på en tilsvarende dag i juni. Men om sommeren er der jo heller ingen, der har varme i radiatorerne. Der er det kun varmt vand i hanerne, vi laver, siger Jens Andersen, der er direktør i Næstved Fjernvarme.

    Når man snakker om fjernvarme, så taler man om effekten i megawatt. På en sommerdag bruger fjernvarmekunderne omkring otte megawatt til sammen i Næstved Fjernvarmes net. Lørdag er forbruget oppe omkring 80 megawatt.

    - Selvom der kommer kulde, så er det jo ikke en usædvanlig vinter, vi har, hvis man ser den over de seneste 20 år. Selvfølgelig er der dage, hvor forbruget stikker lidt af, og der bruges ekstra energi. Men 2023 var ikke noget usædvanligt varmeår, understreger Jens Andersen.

    *****

    SN.dk:
    Vallensbæk Fjernvarme Nord alder til møde om fjernvarme

    Vallensbæk Fjernvarme Nord indkalder nu beboere i Vallensbæk Nord til informationsmøde om fjernvarmeudbygningen i området. Her vil Vallensbæk Fjernvarme Nord fortælle om fjernvarme, hvordan fjernvarmen installeres med en pakkeløsning og meget mere.

    Ifølge SN.dk er baggrunden for mødet planer i Vallensbæk Fjernvarme Nord om at tilbyde grøn varme.

    - I Vallensbæk Fjernvarme Nord har vi en ambition om at bidrage til den grønne omstilling, og det gør vi ved at gøre det let og trygt for parcelhusejeren at skifte deres opvarmningsform fra fossile brændsler, såsom naturgas og olie, til fjernvarme, siger Helle Ullum, formand for Vallensbæk Fjernvarme Nord, i en pressemeddelelse fra selskabet.

    - Denne grønne ambition er netop årsagen til, at vi arbejder benhårdt på at udbygge fjernvarme til Nørrebred/Syvhøjvænge og Rendsagervej/Løkketoften. I området Nørrebred/Syvhøjvænge er der i alt 290 parcelhusejere, der kan konverteres til fjernvarme. Hvis alle 290 parcelhusejere siger ja til fjernvarme, så sparer vi tilsammen verden for cirka 906 ton Co2 om året. Det svarer til 5.286.060 km i en benzinbil om året.

    *****

    Viborg Stifts Folkeblad:
    Tre byer indkaldes snart til borgermøde

    Projekt Sødal Fjernvarme er i live. Så meget endda skriver Viborg Stifts Folkeblad, at borgerne i Løvel, Rødding og Vammen snart indbydes til møde om mulighederne for en fælles varmeforsyning.

    Henning Riis Vester, Rødding, der er med i den lokale borgergruppe oplyser til avisen, at man planlægger at indkalde til et fælles borgermøde for de tre byer her i første kvartal af 2024. Sandsynligvis i marts.

    Til den tid regner fjernvarme-gruppen, hvori der er repræsentanter for alle tre byer, med at kunne fremlægge ret konkrete scenarier og økonomiske beregninger knyttet til dem.

    Èn af mulighederne er at etablere et fælles varmeværk - sandsynligvis i nærheden af Rødding - med rørforbindelser til alle de tre byer. Det kan også komme på tale at etablere varmeforsyninger i landsbyerne hver for sig - men organisatorisk samlet i ét selskab.

    Også med hensyn til produktion og eller levering af fjernvarmen er der forskellige løsninger i spil. Givet er det dog, at der skal være mindst to varmekilder - sandsynligvis en eldreven varmepumpe suppleret med et fyr til biomasse.

    - Men solceller og overskudsvarme fra eksempelvis Biocirc kan også tænkes, siger Henning Riis Vester.

    *****

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...