Hofor investerer stort i fjernvarmen: Snart kan radiatoren blive opvarmet med havvand
LÆS I DAG: Aarhus dropper træpillerne: Fire nye scenarier er i spil. Gasprisen falder trods det hårde vintervejr. Ny tysk varmelov kobler 600.000 husstande på fjernvarmenettet om året. Varmesvigt på det værste tidspunkt - forbrugere uden varme i kulden.
Politiken:
Hofor investerer stort i fjernvarmen: Snart kan radiatoren blive opvarmet med havvand
Hofor er nu klar til at investere op mod tre milliarder kroner i ti nye varmepumper, der vil bruge havvand og spildevand til klimavenlig opvarmning af københavnske hjem. Varmepumperne skal placeres forskellige steder i byen, skriver Politiken.
- Vi kan trække overskudsvarme ud fra spildevand og havvand og så bruge det til fjernvarme. Når det gælder spildevand, er vandet i vores toiletter for eksempel næsten 20 grader varmt, når man skyller ud. Hvis vi for eksempel kan bruge den varme til at varme huse op igen, er det jo bare en god idé, forklarer Gorm K. Elikofer, der er direktør for energi i Hofor.
Efter planerne skal de ti varmepumper stå klar i 2033 rundtomkring i byen. Blandt andet Tietgensgade tæt på Tivoli, det yderste af Nordhavn og Herjedalgade på Amager er på listen over mulige steder. Tilsammen vil de kunne generere 300 megawatt varme - hvilket ifølge Hofor vil kunne dække mellem 25 og 30 procent af den samlede fjernvarme i København.
- På trods af at havvandet eller spildevandet er koldt, formår varmepumpen at hive energi ud af vandet. Man vil selvfølgelig gerne have så varm en kilde som muligt, for jo varmere den er, jo mere effektiv er varmepumpen. Og man skal ikke så langt ned i temperatur, at vandet fryser, når man sænker temperaturen med nogle grader. Men man kan faktisk komme ret tæt på nul grader og stadig udnytte havvandet som varmekilde, forklarer Thomas Engberg Pedersen, der er sektionsleder i Hofor.
*****
Energy Supply:
Aarhus dropper træpillerne: Fire nye scenarier er i spil
Aarhus Kommune er i gang med slå stregerne til fremtidens varmeforsyning, og ifølge Energy Supply bliver det en fremtid helt uden træpiller og mindre afbrænding af biomasse.
Sådan lyder planen fra Teknik og Miljø i Aarhus, der er klar med en byrådsindstilling for en omstilling af fjernvarmeproduktionen, når driftstaftalen med Ørsted om levering af varme fra træpiller på Studstrupværket udløber i 2030.
- Aarhusianerne skal have grønnere, billigere og bedre fjernvarme, og vi har allerede lagt de første brikker i det store puslespil med etableringen af den geotermiske fjernvarme i Aarhus. Nu står vi med en oplagt mulighed for at fremtidssikre fjernvarmeforsyningen i Aarhus, så den i endnu højere grad er med til at accelerere den grønne omstilling af Aarhus, siger Nicolaj Bang, rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus.
Indstillingen indeholder fire scenarier for omlægningen af varmeproduktionen, hvoraf de to scenarier indebærer en fremtid uden investeringer i nye anlæg til afbrænding af biomasse. Det centrale omdrejningspunkt er, hvorvidt der etableres nye anlæg på Studstrup-grunden og hvorvidt der investeres i nye biomasseanlæg. Fælles for de fire scenarier er, at de leverer fuld forsyningssikkerhed til hele fjernvarmenettet i Aarhus, og samtidig er økonomisk og teknisk mulige at gennemføre.
Indstillingen fra Teknik og Miljø og Kredsløb behandles af Magistraten i Aarhus Kommune tirsdag.
*****
EnergiWatch:
Gasprisen falder trods det hårde vintervejr
Selv om størstedelen af Europa lige nu er ramt hårdt af Kong Vinter, så faldt gasprisen mandag markant, fremgår det af bl.a. EnergiWatch. Mandag morgen var faldet 5,7 procent, og siden fyringssæsonen i Europa begyndte i oktober, er gaspriserne faldet mere end 20 procent.
Det skyldes, at lagrene næsten ikke er påvirket, skriver Bloomberg News. Selv om temperaturen mandag er på frysepunktet et godt stykke ned i Europa, er gaslagerne i Europa godt fyldte, her hvor man nærmer sig midten af fyringssæsonen, som er den 15. januar.
Naturgassen flyder til Europa gennem gasledninger fra Norge og kommer med gastankere fra blandt andet USA. Lagrene er ifølge Bloomberg News fortsat 85 pct. fyldte.
*****
Energy Supply:
Ny tysk varmelov kobler 600.000 husstande på fjernvarmenettet om året
En ny varmelov spiller en central rolle i den tyske regerings ønske om at tredoble antallet af husstande, som tilsluttes fjernvarme frem mod 2045. I alt 600.000 boliger skal tilsluttes fjernvarme hvert år frem mod 2045, forklarer Energy Supply om de tyske planer.
Varmeloven skal tvinge samtlige 11.000 tyske kommuner til at gå i gang med at lave varmeplanlægning med det formål at få udskiftet tyske gasfyr med bl.a. fjernvarme.
- I Danmark spiller fjernvarmen en stor rolle i vores grønne omstilling. Det er en meget fleksibel form for varmeforsyning, som kan baseres på for eksempel overskudsvarme fra industri eller store varmepumper drevet på grøn strøm. At Tyskland vil erstatte fossil varmeforsyning med grøn fjernvarme er en god nyhed for klimaet. På sigt kan det også få en positiv betydning for dansk eksport af energiteknologi, siger Stine Leth Rasmussen, vicedirektør i Energistyrelsen i en pressemeddelelse.
Den tyske varmelov kan medføre nye investeringer i fjernvarmeanlæg og dermed øget efterspørgsel hos danske virksomheder. Selve varmeplanlægningen forventes ligeledes at skabe store muligheder for danske planlæggere og ingeniører, hvis kompetencer er en stor mangelvare i Tyskland.
- Vi oplever stor interesse fra Tyskland for de danske erfaringer med fjernvarme – både planlægning, regulering og ikke mindst for de konkrete teknologier, rådgivning og løsninger, som danske virksomheder tilbyder. Det dansk-tyske myndighedssamarbejde med fokus på netop fjernvarme har skabt en god og tæt dialog, som bidrager til øget udbredelse af fjernvarme i Tyskland – til glæde for klimaet, forsyningssikkerhed og stærke danske eksportører på feltet, siger Troels Ranis, direktør, DI Energi.
*****
Energy Supply:
Varmesvigt på det værste tidspunkt - forbrugere uden varme i kulden
En elektrisk fejl på en såkaldt spidslastkedel på en varmestation på Højvangen i Svenstrup mandag morgen betyder, at adskillige tusinde forbrugere af fjernvarme i Dall Villaby, Svenstrup og Frejlev ikke bare kan skrue op for radiatorerne og forvente mere varme i deres huse.
Det bekræfter teamleder for driftsvagterne hos Aalborg Forsyning, Christian Engstrøm Jensen, ifølge Energy Supply.
- Der er tale om en kedel, der lige skal give varmen det sidste boost opad ude i kanten af vort forsyningsområde. Det betyder, at temperaturen på fjernvarmen faldt i hele området, da der samtidig var så stort et varmebehov her til morgen. Det er selvfølgelig beklageligt, men det er, hvad der kan ske, når systemerne bliver pressede, forklarer Christian Engstrøm Jensen.
Varmeforsyningen har ni af den slags boosterstationer, der står ude i yderområderne af forsyningens virksomhed - bl.a. i Vadum, Tylstrup, Vodskov og Vestbjerg.
- Det specielle ved området omkring spidslaststationen i Svenstrup er, at område derude er de seneste år blevet voldsomt udbygget, og derfor har vi brug for at stationen i Svenstrup lige giver et ekstra boost oftere end de andre stationer, forklarer teamlederen.
*****
Skriv kommentar