Gå til hovedindhold

Varmeværker uenige i tilsyns afgørelse: "Vi står lige nu på helt bar bund"

LÆS I DAG: Fjernvarmeformand: Vi går ikke konkurs - en løsning er på vej. Varmeværker skylder deres forbrugere millioner. Energichef: Fjernvarmen kan udrulles allerede i 2026. Lars Aagaard: Elnettet vækker bekymring hos danske selskaber.

17. jan. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    EnergiWatch:
    Varmeværker uenige i tilsyns afgørelse: "Vi står lige nu på helt bar bund"

    Uforståenhed og vildrede er noget af det, der står tilbage blandt seks jyske varmeværker efter Forsyningstilsynets afgørelse omkring indregning af tabte millioner i forbrugernes varmepriser. Det skriver EnergiWatch, der har været i kontakt med formand Anders Andersen fra Veddum-Skelund-Visborg Kraftvarmeværk.

    - Vi forstår ikke afgørelsen, men den er truffet nu, og så må vi tage bolden herfra og finde ud af, hvordan vi løser det her problem, siger Anders Andersen, der er formand i Veddum-Skelund-Visborg Kraftvarmeværk.

    Afgørelsen omhandler varmeværkerne Oksbøl Varmeværk, Sdr. Herreds Kraftvarmeværker, Snedsted Varmeværk, Hirtshals Fjernvarme, Vildbjerg Varmeværk og Veddum-Skelund-Visborg Kraftvarmeværk, der tilsammen har tabt 44,6 mio. kroner.

    Formand for Hirtshals Fjernvarme, Børge Vinther-Jensen, skriver i en SMS til EnergiWatch:

    ”Vi har noteret os Forsyningstilsynets afgørelse, som vi ikke er enige i. Vi har ingen kommentarer, før vi i bestyrelsen har drøftet det videre forløb. En ting er dog klart, og det er, at vi vil have en dialog med Forsyningstilsynet og arbejde på, at vi sammen finder en løsning på problemet.”

    *****

    JydskeVestkysten:
    Fjernvarmeformand: Vi går ikke konkurs - en løsning er på vej

    Formand Erhardt Jull fra Oksbøl Fjernvarmeværk A.m.b.a. mener, at regningen for værket medvirken til el-spekulation ender hos kunderne. Også selv om Forsyningstilsynet i deres endelige afgørelse understreger, at det ikke må se. Det skriver JydskeVestkysten.

    Oksbøl Fjernvarmeværk er et af i alt seks værker, som Forsyningstilsynet nu har afgjort har handlet ulovligt og skal betale millioner retur til deres varmekunder. I Oksbøl drejer det sig ifølge JydskeVestkysten om 1,7 mio. kroner, der skal retur til kunderne, fordi de har opkrævet dem fra kunderne for at dække en samlet manko på 7.5 mio. kroner.

    - Vi går ikke konkurs. Vi har en løsningsmodel på vej. Men det er en sag, der rider os som en mare, siger Erhardt Jull til JydskeVestkysten, der forklarer, at de havde advokaternes ord for, at deres spekulation både var i orden og uden risiko. Men så tog Putin fat på slagmarken.

    - Der var ikke en levende sjæl, der kunne forudse, at det endte i kaos. Vi er alle blevet forbandet meget klogere, siger Erhardt Jull, der de seneste to år på generalforsamlingen har lagt kortene på bordet.

    Han respekterer naturligvis afgørelsen fra Forsyningstilsynet. Men for ham er der noget, der ikke stemmer. For når de tjente penge på at spekulere, så måtte det godt komme kunderne til gode, hvorimod et tab ikke må indkræves over varmeregningen.

    - Det er det, der gør det hele så vanvittigt, siger Erhardt Jull.

    *****

    TV Midt-Vest:
    Varmeværker skylder deres forbrugere millioner

    De forbrugerejede kraftvarmeværker Snedsted Varmeværk, Vildbjerg Varmeværk og Sdr. Herreds Kraftvarmeværker på Mors er kommet i alvorlig knibe. De er nemlig havnet i gæld på flere millioner kroner, og de må ikke indregne milliontabet i deres forbrugerpris på varme, som de ellers havde planlagt og allerede har gjort i noget tid. Det beretter TV Midt-Vest.

    Den afgørelse er driftslederen af Vildbjerg Varmeværk, Thorbjørn Frank Madsen, uforstående overfor. Forbrugerne havde nemlig allerede vendt tomlen op til det nye budget, hvor forbrugers betaling var større, ligesom de også var indforstået med aftalen om en fastpris i 2017 med DKVK.

    - Regnskabet er enstemmigt godkendt på generalforsamlinger, og her har alt har været fremvist for vores forbrugere, siger han.

    Afgørelserne efterlader et problem i branchen. For kraftvarmeværkerne er forbrugerejede, og dermed vil et eventuelt overskud blive udbetalt til forbrugerne.

    Med andre ord er der ikke en konto klar med penge til et nødstilfælde, hvis en pludselig gæld skulle opstå. Den eneste indtægt er betalingen fra forbrugerne, som de seks kraftvarmeværkerne ifølge afgørelserne ikke må bruge til at spare op til at betale deres gæld.

    Thorbjørn Frank Madsen ved derfor ikke på stående fod, hvordan Vildbjerg Varmeværk kommer til at løse gældsudfordringen.

    - Vi har møde med bestyrelsen i aften (tirsdag, red.) og med Dansk Fjernvarme på torsdag, siger han.

    *****

    Sjællandske:
    Energichef: Fjernvarmen kan udrulles allerede i 2026

    Hvis det går som energichef hos AffaldPlus, Ole J. Andersen, forventer, har de første kunder i Ruds Vedby fjernvarme om to et halvt år. Dermed kan de omkring 1800 borgere forhåbentlig se frem til at slippe for deres nuværende fossile opvarmning.

    440 af husstandene har nu med en underskrift tilkendegivet, at de gerne vil kobles på et nyt fjernvarmeanlæg i Ruds Vedby, hvis det etableres.

    - Vi har oliefyr i det bofællesskab, hvor jeg bor. Det er ikke meget dyrt, fordi vi bor tæt sammen og er mange om at betale regningen, men hvis vi kan blive uafhængige af energi fra fjerne lande, så er det klart at foretrække, siger Ingse Rasmussen, der er formand for Ruds Vedby Lokalråd.

    Ingse Rasmussen og Flemming Pade fra arbejdsgruppen bag fjernvarmen har overdraget underskrifterne fra borgerne i Ruds Vedby til Ole J. Andersen, der er energichef hos AffaldPlus.

    AffaldPlus ejer og driver Sorø Fjernvarme, og det er AffaldPlus, der sammen med Sorø Kommune nu skal udarbejde et projektforslag for fjernvarme i Ruds Vedby.

    - Det er det ultimative startskud, at en lokal organisation går ud og banker på dørene, og kommer hjem med positive tilkendegivelser fra mere end 65 procent af husstandene. Nu får vi lavet en selskabsøkonomisk beregning på, om der er et levedygtigt fjernvarmeprojekt i Ruds Vedby, siger Ole J. Andersen.

    *****

    EnergiWatch:
    Lars Aagaard: Elnettet vækker bekymring hos danske selskaber

    Overgangen fra fossil energi til grøn strøm giver nu anledning til, at erhvervslivet har taget fat i klimaminister Lars Aagaard. Til EnergiWatch fortæller ministeren, at han hører, at elnettet både er bøvlet, for dyrt og giver anledning til bekymring.

    - Jeg har haft virksomheder inde på mit kontor, der er bekymrede over elnettet, og som overvejer ikke at investere i Danmark, hvis de ikke kan få forsikring for forsyningssikkerheden, siger ministeren til EnergiWatch.

    Han understreger, at elnettet har et stort fokus for regeringen i 2024, og at der skal findes løsninger. Samtidig siger han, at infrastruktur er blevet en risiko for, hvorvidt 2030-målet kan indfries.

    - Den grønne omstilling er vor tids største byggeprojekt, og elnettet er en grundsten. Uden tilstrækkelig netkapacitet – og samplacering af elforbrug og -produktion – når vi ikke i mål med de store ambitioner for vedvarende energi, har Lars Aagaard tidligere sagt.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...