Gå til hovedindhold

Andelshavere freder bestyrelse i varmeværk under rekonstruktion

LÆS I DAG: Skal forsyningsbestyrelse smides på porten efter strandet milliardprojekt? Måske, medgiver formand. Uro i Hornbækselskab kan få ledelsen til at droppe forretningen. Om 14 dage skal de være nået 70 procent, ingen er i nærheden. Kun få ja'er mangles i Assentoft. EU-lande beder Nato om hjælp til beskyttelse af vindmøller.

19. apr. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    EnergiWatch:
    Andelshavere freder bestyrelse i varmeværk under rekonstruktion

    Der er fortsat opbakning til bestyrelsen i Hirtshals Fjernvarme, der kæmper for at undgå konkurs efter fejlslagen elspekulation. Det kom frem på et informationsmøde, skriver fjernvarmeselskabet i en pressemeddelelse – det skriver EnergiWatch.

    - På mødet lød der enkelte kritiske røster, men generelt var der en bred opbakning fra andelshaverne – med tidligere borgmester Knud Størup i spidsen - til den siddende bestyrelse, og et stort ønske om at arbejde på en løsning, der fortsat sikrer Hirtshals Fjernvarme som et selvstændigt værk, fremgår det af pressemeddelelsen fra Hirtshals Fjernvarme.

    Ved udgangen af marts blev værket, der forsyner godt 85 pct. af Hirtshals’ borgere med varme, sendt ud i rekonstruktion.

    Sammen med værkets ledelse og bestyrelse er det nu Gert Nissen, partner i advokatbureauet DLA Piper, der skal finde en vej ud af konkurssporet for Hirtshals Fjernvarme.

    Gert Nissen har tidligere udtalt til EnergiWatch, at flere løsninger er i spil. Først og fremmest vil man forsøge sig med en opdeling af regnskabet i en el- og varmedel, hvilket kan ende ud i højere varmepriser til forbrugerne.

    Hvis ikke Hirtshals Fjernvarme får dispensation til dette, vil andre muligheder lyde på enten kapitalindskud fra andelshavere, et frasalg eller en fusion med et nærliggende værk.

    Når der ligger et løsningsforslag på bordet, vil der blive indkaldt til en ekstraordinær generalforsamling, oplyses det i pressemeddelelsen.

    *****

    EnergiWatch:
    Skal forsyningsbestyrelse smides på porten efter strandet milliardprojekt? Måske, medgiver formand

    Den kuldsejlede økonomi Odsherred Forsyning har givet stor uro de senere dage, hvor flere medlemmer af bestyrelsen har valgt at trække sig. Derfor lyder der nu krav om, at bestyrelsen skal trække og erstattes af en ny – et krav som den værende formand ifølge EnergiWatch har forståelse for.

    - Vi har en borgmester, der går i medierne og udtrykker noget, der i nogens ører kan lyde som mistillid til bestyrelsen. Så jeg synes, at det er helt fair, at der skal tages en beslutning, om det er den rigtige bestyrelse, siger formand Mathias Hansen til CleantechWatch.

    Spørgsmålet om bestyrelsens rolle er kommet op, efter at regningen for en omfattende fjernvarmeudrulning i Odsherred er steget til 1,6 mia. kr. i stedet for de oprindelige 950 mio. kroner. Ekstraregningen på 650 mio. kr. har fået forsyningen til at bremse projektet på ubestemt tid.

    Formand Mathias Hansen erkender, at der kan være behov for at få professionelle kræfter i bestyrelsen som følge af sagen.

    - Man skulle nok have haft en professionel bestyrelse fra start. Men man kan ikke komme fem minutter i tolv og så tro, at man kan redde det hele ved at hyre sig ud af det. En professionel bestyrelse skal stadigvæk handle i selskabets interesse, og det er ikke bare ved et trylleslag, at man kan fjerne problemerne, siger han.

    *****

    Helsingør Dagblad:
    Uro i Hornbækselskab kan få ledelsen til at droppe forretningen

    Hornbæk Fjernvarme afholdt ordinær generalforsamling tidligere på ugen, og her blev der stemt for, at den nyvalgte bestyrelse skal undersøge muligheden for, at man enten sælger selskabet til Forsyning Helsingør eller lader dem overtage ejerskab og drift. Det beretter Helsingør Dagblad.

    Helsingør Dagblad har spurgt bestyrelsesformand Christian Frölich, om ledelsen på værket har givet op på projektet. Det svarer han ikke på, men han fortæller, at han og resten af bestyrelsen tilsluttede sig forslaget både fordi, at det nu er anden gang, at forslaget er kommet på banen.

    - Og fordi, at de administrative opgaver, der regulatorisk pålægges fjernvarmeselskaberne, er stærkt stigende, hvilket selvsagt er udfordrende for et lille værk som vores, skriver han i et skriftligt svar til avisen.

    Ifølge ham er det derfor relevant for forbrugerne og dermed også andelshaverne i Hornbæk Fjernvarme, at bestyrelsen undersøger en 'hel eller delvis overdragelse af værkets aktiviteter til Forsyning Helsingør'.

    - Der er tale om en belysning af eventuelle alternativer, som skal holdes op mod de fordele, der er ved at fortsætte som selvstændigt selskab. Den nye bestyrelse vil nu række ud til Forsyning Helsingør for at igangsætte dialogen, lyder det fra Christian Frølich.

    Det er - ifølge formanden - dog alt for tidligt at sige, om bestyrelsen vil anbefale et salg eller en overtagelse til en kommende generalforsamling.

    *****

    SN.dk:
    Om 14 dage skal de være nået 70 procent, ingen er i nærheden

    Det står virkelig sløjt til med at få nok tilmeldinger til fire fjernvarmeprojekter i Roskilde Kommune, skriver SN.dk. Det er Fors A/S, der har offentliggjort tal for tilsagn fra Jylling, Viby, Gadstrup/Snoldelev og Ågerup/St. Valby.

    Ifølge Fors A/S står det bedst til i Jyllinge, hvor der er en positiv tilkendegivelse på 26,6 procent. Målet er 1518 tilmeldingen, men man er indtil nu på 577. I Viby har 25,5 procent af de berørte borgere meldt sig til fjernvarmen. Her er målet minimum 1152 tilmeldte, lige pt. har omkring 420 husstande meldt sig til og der mangler altså over 700 for at det skal lykkes.

    I Gadstrup/Snoldelev er der kun nået tilsagn fra 23,1 procent af husstandene i området. I området skal man have tilsagn fra 750 husstande, som svare til de 70 procent. Det betyder, at der mangler i omegnen af 500 tilmeldinger de sidste 14 dage, hvis projektet skal realiseres.

    Endelig er der Ågerup/St. Valby. Det projekt har det sværest af de fire. Her er tilmeldingsprocenter her 14 dage før lukketid på ikke imponerende 17,5 procent. Det svare til at 123 har tilmeldt sig. Skal Ågerup/Store Valby i mål, så kræver det 494 tilmeldte.

    *****

    Randers Amtsavis:
    Kun få ja'er mangles i Assentoft

    Verdo Varme mangler nu blot 45 husstande ud af 1238 i Assentoft i at få tilstrækkeligt med tilsagn til, at man kan igangsætte et konverteringsprojekt. Det sker på baggrund af et tidligere fejlslagent forsøg på det samme med lokale initiativtagere, fremgår det af Randers Amtsavis.

    For at udrulningen kan sættes i gang, skal Verdo selv indsamle 743 positive tilkendegivelser fra husstande i Assentof, hvilket svarer til 60 procent, som man altså nu blot mangler ganske få for at nå.

    For seks dage siden var der 674 positive tilkendegivelse og i skrivende stund er der indsamlet 698 efter første gang med Åbent Hus. Der er yderligere åbent hus-arrangement 25. april og informationsmøde i maj.

    *****

    Altinget.dk:
    EU-lande beder Nato om hjælp til beskyttelse af vindmøller

    Vindmølleparker og gasrørledninger skal beskyttes bedre, mener EU-landene. Det betyder, at energiudviklere af vindmølleparker og gasrørsledninger fremover skal dele flere data med militære agenturer for at øge sikkerheden omkring installationerne, skriver Altinget.dk.

    Det er kommet frem efter et møde mandag for EU-landenes energiministre med forsvarsalliancen Nato. I forbindelse med mødet forklarede den belgiske energiminister, Tinne van der Straeten, hvorfor EU har valgt at inddrage Nato.

    - Energipolitik er blevet et geopolitisk, sikkerhedsmæssigt og også et økonomisk anliggende. Nato har en nyttig indsigt i området, og et tættere samarbejde er absolut nødvendigt for at sikre sikkerheden i vores energiinfrastruktur, sagde energiministeren til pressen.

    Samarbejdet skal ifølge Financial Times sikre, at EU-landene kan blive bedre til at overvåge – og måske forebygge – sabotagehandlinger.

    Planerne er i høj grad aktualiseret af eksplosionen ved Nord Stream 2 ud for Bornholms kyst. Her er det ikke lykkedes myndighederne at finde gerningsmændene.

    Samtidig skal planerne i følge Financial Times ses i kontekst af, at der ud for den hollandske kyst ved flere lejligheder er spottet russiske skibe i nærheden af vindmølleparker.

    Andre klikkede på...