Gå til hovedindhold

Varmeværk i spekulationssag bliver sin gæld kvit om få dage

LÆS I DAG: Landsbyer må se fjernvarmebølgen skylle forbi. Hedensted Fjernvarme hæver prisen. Kommune efter skandale: Nu skal direktionen under lup. Dyrt kul og havari koster Aalborg Forsyning en kvart milliard. 1200 strømmede til åbent hus på nyt varmeværk. Øgede omkostninger presser CM Biomass. Prisstigning på over 300 millioner kroner lægger anlægsprojekt i koma.

28. jun. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    EnergiWatch:
    Varmeværk i spekulationssag bliver sin gæld kvit om få dage

    Sdr. Herreds Kraftvarmeværker skal tilbageføre knap 2 mio. kr. til sine forbrugere, inden det indeværende regnskabsår slutter ved udgangen af denne måned. Nu melder værket, at det er tæt på at kunne indfri kravet fra Forsyningstilsynet, fremgår det af EnergiWatch.

    Årsagen til den rappe tilbageførsel skyldes, at Sdr. Herreds Kraftvarmeværker har haft penge til gode fra forbrugerne fra tidligere - nærmere bestemt 5,07 mio. kr. Og de skal altså ifølge Forsynintstilsynet tilbageføres senest ved udgangen af juni.

    Med tilbagebetalingen bliver der blevet sat et punktum i sagen. Det siger Sdr. Herreds Kraftvarmeværkers formand, Poul Kristensen, til EnergiWatch.

    - Vi er glade for, at det er ovre, men vi jubler ikke, siger han med henvisning til, at værket ikke fik lov til at føre sine forslag igennem for at blive sin gæld kvit - blandt andet at genåbne gamle regnskaber for at opdele varme- og elsiden. En løsning, som flere andre værker i sagen har sat sin hat på som en udvej i sagen.

    *****

    Fyens Stiftstidende:
    Landsbyer må se fjernvarmebølgen skylle forbi

    For halvandet år siden fik Svindinge og Flødstrup på Østfyn udsigt til at kunne få fjernvarme via den kommunale varmeplan. Men det ændrer sig nu, så fjernvarmebølgen formentlig skyller helt forbi de to østfynske landsbyer, skriver Fyens Stiftstidende.

    På et møde mandag godkendte teknik- og miljøudvalget nemlig, at landsbyerne skifter status i varmeplanen fra "fjernvarmeforsynet" til "individuel opvarmning".

    Det skyldes blandt andet, at kommunen oplever et stigende pres fra borgere i området, der ønsker en afklaring af situationen, fortæller udvalgsformand Søren Svendsen (V).

    - Jeg kender ikke det eksakte tal for, hvor mange henvendelser, der har været. Men det handler om, at borgerne står i den situation, at de ikke kan få tilskud til varmepumper, før der er truffet en endelig beslutning om, hvorvidt de skal have fjernvarme eller ej. Ændrer man derimod status til individuel opvarmning kan de igen få tilskud, forklarer han.

    I Svindinge viser nye beregninger fra konsulentfirmaet COWI, at den samfundsmæssige gevinst vil være forsvindende lille - eller måske ligefrem negativ - og så må man ikke gå videre med projektet.

    - Der er ganske enkelt ikke husstande nok i området til at betale et anlæg, bemærker udvalgsformanden, og den samme konklusion vil man formentlig komme frem til i Flødstrup, vurderer kommunen.

    *****

    Vejle Amts Folkeblad:
    Hedensted Fjernvarme hæver prisen

    Når varmen på et tidspunkt slutter, og kulden vender retur, skal man som udgangspunkt forvente at finde et par tusinde kr. ekstra frem for at varme hjemmet op i postnummer 8722. Hedensted Fjernvarme har nemlig varslet om en prisstigning for sine knap 3000 forbrugere.

    Ifølge Vejle Amts Folkeblad bliver prisstigningen gennemsnitligt på 490 kr. om måneden. En pris, der naturligvis stiger eller falder afhængig af størrelsen og isoleringen på huset samt den indendørs temperatur.

    I en varslingsmail fremgår det, at årsagen til prisstigningen skal findes i et underskud fra 2022 på 10 mio. kr., som mod forventning ikke er blevet hentet ind i løbet af i år. Derfor er værket forpligtet til at hæve prisen for at kunne dække det manglende beløb ind, lyder det.

    Der er dog tale om en midlertidig hævelse af prisen, som udløber igen ved årets udgang, ligesom der heller ikke pilles ved den faste takst. I forvejen var Hedensted Fjernvarme kommunens dyreste målt ud fra den såkaldte standardberegning. Med den nuværende prisstigning lyder den samlede pris på 28.500 kr. om året. Det er 8000 kr. mere end i nabobyen Løsning og hele 13.000 kr. dyrere end i eksempelvis Rask Mølle.

    *****

    Energy Supply:
    Kommune efter skandale: Nu skal direktionen under lup

    Odsherred Kommunen har stillet adskillige lånegarantier til Odsherred Forsyning, men har konstateret, at der var mange ting omkring finansieringen af bl.a. fjernvarmekonverteringsprojekter, man var uvidende om. Det får nu byrådet til sætte ekstra fokus på sagen, skriver Energy Supply.

    - Derfor sætter vi nu gang i en uvildig undersøgelse. Der skal afdække, hvordan det kunne gå så galt. Det vil sige, at vi skal have undersøgt direktionens ageren og selvfølgelig også, hvilket grundlag bestyrelsen de seneste år har truffet sine beslutninger på, siger viceborgmester Niels Nicolaisen (V) til TV2 Øst.

    Beslutningen er taget i forbindelse med et møde i byrådet tirsdag i denne uge, hvor borgmester Karina Vincentz (Nyt Odsherred) ikke var med på grund af inhabilitet.

    Byrådet skulle på mødet tage stilling til en bevilling af 3 millioner kroner til ekstern rådgivning og til nye lånegarantier til Odsherred Forsyning - blandt andet garantien på de 90 millioner til færdiggørelsen af det nye domicil. Desuden skulle der stilles en kommunegaranti, der skal finansiere renoveringsprojekter og nye investeringer i Odsherred Tømning, Odsherred Vand og Odsherred Spildevand.

    Lånegarantierne blev trods protester givet af et enigt byråd.

    *****

    EnergiWatch:
    Dyrt kul og havari koster Aalborg Forsyning en kvart milliard

    Aalborg Forsyning fik en gedigen økonomisk lussing i 2023, efter et havari på kulværket forhindrede selskabet i at brænde dyre kul af under energikrisen. Det fremgår af selskabets årsregnskab, hvor det kommunalejede selskab ender med et underskud på 270 mio. kr. ud af en omsætning på 2,26 mia. kr.

    Ifølge Søren Gais Kjeldsen, adm. direktør i Aalborg Forsyning, er det massive underskud et resultat af den perfekte storm, som har ramt selskabet. Det skriver EnergiWatch.

    - Hvis tingene var sket i en anden rækkefølge, havde 2023 været en helt anden historie, siger han til EnergiWatch.

    I første omgang ramte Ukraine-krigen hårdt med stigende energipriser, men det virkelige problem opstod, da Aalborg Forsyning oplevede et havari på sit kulværk Nordjyllandsværket den 5. juli 2022. Værket var ude af drift i måneder og kørte med lavere kapacitet ind i 2023. Dermed var selskabet forhindret i at brænde det dyrindkøbte kul af i den periode, hvor elpriserne også var eksploderet.

    - Vi er ude af produktionen på det værst tænkelige tidspunkt, for ser man på elprisernes udvikling, topper priserne i august og september. Det var i perioden juli-december, at priserne var meget høje, og det var lige der, vi var ude af produktion, siger Søren Gais Kjeldsen.

    Aalborgs borgere har også mærket til det udfordrende år. Det kan ses på udviklingen i varmeprisen, der fra december 2022 til april 2024 er knap fordoblet fra 0,547 kr. til 0,994 kr. pr. KWh.

    *****

    Skive Folkeblad:
    1200 strømmede til åbent hus på nyt varmeværk

    Skive Fjernvarme har indviet sit nye flisfyrede varmeværk på Katkjærvej, og det blev markeret med åbent hus for borgerne. Det blev en succes, fremgår det af Skive Folkeblad.

    - Vi vurderer, at mere end 1.200 besøgte os i løbet af dagen. Der var gennem dagen lang kø til rundvisning på den nye flisfyrede central - også selvom vi sendte omkring 30 gæster ind ad døren hvert 10. minut. I alt 27 rundvisninger blev det til, og der måtte fire parkeringsvagter i aktion for at guide de mange biler på plads, som holdt parkeret helt op til rundkørslen ind til Katkjærvej, oplyser Tage Meltofte, direktør for Skive Fjernvarme.

    Gas- og oliekunder spurgte nysgerrigt ind til, hvornår de kan komme på fjernvarme.

    - Især var der mange spørgsmål fra Vinde, Skive Havn og Dommerby og de sidste områder, vi planlægger at udvide til i Glattrup, fortæller Tage Meltofte.

    Værket skal fyre med flis fra lokalområdet i en radius på 50 kilometer

    *****

    EnergiWatch:
    Øgede omkostninger presser CM Biomass

    De lavere priser på træpiller får verdens største producent af selvsamme til at trække i bremsen, når det kommer til at udvide kapaciteten, som ellers var planen. Træpillepriserne er dog nede i et noget lavere leje end tidligere, lyder det fra Dansk Fjernvarme. Det skriver EnergiWatch.

    I 2022, hvor krigen i Ukraine udbrød, steg prisen på træpiller med 110 pct. ifølge Dansk Fjernvarmes data. Siden da er prisen faldet, men ikke nær så meget som for eksempel gaspriserne. Ifølge Morten Buchgreitz fra CM Biomass er det de stigende produktions- og logistikomkostninger, som gør forretningen urentabel for tiden.

    Ifølge Maria Dahl Hedegaard, chefkonsulent i Dansk Fjernvarme, steg biobrændslerne fra en faktor 1 før krigen til en faktor 3 i de efterfølgende måneder. Siden da er priserne på biomasse og træpiller faldet til en faktor 2.

    Det vil sige, at priserne stadig er på et dobbelt så højt niveau som før krigen.

    - Prisen er ikke faldet i takt med de fossile brændsler for eksempel og slet ikke på samme niveau, som man havde forventet, siger hun og pointerer, at hendes data berører indkøbspriserne for Dansk Fjernvarmes medlemmer og ikke produktionsomkostningerne.

    *****

    Energy Supply:
    Prisstigning på over 300 millioner kroner lægger anlægsprojekt i koma

    Det vestjyske forsyningsselskab Din Forsyning har skrinlagt opførslen af et nyt rensningsanlæg, efter prisen pludselig steg med mere end 300 mio. kr. I kroner og ører er projektet gået fra en pris om knap 200 mio. kr. til mere end en halv mia. kr., skriver Energy Supply.

    Prisstigningen skyldes i grove træk, at en øget koncentration af giftige stoffer, såsom PFAS, har tvunget forsyningsselskabet til at vælge en dyrere rensningsløsning. Og dét, kombineret med generelle prisstigninger, har sendt den samlede pris på en himmelflugt.

    - Projektet er ikke opgivet, men vi skal ind og se på, hvordan vi kan gøre det anderledes og billigere. Vi har desværre prøvet før, at et udgifterne til et projekt render for stærkt den forkerte vej, men her har vi mulighed for at sige stop, inden vi kommer i gang, siger Kurt Bjerrum, der er formand for Din Forsyning, til Jydske Vestkysten.

    Din Forsyning oplyser til Jydske Vestkysten, at man arbejder på at finde en anden løsning.

    Andre klikkede på...