Gå til hovedindhold

Overskudsvarme ender hos gråspurvene

LÆS I DAG: Politiker ved ikke, hvornår overskudsvarme kommer i brug. Fjernvarmeplaner sat i 'dvale' - og bliver måske droppet helt. Kristian Jensen: Danmark risikerer at miste sit grønne forspring. Drivhuse skal høste overskudsvarmen og give arbejdspladser.

30. sep. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Jyllands-Posten:
    Overskudsvarme ender hos gråspurvene

    Datacentre flere steder i landet skulle levere gratis overskudsvarme til tusindvis af boliger, men snirklede regler gør, at varmen mange steder i stedet bliver sendt ud til gråspurvene. Det sker fx i Viborg, hvor Apple har åbnet et stort datacenter. Det skriver Jyllands-Posten.

    For 10 år siden blev der talt om gratis overskudsvarme til 20.000 fjernvarmekunder i Viborg og om et potentiale på flere hundredtusinde på landsplan. Og en årlig besparelse på 3.000-5.000 kr. på varmeregningen for den enkelte.

    Knap 10 år senere er billedet et noget andet. Eksemplet fra Viborg viser, hvordan store grønne ambitioner – trods alle gode intentioner – kan løbe ud i sandet.

    Hos Viborg Varme oplyser direktøren, at varmeselskabet stadig ikke kan modtage den gratis overskudsvarme fra Apple. Årsagen er et særligt prisloft på fjernvarmeprisen ved brug af overskudsvarme.

    I stedet skal den ca. 35 grader varme luft fra de mange servere i det nye datacenter blot sendes ud i luften, hvor kun gråspurve og andre vilde dyr kan nyde godt af varmen.

    - Prisloft over, hvor meget fjernvarme fra overskudsvarme maksimalt må koste, blokerer. Derfor kan vi ikke udnytte overskudsvarmen, men er nødt til at lade Apple fyre for gråspurvene, siger Morten Abildgaard, direktør for Viborg Varme.

    *****

    Jyllands-Posten:
    Politiker ved ikke, hvornår overskudsvarme kommer i brug

    Selv om overskudsvarmen er til stede hos Apple ved Viborg, så kan der gå flere år endnu, før man i Viborg holder op med at »fyre for fuglene«. Det er meget irriterende for den lokale formand for miljø- og klimaudvalget i Viborg Kommune, fremgår det af Jyllands-Posten.

    - Potentielt skulle det forsyne Viborg med fjernvarme. Det er en virksomhed, som bruger ekstremt meget strøm. Så alene af den årsag er det klimamæssigt en fantastisk god idé, hvis vi i stedet for at lukke al varmen fra deres serverstationer ud til fuglene kan bruge det til at varme vores huse op, forklarer udvalgsformand Eva Pinnerup om potentialet.

    Hvorfor er det så ikke kommet i gang endnu?

    - Fordi lovgivningen ikke har været til stede. Så det kunne simpelthen ikke lade sig gøre. Vi har selvfølgelig en forventning om, at det bliver bragt i orden. Rigtig mange steder står vi lige nu med firmaer, som gerne vil bidrage til det grønne med deres overskudsvarme, siger hun til Jyllands-Posten.

    *****

    Fyens.dk:
    Fjernvarmeplaner sat i 'dvale' - og bliver måske droppet helt

    Bor man i Marslev og Birkende-Nonnebo og havde sat næsen op efter at få lagt fjernvarme ind derhjemme, er det måske på tide at justere sine forventninger. Bestyrelsen for Kerteminde Forsyning har netop lagt fjernvarmeprojekterne i dvale det næste halve år. Det skriver Fyens.dk.

    - Dvale betyder i denne sammenhæng, at vi ikke foretager yderligere markedsføring af fjernvarme i de to områder. De bindende aftaler, vi har indgået, er stadig bindende. Og man kan stadig skrive sig op til at få fjernvarme i dvaleperioden. Når det halve års dvale er ovre, beslutter bestyrelsen, om projekterne i de to byer skal leve videre eller lukkes helt, fremgår det af en pressemeddelelse.

    Her kan man også læse, at grunden til beslutningen er, at interessen har været for lille, når gassen er så billig som i dag, og der er usikkerhed om, hvornår den udfases her i landet. Hvis fjernvarmeprojekterne skal gennemføres, skal der være en tilslutning på 70 procent. I Marslev og Birkende-Nonnebo har de indtil videre ligget på 28 og 35 procent.

    *****

    EnergiWatch:
    Kristian Jensen: Danmark risikerer at miste sit grønne forspring

    Varmepumper og brintproduktion har brug for en økonomisk, statslig hestesko, hvis Danmark fortsat skal være med i fører-gruppen på grøn energi. Green Power Denmark har 39 forslag klar til regeringen, fremgår det af EnergiWatch.

    - Hvis vi skal nå vores klimamål, så skal vi elektrificere en større del af vores energiforbrug og sætte gang i produktionen af grønne brændstoffer til fly- og skibstrafikken. Og det kræver, at staten i en periode holder hånden under produktionen af grøn brint og bæredygtige brændstoffer til fly og skibe, siger Kristian Jensen til EnergiWatch.

    I regeringens finanslovsudspil sættes blandt andet 655 mio. kr. af til en grøn investeringsordning, der skal understøtte grønne produktionsarbejdspladser på tværs af hele landet ved at give virksomheder, som producerer vindmøller, komponenter til vindmøller og teknologi til power-to-x, mulighed for at søge støtte til etablering af nye eller udvidelse af eksisterende produktionsfaciliteter i Danmark.

    Det er godt, men det er slet ikke nok, konstaterer Kristian Jensen.

    - Vi risikerer at miste vores grønne forspring, hvis der ikke bliver investeret massivt. I forhold til brint venter vi på ketchup-effekten, men samtidig kan vi se, at der bliver investeret massivt i brint-rør i Holland, USA og Indien, hvor staten går langt mere offensivt til værks i forhold til at skubbe en brintindustri i gang, forklarer Kristian Jensen.

    *****

    TV2 Syd:
    Drivhuse skal høste overskudsvarmen og give arbejdspladser

    Datacentre bruger enorme mængder energi, men i planerne for et nyt datacenter ved Ølgod vil noget af overskudsvarmen gå til drivhuse, der både kan producere grønt og give lokale arbejdspladser. Det skriver TV2 Syd.

    Det er firmaet WA3RM, der skal stå for de drivhuse, der ifølge planerne skal etableres lige ved siden af datacentret og som vil udnytte datacentrets overskudsvarme.  

    Kristian Bennetsen, partner i det svenske selskab WA3RM, er selvfølgelig begejstret for projektet med drivhusene. Firmaet opfører dem og lejer dem herefter ud til andet firma, der vil drifte dem.

    - Vi udnytter restvarmen fra datacentret og kan på den måde sørge for varmen i drivhuse, der vil fylde omkring 30-40 hektar.

    Kristian Bennetsen fortæller samtidig, at et drivhus på 10 hektar skaber mellem 80 til 100 arbejdspladser.

    Borgmester i Varde Kommune, Mads Sørensen, Venstre, er begejstret for ideen.

    - Vi ønsker at tiltrække en grøn industri, som bidrager til udvikling og vækst i vores lokalsamfund. Dette projekt er et konkret eksempel på potentialet i den ambition. I dette projekt er der udsigt til et betydeligt antal varige arbejdspladser, og der er gjort konkrete overvejelser om, hvordan overskudsvarme fra et datacenter kan bruges til udvikling i en helt anden industri og en ny fødevareproduktion, siger han i kommunens pressemeddelelse.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...