Gå til hovedindhold

Urimelig svært for kraftvarmeværker: Her er en løsning

LÆS I DAG: Store forskelle: Sådan har prisen på fjernvarme udviklet sig i Nordjylland. Biomasse-hazardspil før CCS-udbud: Store prisstigninger lurer, men ikke i statens fremskrivning. Færre årsværk og prisloft på fjernvarme: Her er Aagaards plan for 15 lovændringer i det næste år. Her deles der gaver ud - varmeprisen falder med over 14.000 kr. om året. Varmeværk melder ud: - Prisen stiger voldsomt.

02. okt. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Nordjyske.dk:
    Urimelig svært for kraftvarmeværker: Her er en løsning

    Det kan være nærmest urimeligt svært for kraftvarmeværker at få fastsat en pris på den varme, de leverer til forbrugerne. Men ifølge Nordjyske.dk har Dansk Fjernvarme et forslag, der kan sikre mod voldsomme prisudsving.

    Politisk chef i Dansk Fjernvarme, Rune Moesgaard, forklarer således for Nordjyske.dk, at brancheorganisationen er på vej med konkrete forslag til, hvordan man lovgivningsmæssigt kan stabilisere varmepriserne.

    - Vi kommer med en række forslag på området - faktisk i næste uge - men grundlæggende er der brug for at sikre en indtjening på el-markedet. Ellers kan kraftvarmeværkerne lukke den del af deres produktion, forudser Rune Moesgaard.

    Det kalder den politiske chef i organisationen for skidt for el-markedet.

    - Vi har brug for den kapacitet til at producere el. Så et af vores forslag går på, at der indføres en kapacitetsmekanisme, så værkerne bliver belønnet for at stå til rådighed for el-markedet med kapacitet til el-produktion. Det er ikke rimeligt, at kraftvarmeværkerne skal have omkostningerne ved drift og vedligehold af produktionsapparatet til at redde el-markedet, når der er brug for det, og når behovet ikke er der for el-produktion, så er det fjernvarmeforbrugerne, der betaler prisen i form af højere fjernvarmepriser, siger Rune Moesgaard.

    *****

    TV2 Nord:
    Store forskelle: Sådan har prisen på fjernvarme udviklet sig i Nordjylland

    TV2 Nord har sammenlignet fjernvarmepriser på tværs af de nordjyske kommuner, og tallene viser, at der er stor forskel på, hvordan priserne har udviklet sig det seneste år.

    I Nordjylland er fjernvarmen dyrest i Morsø Kommune med en gennemsnitspris på 22.430 kroner om året, mens Jammerbugt Kommune med et gennemsnit på 12.456 kroner har den billigste årlige gennemsnitspris.

    Priserne afgøres af hvert enkelt fjernvarmeselskab, der ikke må hæve priserne for at tjene penge, men udelukkende for at få regnskabet til at gå op.

    - Det er helt sikkert, at mange af de her varmeværker har været ramt af naturgasprisstigninger. Der kan også være nogle, der har haft nogle gode prisaftaler, som måske skal genforhandles, hvor man så ikke kan få den samme gode pris. Oven i det har elpriserne været lavet, og det er ellers her, at fjernvarmeselskaberne normalt kan tjene deres penge ved at sælge strøm, siger Jakob Zinck Thellufsen, der er lektor på Aalborg Universitet med ekspertise inden for energisektoren.

    Der er også stor forskel på, hvordan fjernvarmeprisen har udviklet sig i de nordjyske kommuner fra 2023 til 2024. I Frederikshavn Kommune er gennemsnitsprisen faldet med 21,09 procent, mens den i Aalborg Kommune er steget med 17,70 procent.

    På trods af de voldsomme prisstigninger, så er fjernvarmen langt hen af vejen både det sikreste og billigste valg for omkring 60 procent af Danmarks befolkning, lyder det fra energieksperten.

    - Hvis man bor i en større by med et eksisterende fjernvarmenet, så er det svært at konkurrere med fjernvarme. Varmepumpen er det bedste bud, der hvor der ikke er fjernvarme, fordi man kan varme op, når strømmen er billig, siger Jakob Zinck Thellufsen.

    *****

    GridTech:
    Biomasse-hazardspil før CCS-udbud: Store prisstigninger lurer, men ikke i statens fremskrivning

    Der er ikke udsigt til prisstigninger på biomasse, hvis man læser analysetallene fra Energistyrelsen. Men det kan vise sig at være forkert, og det kan få store konsekvenser for kommende CCS-udbud såvel som for varmeselskabernes og -forbrugernes pengepung. Det skriver GridTech forud for det forestående CCS-udbud til en værdi af 28 milliarder kroner

    Udfordringen består i at vælge støtte til CO2-fangst biomassefyrede kraftvarmeværker frem for affaldsvarme eller cement, lyder det fra Concito, der peger på, at fremtiden meget vel kan byde på store prisstigninger på biomasse.

    - Vi står aktuelt overfor at skulle fordele et enormt milliardbeløb ved CCS-udbuddet, hvor vi risikerer massive fejlinvesteringer, hvis selskaberne regner med Energistyrelsens nuværende prisforudsætninger, og verden udvikler sig anderledes, som vores antagelser indikerer, siger Tobias Johan Sørensen, senioranalytiker hos Concito.

    Concito har sammen med EA Energianalyse set på, hvordan priserne på biomasse kan udvikle sig, og det drejer sig om prisstigninger på cirka 20 kr./GJ for flis, 18 kr./GJ for træpiller og 7 kr./GJ for halm.

    Overføres de tal til et scenarie, hvor dit varmeværk udelukkende fyrer med udelukkende fyrer med henholdsvis skovflis, træpiller eller halm vil det betyde en årlig prisstigning på 1.350, 1.215 eller 472 kroner alt efter brændsel for et standardhus efter Dansk Fjernvarmes ønskede definition.

    - Og så kan vi se ind i prisstigninger på omkring 30 procent sammenlignet med biomassepriserne før krigen i Ukraine, fastslår Hans-Henrik Lindboe fra EA Energianalyse.

    *****

    Altinget.dk:
    Færre årsværk og prisloft på fjernvarme: Her er Aagaards plan for 15 lovændringer i det næste år

    Regeringen løfter med sit nye lovprogram både sløret for, hvornår det nye prisloft på fjernvarme og ændringerne i Forsyningstilsynet bliver fremsat for Folketinget. Altinget.dk giver et overblik over de 15 lovforslag fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, der er på vej i det kommende år i Folketinget.

    Blandt de nye forslag er blandt andet implementeringen af det omdiskuterede prisloft på fjernvarme, som vil blive fremsat i Folketinget til november.

    Den varslede besparelse på Forsyningstilsynet fra regeringens finanslovsforslag bliver også konkretiseret til januar, hvor regeringen vil lægge frem for Folketinget hvilke opgaver i tilsynet, der konkret skal skæres væk.

    Derudover følger også forslag om implementering af en række nye EU-forordninger samt politiske aftaler fra det seneste år på Christiansborg.

    *****

    SN.dk:
    Her deles der gaver ud - varmeprisen falder med over 14.000 kr. om året

    Der er en tidlig julegave er på vej til de fjernvarme-kunder, der bor i et standardhus eller en standardlejlighed og får deres varme fra Egedal Fjernvarme. For kunder i det nuværende ”Forsyningsområde 1” falder varmeprisen cirka 48 procent for et standardhus

    Ifølge SN.dk får varmeprisen også et nøk ned hos de Egedal-borgere, der bor i "Forsyningsområde 2", som dækker et stort antal kunder i både Stenløse og Ølstykke. Her falder prisen med cirka 3 procent for et gennemsnitshus på 130 kvadratmeter, hvilket svarer til 484,63 kr. om året.

    - Dette er en vigtig milepæl i vores arbejde med at harmonisere priserne og skabe en mere ensartet varmeforsyning for alle vores kunder, siger Bo Vesth, bestyrelsesformand for Egedal Fjernvarme.

    Selskabet oplyser, at den del af taksten, som er baseret på boligens størrelse, nedsættes. Samtidig ændres sammensætningen af MWh-prisen, hvilket betyder, at en større del af regningen er defineret af kundernes faktiske forbrug. Den nye struktur giver dermed kunderne større mulighed for selv at påvirke deres varmeudgifter.

    - Denne ændring i takststrukturen er en fordel for vores kunder, da varmeregningen i højere grad vil være baseret på forbrug, siger Bo Vesth.

    *****

    Nordjyske:
    Varmeværk melder ud: - Prisen stiger voldsomt

    Allerede fra og med den 1. oktober stiger prisen for fjernvarme fra Brønderslev Varme med 10 procent og fra nytår får prisen endnu et hak opad. Det fremgår ifølge Nordjyske af en pressemeddelelse fra Brønderslev Varme.

    Det betyder i praksis, at prisen pr megawatttime (MWh) stiger fra 585 til 640 kroner pr MWh frem til nytår. Fra 1. januar 2025 sættes prisen yderligere op til 842,50 kroner pr MWh. Det svarer til en prisstigning på 44 procent på den variable takst.

    Lasse Riisgaard, der er formand for Brønderslev Fjernvarme A/S, forklarer, at fjernvarmeværker efter loven skal hvile i sig selv.

    - Vi sidder ikke bare og puger penge ind. Det må vi simpelthen ikke. Vi opkræver kun lige det, der skal bruges. Men da vi fastsatte taksterne taksterne frem mod 1. januar i år, var forudsætningerne nogle helt andre. Da regnede vi ikke med, at vi skulle bruge så mange penge, så da måtte vi ikke sætte priserne højere, lyder det fra formanden.

    Han nævner fire hovedårsager til behovet for de voldsomme prisstigninger: For det første lavere afregningspriser på den elektricitet, som fjernvarmeværket producerer. For det andet er prisen for tilkobling af elkedlen af netselskaberne sat op med en million kroner årligt.

    For det tredje var første kvartal i år ekstraordinært koldt, så der måtte fyres med dyr naturgas for at sikre forsyningen. Det har kostet et sted mellem to og tre millioner kroner for hele året.

    Og for det fjerde, så er prisen på flis, som er hovedenergikilde i Brønderslev Fjernvarme, steget kraftigt - 35 procent.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...