Gå til hovedindhold

Kontrol med bæredygtig biomasse er utroværdig, siger professor og miljøorganisation

LÆS I DAG:

Partier vil skærpe kontrollen med grønne krav til biomasse.
Aalborg Portland får 1,6 milliarder til etablering af CCS-anlæg.
Flere aktører interesseret i fjernvarmeprojekt opgivet af forsyning.
Ringkøbing Fjernvarme når ny milepæl.
Fjernvarmeselskab blev ramt af tre havarier i 2024.
Forbrugerombudsmanden drukner i greenwashing-sager.

13. mar. 2025
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Altinget.dk:
    Kontrol med bæredygtig biomasse er utroværdig, siger professor og miljøorganisation

    Kontrollen med biomasse i Danmark er usikker, mener nogle eksperter, der peger på, at nogle af de firmaer, der skal godkende biomasse, reelt skal godkende sig selv. De uddeler certifikater, som de derefter verificerer, lyder kritikken ifølge Altinget.dk.

    - Det er ikke troværdigt, at det er det samme firma, der uddeler certifikater og derefter verificerer. Det er nødt til at være uafhængige parter, siger Bjarke Møller, der er formand for Rådet for Grøn Omstilling, og en af kritikerne.

    Det er nemlig ifølge ham og andre kritikere muligt, at den uafhængige tredjepart skal godkende de godkendelser, de selv har lavet. Og det erkender en af de tredjeparter, Preferred By Nature, overfor Altinget.dk. De påpeger dog, at man for myndighederne har formet ordningen med helt åbne øjne.

    - Der er en stor fordel ved at gøre det på den måde, for vi ved, hvordan tingene ser ud, når de er rigtige, og når de er forkerte, siger Michael Jakobsen, regionsdirektør i Preferred By Nature, til Altinget.dk.

    Der bliver i dag stillet krav til, at virksomheder, der sælger biomasse, skal kunne dokumentere, at der er taget hensyn til en række krav. Og det bliver bl.a. fulgt certificeringsordninger, som altså kan føre til en dobbeltrolle.

    *****

    Altinget.dk:
    Partier vil skærpe kontrollen med grønne krav til biomasse

    Konservative og Enhedslisten reagerer nu på den potentielle dobbeltrolle omkring certificering af biomasse, som bliver ført frem af Rådet for Grøn Omstilling. Det skal ikke være muligt, at firmaer kan have en dobbeltrolle i kontrollen med bæredygtig biomasse, lyder budskabet i Altinget.dk

    - Normalt har vi en armslængde på sådan nogle ting, og det burde der også være på noget som det her, siger Dina Raabjerg, der er klimaordfører for De Konservative.

    Energistyrelsen, som virksomhederne indberetter til, mener ikke, at der er problemer med kontrollen af bæredygtighedskravene til biomasse. Det fremgår af et skriftligt svar fra styrelsen til Altinget.dk, hvor den understreger, at den har fuld tiltro til systemets troværdighed.

    *****

    GridTech:
    Aalborg Portland får 1,6 milliarder til etablering af CCS-anlæg

    Cementproducenten Aalborg Portland er nu klar til modtage 1,6 mia. kroner fra EU’s Innovationsfond til etablering og drift af et kommende CO2-fangstanlæg på cementfabrikken. Det beretter GridTech med TV2 Nord som kilde.

    Aalborg Portland er landets største udleder af CO2, og det er hensigten, at man på det nye anlæg vil fange 1,4 millioner ton CO2 og samtidigt sikre overskudsvarmen til fjernvarmenettet i Aalborg, hvor godt 19.000 husstande kan få glæde af varmen fra anlægget.

    - Det vil betyde den største enkeltstående CO2-reduktion i Danmarkshistorien, og det vil dermed være et enormt bidrag til Danmarks nationale klimamål. Med ACCSION står vi på tærsklen til en ny æra for byggeindustrien, og det skal vi både være stolte, men samtidig ydmyge over, siger CEO Søren Holm Christensen fra Aalborg Portland om projektet.

    *****

    Sjællandske:
    Flere aktører interesseret i fjernvarmeprojekt opgivet af forsyning

    Håbet om fjernvarme i Skælskør er vækket til live igen, efter at SK Forsyning i efteråret kastede håndklædet i ringen. Det er meldingen fra Klima- og Miljøudvalget i Slagelse Kommune, der har bedt andre aktører om at melde sig, hvis de har interesse i at sammensætte et projekt.

    Udvalgsformand Jørgen Grüner siger til SN.dk, at der rent faktisk er flere aktører, der har meldt, så der nu skal udarbejdes mere konkrete projektforslag, som kommunen derefter kan tage stilling til.

    - På grund af prisstigninger på rør er det selvfølgelig mange steder lige på kanten med, at fjernvarmeprojekter kan løbe rundt. Men vi har det dilemma, at vi skal have truffet en afgørelse inden alt for mange selv begynder at installere varmepumper. For sker det reduceres der jo i antallet af borgere, der vil være interesseret i at kunne blive fjernvarmekunder, siger Jørgen Grüner til SN.dk.

    Det oprindelige projekt fra SK Forsyning var godkendt helt tilbage i oktober 2023, men udgifterne til projektet blev opgjort til 352,1 millioner kroner, hvilket var mere end 20 millioner kroner dyrere end alternativet individuelle varmepumper.

    *****

    Dagbladet Ringkøbing-Skjern:
    Ringkøbing Fjernvarme når ny milepæl

    Det nye flisværk i Rindum har fået et synligt vartegn med en 35 meter høj skorsten, der kom på plads tidligere på ugen på under en time. Dermed fortsætte arbejdet med at supplere varmeproduktionen hos Ringkøbing Fjernvarme, fremgår det af Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

    Skovlen blev sat i jorden sidste sommer til det nye flisværk på Thorsvej 3, og første i det nye år har man for alvor kunnet se byggeriet vokse i højden. Mange er utvivlsomt overrasket over, hvor stort et byggeri der er tale om.

    - Selve kedelsalen er egentlig ikke så stor. Det er især flislageret, der fylder en del. Vi har valgt at bygge det så stort, fordi vi er overbevist om, at det giver os en større forsynings-robusthed. Vi kan for eksempel have lageret fyldt hen over helligdagene, og vi kan reagere hurtigt i forhold til flisleverandørernes ønsker; vi tror på, at det gør os mere attraktiv som kunde, siger Martin Halkjær Kristensen.

    Den kommende fliskedel og absorbtionsvarmepumpen er en vigtig del af varmeværkets indsats for at udskifte naturgassen med grønnere og mindre prispåvirkelige brændsler. Det gælder også det flis, der skal bruges – det kommer fra vestjyske skove.

    - Det skal være flis fra bæredygtigt lokal skovdrift, vi fyrer med. Vort ønske er også at kunne køre asken tilbage og bruge den som gødning i skovene, siger fjernvarmedirektøren.

    *****

    Fyens.dk:
    Fjernvarmeselskab blev ramt af tre havarier i 2024

    2024 har på mange måder været udfordrende for Assens Fjernvarme. Ikke færre end tre gange er produktionen ramt af havari, som har påvirket produktionen. Det kom ifølge Fyens.dk frem på den nylige generalforsamling.

    Det første havari skete i marts, hvor koblingsanlægget på kraftvarmeværket gik i stykker og medførte nedlukning af turbinen og generatoren frem til juni. Og på varmepumpeanlægget var der i august havari på to kompressorer, hvilket krævede midlertidig lukning.

    Ikke desto mindre har Assens Fjernvarme formået at holde varmepriserne stabile, og selskabet forventer at fastholde prisniveauet fra efteråret 2024 i hele 2025. Det betyder, at fjernvarmeprisen fortsat vil ligge under landsgennemsnittet og være blandt de laveste i Danmark.

    2024 markerede også en særlig milepæl hos Assens Fjernvarme, idet transmissionsledningen fra Assens til Aarup, der er fjernvarmeselskabets største anlægsprojekt nogensinde, blev sat i drift.

    *****

    Klimamonitor:
    Forbrugerombudsmanden drukner i greenwashing-sager

    Der er et stort pres på Forbrugerombudsmanden med sager om greenwashing, skriver Klimamonitor. De seneste fem år er antallet af sager om greenwashing tidoblet, så det nu tager flere år for institutionen at afslutte dem.

    Torben Jensen, der har den formelle titel som forbrugerombudsmand, men med et større kontor under sig, kan ikke vurdere, om stigningen skyldes flere overtrædelser af markedsføringsloven med pyntede grønne fjer – eller om det skyldes mere opmærksomhed på området.

    - Vi ser en mindre stigning på greenwashing-området. Om det betyder, at der er flere overtrædelser ude i samfundet, er svært at sige endnu, siger han til Børsen.

    48 sager blev afsluttet i 2024 mod 58 i 2023. Den udvikling afspejler sig også i sagsbehandlingstiden, der i nogle tilfælde varer flere år. For de virksomheder, der endte med at få kritik af Forbrugerombudsmanden i greenwashingsager i 2024, gik der gennemsnitligt 549 dage – eller 18 måneder – før deres sager var afsluttet, viser Børsens aktindsigt.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...