Klimaministeriet: Danmark opfylder klimamål i 2030
LÆS I DAG:
Ny klimafremskrivning giver mere ro på bagsmækken, men Concito og Dansk Fjernvarme er ikke helt tilfredse.
Nye tal: Danmark når ikke politikernes mål om grøn gas i 2030.
Brintrør ventes at blive 2,3 milliarder kroner dyrere efter regnefejl.
Aabenraa Fjernvarme sætter hårdt ind på mere overskudsvarme og elkedler.
CleantechWatch:
Klimaministeriet: Danmark opfylder klimamål i 2030
Regeringen offentliggjorde onsdag sin seneste klimafremskrivning, og her forventes det, at den politiske besluttede CO2-reduktion på 70 procent i 2030 ikke blot bliver indfriet, men overgået, så den lander på 72 procent. Det skriver bl.a. CleantechWatch.
Det er første gang, at Klimaministeriet vurderer, at Danmark kommer til at opfylde klimamålet, der blev politisk vedtaget med klimaloven i 2020.
- Der er andre lande, der sætter sig mål, men de ser ikke ud til at nå det. Det er anderledes her - vi ser ud til at nå dem. Men vi skal huske, at det her er en fremskrivning. Der skal ske noget ude i Danmark. Der skal ske det, som bureaukraterne kalder implementering, lyder det i en kommentar fra klimaminister Lars Aagaard.
Sidste år var vurderingen, at udledningerne i 2030 ville være reduceret med 68 pct. Der manglede 1,5 millioner ton CO2, men minusset er altså nu vendt til et plus på 1,5 millioner ton CO2 i forhold til målet.
Ifølge ministeriet er det særligt et stigende salg af elbiler og den grønne trepart, der nu gør, at målet forventes at kunne blive opfyldt.
*****
Klimamonitor:
Ny klimafremskrivning giver mere ro på bagsmækken, men Concito og Dansk Fjernvarme er ikke helt tilfredse
Mens regeringen – måske ikke overraskende – er tilfredse med, at den seneste klimafremskrivning viser, at Danmark når sine ønskede CO2-reduktioner i 2030, så er der også malurt i bægeret for nogle aktører – herunder Dansk Fjernvarme. Det skriver Klimamonitor.
Interesseorganisationen Dansk Fjernvarme er således ude at konstatere, at en ”massiv opskrivning i forudsigelse af antal husholdninger med naturgasfyr i 2030 skaber usikkerhed om indfrielse af klimamål”.
Det er en problemstilling, som vækker genklang hos tænketanken Concito.
- Gas er fortsat et problem. Der er stadig et fossilt gasforbrug i 2030. Men at forstå præcis, hvordan gasforbruget er sammensat, er stadig en stor opgave. Det samme gælder biogasproduktion. Produktionen af grøn gas og reduktionen af fossil gas er usikkerhedsmomenter i fremskrivningen, lyder det således fra senioranalytiker hos Concito, Karsten Capion.
*****
Altinget:
Nye tal: Danmark når ikke politikernes mål om grøn gas i 2030
Regeringen forventer ikke længere, at det danske forbrug af gas fra 2030 skal være dækket af biogas. Det vil tidligst ske i 2032, fremgår det af den seneste klimafremskrivning, der blev offentliggjort onsdag i denne uge. Det fremgår af Altinget.
Udskydelsen forklares i fremskrivningen med ”et højere skønnet gasforbrug i husholdninger og erhverv samt forsinkede biogasudbud”.
- Jeg vil jo altid gerne have, at den grønne omstilling går hurtigere, så jeg ærgrer mig da over, når der sker det modsatte, siger klima- og energiminister Lars Aagaard, der nævner, at forligspartierne bag den politiske aftale fra 2022 skal følge op på implementeringen i 2026.
Når partierne i 2026 skal drøfte videre skridt mod 100 procent biogas i 2030, er det også en del af aftalen at kigge på initiativer mod udfasningen af gasfyr i 2035.
*****
Klimamonitor:
Brintrør ventes at blive 2,3 milliarder kroner dyrere efter regnefejl
Et kommende brintrør, der skal forbinde brintproduktion i Vestjylland med Tyskland, er ramt af en regnefejl, så etableringen nu forventes at blive fordyret med 2,3 mia. kroner. Det skriver Klimamonitor på baggrund af et ellers fortroligt møde mellem aftalepartierne.
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet har svaret Klimamonitor skriftligt:
”Regnefejlen og håndteringen heraf har ikke betydning for den politiske aftales øvrige indhold. Aftalekredsen af partier er fortroligt orienteret om regnefejlen, umiddelbart efter at den er erkendt tidligere på måneden, lige som aftalekredsen er orienteret om håndteringen heraf, ” skriver ministeriet til Klimamonitor.
Den politiske aftale om brintrøreret er bygget op af et lån på 7,4 milliarder kroner og driftsstøtte på 8,3 milliarder kroner. Og det er driftsstøtten, der nu vurderes at blive væsentligt dyrere end oprindeligt antaget.
Der er ifølge ministeriet tale om en »misforståelse« hos Forsyningstilsynet, og den forventede fordyrelse bliver efter »vanlig praksis» håndteret »som et ændret skøn på finansloven«.
*****
Ingeniøren.dk:
Aabenraa Fjernvarme sætter hårdt ind på mere overskudsvarme og elkedler
Aabenraa Fjernvarme har haft travlt med udvidelser af forsyningsområdet, oplevet store udsving i biomassepriserne og set nye muligheder for at lune sig på lokale samarbejder. Derfor er det sønderjyske selskab nu på spring med både mere overskudsvarme og elkedler, fortæller Ingeniøren.dk.
Manøvren skal sikre, at man i fremtiden skærer markant ned på biomasse, lyder forklaringen om behovet for nye energikilder, der bl.a. tæller et samarbejde med det lokale sygehus om at udnytte overskudsvarmen fra deres eksisterende køleranlæg.
Dertil kommer så overskudsvarmen fra European Energys Power-to-X-produktion ved Kassøe, der fra midten af maj kan omsættes til fjernvarme. , når anlægget indvies i midten af maj. Og det er i ret store mængder: Forventningen er på godt 50.000 MWh overskudsvarme om året.
Endelig er der et tredje projekt ved det lokale rensningsanlæg, hvor Aabenraa Fjernvarme vil udnytte overskudsvarmen fra spildevandsanlægget.
- Når de tre projekter er realiseret, så nærmer vi os, at en tredjedel af varmeproduktionen kan produceres med overskudsvarme. Vel at mærke også en øget varmeproduktion, vi får brug for i takt med, at vi konverterer flere og flere byer over på fjernvarme, lyder det fra direktør Tommy Palmholt.
Læs også:
👉 Aabenraa Fjernvarme investerer i overskudsvarme fra sygehus
Skriv kommentar