Få viden om store varmepumper i fjernvarmen
Grøn Energi arbejder på at støtte etablering og kvaliteten af store varmepumper i Danmark, som gør det muligt at benytte lavtemperaturkilder som vedvarende energi og overskudsvarme.
Store varmepumper i fjernvarmen er vigtige for Danmarks grønne omstilling og har længe været et fokusområde for Grøn Energi.
Det kan dog være svært at få overblik over de forskellige analyser, udgivelser, projekter, workshops og andre tiltag. På denne side har vi samlet et kort overblik med fokus på store varmepumper i fjernvarmen.
I Grøn Energi vil vi gerne have input til vores arbejde om varmepumper. Kontakt os derfor gerne. Måske har du input til vores udgivelser og analyser, et forslag til vores temadage eller indsigt i, hvor der er behov for ny viden.
- Markedsgennembrud for store varmepumper i fjernvarmesystemet var et projekt, som skabte netværk om store varmepumper og barriererne for deres etablering i fjernvarmen.
- Direkte gasfyrede absorptionsvarmepumper i fjernvarmen var et projekt, som arbejdede på at etablere og demonstrere en direkte gasfyret absorptionsvarmepumpe i ”fjernvarmestørrelse” med fokus på konkurrencedygtig varmepris, høj VE-andel og brændselseffektivdrift. Læs fx om demonstrationsanlægget hos Hjallerup Fjernvarme.
I januar 2018 udkom to store udgivelser med et tilhørende beregningsværktøj og andre tilhørende dokumenter. Her findes detaljeret viden om store varmepumper, projektgennemførelse og deres integration i fjernvarmesystemer.
- Drejebogen en praktisk håndbog, der beskriver varmekilder, typer af varmepumper, myndighedsbehandling, økonomi, aftaler, udbud, valg af leverandør og test af ydelse og levering. Desuden kan drejebogen bruges som generel introduktion til varmepumpesystemer- og projekter.
- Inspirationskataloget beskriver udvalgte, idriftsatte varmepumper i danske fjernvarmesystemer. De detaljerede beskrivelser indeholder information om baggrund, det samlede fjernvarmesystem, driftserfaringer, organisation, ejerskab, teknik, specifikationer, budget og økonomi.
Et ekstrakt af de to udgivelser kan findes i en folder (publikation), som også er en nem introduktion til varmepumper i fjernvarmen.
Til udgivelserne hører et værktøj til at lave beregninger på fjernvarmesystemer og sammenligne situationer med og uden en eldreven varmepumpe. Værktøjet er et godt sted at begynde, hvis man vil regne på potentialet for en varmepumpe i et fjernvarmesystem.
Udnyttelse af overskudsvarme i fjernvarmen hænger ofte sammen med varmepumper. Hvis man er interesseret i aftaler om overskudsvarme, kan man også finde to dokumenter om dette.
Se seneste udgave af drejebogen herunder.
- Varmeproduktionspriser ved forskellige investeringsscenarier. Analysen ser på forskellige varmeproduktionsteknologier for et mindre naturgasfyret kraftvarmeværk og vurderer deres økonomiske effekt. Synergier ved at kombinere forskellige teknologier er påvist – fx ved at kombinere el-varmepumpe og biomassekedel.
- Investering i elvarmepumpe og biomassekedel. Analysen undersøger varmeproduktionsprisen ved forskellige kombinationer af investering i en elvarmepumpe og en fliskedel. Blandt andet undersøges kombinationer af forskellige størrelser af både elvarmepumpe og fliskedel.
- Betydningen af lempelse af elvarmeafgiften for eldrevne varmepumper i fjernvarmen. Læs også om den debat, analysen var med til at skabe.
- Investeringer udenfor kvotesektoren. Denne analyse sætter tal på konsekvenserne for investeringer i fjernvarmesektoren ved at halvere elafgiften til rumvarme og give frit brændselsvalg uden for kvotesektoren.
- Tænk datacentre tidligt ind i fjernvarmen. Grøn Energi har bidraget med økonomiske beregninger til at undersøge udnyttelse af overskudsvarmen fra store datacentre ved Kassø i Sønderjylland, og hvordan den kan udnyttes i et stort varmetransmissionsnet.
- Energiforsyning 2030 er en større analyse, som ser på udviklingen af fjernvarmen under forskellige rammevilkår. Analysen viser blandt andet, at store varmepumper er bedst for samfundet og statskassen.
- Fremme af fleksibelt forbrug ved hjælp af tariffer. Store eldrevne varmepumper betaler eltariffer. Måden, tarifsystemet er designet på, påvirker driften af varmepumpen. Denne analyse ser på, hvordan fleksibelt elforbrug kan fremmes via tarifferne.
- Tarifbetaling for forskellige ellagringsteknologier. Eltariffernes betydning for udnyttelse af lagringsmuligheder. Analysen indeholder en sammenligning af mulighederne i Norge og Danmark, som har forskellige tarifsystemer.

Jens Christian Nielsen
Varmepumper
Overskudsvarme
Distribution
LER/GIS
Mobil: +45 20 54 54 73
E-mail: jcn@danskfjernvarme.dk