Gå til hovedindhold
Elmarked & Eltariffer
Sektorintegration
Produktion

Dansk Fjernvarme: Sådan elektrificerer vi fjernvarmen

Fjernvarmesektoren er i fuld gang med at omstille. Hvor der tidligere blev installeret store kedler og solfangere, handler det nu om store varmepumper og elkedler, skriver chefkonsulent i Dansk Fjernvarme, Michael Søgaard Schrøder, i dette indlæg, der tidligere har været bragt i GridTech.

11. dec. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
Elkedel hos Billund Varmeværk

Indhold

    Elektrificeringen af fjernvarmen er tredoblet over de seneste fire år. De store varmepumper og elkedler leverer billig varme ved at udnytte overskudsstrøm fra vind- og solenergi.

    Store varmepumper fungerer ved at bruge el til at udnytte varme fra omgivelserne – det kan være fra luft, vand eller jord – og omdanne den til brugbar varme til fjernvarmenettet. Mens elkedler bruger elektricitet til at opvarme vand direkte. Begge teknologier kan hurtigt tilpasses efter behov og bidrager dermed til en mere fleksibel og robust energiforsyning.

    Elektrificering af fjernvarmen bidrager ikke kun til fjernvarmen. En anden stor fordel er, at elkedler og varmepumper bidrager til at balancere elnettet. Når der er overskud af grøn strøm, kan varmepumper og elkedler aktiveres for at lagre energien som varme. Det er særligt vigtigt i en tid, hvor andelen af vedvarende energi i elnettet stiger, og hvor det er nødvendigt at kunne håndtere perioder med både over- og underskud af strøm. På den måde spiller fjernvarmen naturlig sammen med den grønne omstilling og elektrificering af samfundet.

    Der er dog også udfordringer forbundet med omstillingen.

    For at udnytte det samfundsøkonomiske potentiale i elektrificering af fjernvarmen er der også behov for en stor indsats for at sikre, at der er tilstrækkelig kapacitet i elnettet

    Se vores Mærkesag om Elektrificering

    Investeringer i elkedler og varmepumper skal indpasses i det samlede varmeproduktionsmix, og der skal også i fremtiden være flere måder at kilder til at producere varme. Det giver en større robusthed i varmeforsyningen og varmeprisen. Og her hjælper det lige nu ikke, at der fortsat er et prisloft på overskudsvarme, som bremser udnyttelsen af spildvarme fra virksomheder til fjernvarmenettet. Samtidig, så står mange fjernvarmeselskaber overfor beslutning om levetidsforlængelse af eksisterende kraftvarmeanlæg, der kan levere værdifuld elproduktion i perioder, hvor vinden ikke blæser og solen ikke skinner. Hvis ikke rammevilkårene ændres, så vil mange vælge at lukke anlæggene, selvom de kan have en stor samfundsøkonomisk gevinst.

    For at udnytte det samfundsøkonomiske potentiale i elektrificering af fjernvarmen er der også behov for en stor indsats for at sikre, at der er tilstrækkelig kapacitet i elnettet, og at betaling for at bruge elnettet gøres omkostningsægte – særligt for anlæg, der er tilsluttet med begrænset netadgang, og som i dag betaler en kapacitetstarif uden at lægge beslag på kapacitet. Samtidig må udbygning af vedvarende energi ikke gå i stå, hvis der skal være økonomi i at elektrificere de store mængder, som fjernvarmen planlægger.

    På trods af udfordringerne er potentialet enormt. Elektrificeringen af fjernvarmen med store varmepumper og elkedler er en vigtig brik i puslespillet for at nå vores klimamål og sikre en bæredygtig fremtid. Det er en udvikling, der kræver samarbejde på tværs af sektorer og en fælles indsats for at realisere de mange fordele ved at sætte strøm til fjernvarmen.

    (Indlægget blev oprindeligt bragt i GridTech den 11. december 2024)

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...